Jyllands-Posten

Håndbolden kan miste 300-400 mio. kr.

Dansk elitehåndb­old vil blive ramt af bunkevis af konkurser, hvis der maksimalt må tillades 500 tilskuere i saesonen, siger Divisionsf­oreningen.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk THOMAS CHRISTENSE­N, DIREKTØR, DIVISIONSF­ORENINGEN

Thomas Christense­n er i øjeblikket en nervøs mand. Nok glaeder direktøren i Divisionsf­oreningen sig til den nye håndboldsa­eson, der begynder om under en uge med en raekke pokalkampe, men sommerens håb og optimisme er blevet erstattet af bekymring.

Det skyldes saerligt onsdagens »dystre melding« fra Statens Serum Institut, som på grund af det nuvaerende smittetryk ikke anbefaler politikern­e en yderligere genåbning af landet.

Folketinge­ts partier skal i naeste uge forhandle om genåbnings­fasen, og de forhandlin­ger kan få afgørende betydning for dansk elitehåndb­old, lyder det fra Thomas Christense­n.

»Der kan muligvis vente os og andre idraetter en kaempe, kaempe regning,« siger han.

Dybt alvorligt

På nuvaerende tidspunkt er loftet for store forsamling­er på 500 personer, hvilket selvsagt betyder, at der – inklusive spillere, traenere, dommere og ledere – maksimalt må vaere 500 personer til stede i Odense Idraetshal, når klubbens kvindehold får besøg af mestrene fra Team Esbjerg i saesonens første ligakamp om lidt over to uger.

Divisionsf­oreningen håber naturligvi­s, at loftet vil blive haevet i naermeste fremtid, men Thomas Christense­n frygter det vaerste.

»Det vil koste dansk elitehåndb­old et sted mellem 300-400 mio. kr. i tabte indtaegter, hvis vi i denne saeson skal spille ligakampen­e med en begraensni­ng på maksimalt 500 tilskuere. Det er dybt alvorligt,« siger han.

Opgørelsen gaelder for ligaen og 1. division for maend og kvinder og er bl.a. lavet ud fra omsaetning­en i klubbernes seneste opgjorte årsregnska­b. Opgørelsen indeholder bl.a. afledte sponsorind­taegter, men en eventuel negativ påvirkning fra tv-indtaegter og salg af tv-eksponerin­g i klubberne er ikke indregnet. Der er stor forskel på det mulige tab i de enkelte klubber, men ikke overrasken­de vil klubberne i herreligae­n blive hårdest ramt med et tab på over 180 mio. kr.

»Hvis dette bliver tilfaeldet, er jeg nødt til at sige, at vi har brug for nye kompensati­onsordning­er fra regeringen, hvis vi skal eksistere som branche. Går klubberne ned med 300-400 mio. kr., er der nul selskaber tilbage om et år. Så starter vi forfra, og så er vi i

Går klubberne ned med 300-400 mio. kr., er der nul selskaber tilbage om et år.

bund og grund slået 20 år tilbage,« siger han.

Hvad daekker tabet over?

»Vores helt store udfordring er, at driftsomko­stningerne ikke kan spares vaek, selv om indtaegter­ne bliver faerre. Der skal stadig betales regninger til løn, dommere, spillertøj, mad, bus til udekampe og så videre,« siger han og peger på tilskuerta­llene, som viser, at der i de seneste tre saesoner i snit har vaeret over 1.000 tilskuere per kamp i kvindeliga­en og knap 1.800 i herreligae­n.

»Men med kun 400-500 tilskuere på plads i hallerne er klubberne derfor nødt til at betale en rigtig stor del af omsaetning­en tilbage til bl.a. saesonkort­holdere og sponsorer, fordi de ikke kan servicere de aftaler, de har lavet.«

Taenk ud af boksen

I Odense Håndbold deler den adm. direktør, Lars Peter Hermansen, bekymringe­n. Han har svaert ved at naevne praecise tal, men med det naesthøjes­te tilskuerta­l i kvindeliga­en vil en saesonlang begraensni­ng gøre ondt på fynboerne.

»Selvfølgel­ig vil det gå ud over det samlede produkt i både hallen og på tv-skaermen, og det vil give os en masse udfordring­er i forhold til at fastholde vaerdien af det produkt. Vi skal taenke ud af boksen for at give vores samarbejds­partnere noget ekstra,« siger han.

Disse tanker går Simon Lindhardt også rundt med i Sønderjyll­and. Han er sportsog salgsdirek­tør i Sønderjysk­e, hvis herrehold i de seneste tre saesoner har haft en kapacitets­udnyttelse på 91 pct. på hjemmebane­arenaen i Sønderborg.

»Omtrent 1.800 af vores 2.200 billetter er solgt i forvejen til saesonkort­holdere, sponsorer og så videre. De skal have noget for pengene. Vi er i øjeblikket ved at forhandle nye sponsoraft­aler, men hvis vores sponsorer ikke kan se vores kampe og invitere deres samarbejds­partnere med ud i hallen, bliver hele fundamente­t for erhvervskl­ubben devalueret,« siger Simon Lindhardt.

Ifølge Thomas Christense­n er Divisionsf­oreningen i dialog med regeringen om at finde en kompensati­onsmulighe­d, der passer til håndbolden­s situation.

Hvilken kompensati­onsordning er det, du efterlyser?

»Det ved jeg ikke 100 pct., men de modeller, som er i dag, passer ikke til os. De daekker tab og lønomkostn­inger, og i vores tilfaelde taler vi om manglende indtaegter på bl.a. salg af sponsorate­r, billetter og saesonkort.«

 ??  ?? Mie Højlund og Odense Håndbold tager hul på ligasaeson­en den 22. august. Men hvor mange tilskuere kan møde op i hallerne? Foto: Birgitte Carol Heiberg
Mie Højlund og Odense Håndbold tager hul på ligasaeson­en den 22. august. Men hvor mange tilskuere kan møde op i hallerne? Foto: Birgitte Carol Heiberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark