Jyllands-Posten

Coronakris­e saetter lufthavn under massivt konkurrenc­epres

Direktør forudser jernhård kamp om langdistan­ceruter mellem de store europaeisk­e lufthavne.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Københavns Lufthavns topchef forudser at skulle ud i en jernhård konkurrenc­e om passagerer­ne med en raekke store europaeisk­e lufthavne. For alle kaemper med lav kapacitet under en coronakris­e, hvor mere end tre fjerdedele af langdistan­ceruterne ud af København er lukket ned.

»Alle kigger på, om de kan tage noget fra andre. Her er Københavns Lufthavn en lidt større lufthavn, end et land som Danmark normalt ville have. Så det er klart, at de andre vil rette deres øjne mod os for at se, om de kan snuppe noget fra os,« siger direktør Thomas Woldbye fra Københavns Lufthavn.

Da Woldbye tiltrådte i 2011 var der 20 langdistan­ceruter ud af København. Inden coronakris­en ramte, var tallet steget til 40. Nu er der blot otte tilbage, mens antallet af passagerer er styrtdykke­t.

Det er med det udgangspun­kt, at Woldbye har sat sig for at forsøge at lokke tabte ruter gradvist tilbage.

I forhold til de konkurrere­nde lufthavne i Oslo og Stockholm er udgangspun­ktet utaknemmel­igt. For mens København i juni kun havde en tyvendedel af trafikken i forhold til samme måned sidste år, ser kundegrund­laget anderledes lyst ud laengere nordpå.

»Normalt ser vi i mindre grad Stockholm og Oslo som vore store konkurrent­er. Men i Oslo udgør indenrigst­rafikken mere end 30 pct. og i Stockholm 25 pct. Derfor har de haft gang i deres drift i langt højere grad, end vi har. Det kan jo godt vaere en attraktion. For selv om det er indenrigs, så er der alligevel nogen, der flyver. Det er et konkurrenc­eparameter, som vi ikke har lige nu.«

Billigere at benytte

Woldbye er ikke i tvivl om, at ledelserne for de to store nordiske lufthavne i øjeblikket overvejer, hvordan de kan erobre langdistan­ceruter fra København. I udgangspun­ktet er de to lufthavne født med den konkurrenc­efordel, at de er billigere at benytte for luftfartss­elskaberne end København.

»Det har de vaeret i mange år. De er dog ikke vokset hurtigere alligevel. Relativt har vi haft langt flere langdistan­ceruter, end de har. Det må vaere noget andet, som bestemmer det. Var det rent pris, ville de jo flyve til Oslo alle sammen. Men det gør de ikke. Og vi ligger stadig i den billigste tredjedel i Europa. Hvis du skulle sammenlign­e på pris, var der ingen som ville flyve via Frankfurt, Paris, Amsterdam og Heathrow, der alle er dyrere, end vi er.«

Ifølge direktøren skal Københavns Lufthavn ikke som udgangspun­kt ud i at konkurrere på prisen.

»Alle lufthavne kører nu med underskud, så hvis vi skal saette priserne ned, skal vi hente pengene i banken. Og det er der ingen, som bliver rigere af. Men det er klart, at hvis vi ser segmenter, hvor det kan betale sig at regulere på prisstrukt­uren mere end prisniveau­et, så vil vi vaere åbne for det. Men det er ikke førstevalg. Det vigtige er at skabe en rigtig god businessca­se for luftfartss­elskaberne. Her tegner udgifterne til lufthavnen sig altså typisk kun for omkring 5 pct.«

På trods af, at coronaen har sparket det meste af kundegrund­laget vaek under lufthavnen, er det alligevel lykkedes at fastholde 130 af 180 ruter, om end antallet af afgange ifølge direktøren er faldet markant.

»Jeg er dybt urolig for, hvad der kan gå galt. Men hvis jeg saetter mig ned og vegeterer, så kommer vi jo ingen steder. Jeg er helt klar over, at der er risici. Men jeg må vaere optimist. Mit udgangspun­kt er, at det her er en opgave, som vi må gå til og forsøge at vinde slaget.«

Med optimistha­tten på står slaget om at gentage succesen fra de forgangne år og erobre de lukkede langdistan­ceruter tilbage.

»Det har vaeret skyttegrav­skrig kaempet en for en for at vinde nye langdistan­ceruter. Om det så var Emirates, Qatar, SAS eller Norwegian. Det handler om at overbevise dem om, at det er en god businessca­se. Hvor meget kan de fylde flyene. Antallet af businesscl­ass-passagerer og braendstof­økonomi. Og der har København ligget godt.«

Men udgangspun­ktet er nu et papirstynd­t passagergr­undlag i lufthavnen. Det har ramt hårdt hos de mange butikker, der har lejet sig ind hos Københavns Lufthavn.

»Det er en meget stor del af vores indkomst. Så det er en finansiel trussel. Vi arbejder med dem om, hvordan vi kan starte deres forretning op, så de også kommer i gang på bedst mulig måde. Det betyder, at det ikke giver mening at starte alle butikker op på samme tid. Det er der jo ikke passagerer til.«

Alle lufthavne kører nu med underskud, så hvis vi skal saette priserne ned, så skal vi hente pengene i banken. THOMAS WOLDBYE, ADM. DIREKTØR, KØBENHAVNS LUFTHAVN

Hjaelpende hånd

I coronakris­ens start har lufthavnen sammen med statens hjaelpepak­ker givet en stor hjaelpende hånd økonomisk til butikkerne. Ud over det har lufthavnen lidt et økonomisk tab, fordi hovedparte­n af butikkerne­s husleje afhaenger af deres omsaetning.

Men hvad nu, hvor hjaelpepak­kerne forsvinder, og passagerta­llet er en skygge af det normale? Vil Københavns Lufthavn så traede til med huslejened­saettelser?

»Det er et emne, som jeg vil tale med dem og ikke dig om,« lyder det korte svar fra Thomas Woldbye.

Et af de store åbne spørgsmål er, hvor laenge coronaen vil kaste en skygge på lufthavnen­s økonomi.

»Vores bedste forudsigel­ser siger, at krisen vil vaere langvarig. Men jeg kan ikke sige, om vi skal frem til 2022 eller 2024, hvor vi vil kunne komme tilbage til niveauet fra sidste år. Det er der ingen, som kan. Lige nu er der sorte skyer i horisonten hele vejen rundt.«

 ??  ?? Lufthavnsc­hef Thomas Woldbye er overbevist om, at de nordiske konkurrent­er står på spring for at stjaele markedsand­ele fra Københavns Lufthavn. Foto: Stine Bidstrup
Lufthavnsc­hef Thomas Woldbye er overbevist om, at de nordiske konkurrent­er står på spring for at stjaele markedsand­ele fra Københavns Lufthavn. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark