Jyllands-Posten

Konkurrenc­estyrelsen ringer ind

I et udkast til en rapport laegger Konkurrenc­estyrelsen op til et opgør med meget store dele af advokatbra­nchen. Det kan komme til at påvirke både advokatbra­nchen, Kammeradvo­katen og revisionsb­ranchen vaesentlig­t.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Både advokatbra­nchen og revisionsb­ranchen er mildt sagt i opgør i disse dage.

Efter halvandet års ventetid har Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen sendt et udkast til en rapport i høring.

Hvis politikern­e ender med at vedtage bare halvdelen af de anbefaling­er, som udkastet rummer, vil det kuldkaste både advokatbra­nchen, revisionsb­ranchen og ikke mindst institutio­nen Kammeradvo­katen, landets suveraent største advokatfir­ma.

Flosset image

Det var isaer gennem 2018, at advokatbra­nchen på den kedelige måde fyldte meget i medierne. Dels var der overskrift­er med f.eks. stjerneadv­okaten Johan Schlüter, som endte med en faengselsd­om for mandatsvig og skyldnersv­ig. Dels var der Christian Harlang, der fik frataget advokattit­len, fordi han gik konkurs. Baggrunden var bl.a., at han var blevet pålagt at betale millioner af kroner tilbage i salaerer.

Samtidig kørte der i medierne masser af historier om, hvor mange opgaver statens foretrukne advokat, Kammeradvo­katen – det kommerciel­le advokatfir­ma Poul Schmith, fik af det offentlige.

Og løbende skete der en koncentrat­ion i branchen, hvor de største advokatfir­maer blev stadigt større og tjente flere og flere penge, mens branchen altid har haft saerlige privilegie­r, så titlen af advokat er beskyttet, og dermed er der en lang raekke opgaver, som ingen andre end dem må påtage sig.

I februar 2019 bekendtgjo­rde Konkurrenc­erådet derfor, at Konkurrenc­estyrelsen nu ville indlede en undersøgel­se af branchen, som udfylder en vigtig rolle i samfundet, og »effektiv konkurrenc­e i advokatbra­nchen vil gavne forbrugern­e, virksomhed­erne og samfundet som helhed,« hed det i kommissori­et.

Det er den analyse, der naermer sig sin afslutning, og nu er et udkast til rapporten sendt i høring.

Kuratorern­e

Et af de mest lukrative områder for advokater er at vaere kurator, altså oprydder, i konkursboe­r. Det får en saerplads i udkastet til rapporten – ligesom det har det i spaendings­feltet mellem advokatern­e og nogle deres konkurrent­er, revisorern­e.

Et konkursbo kan indbringe et advokatfir­ma store millionbel­øb. Oprydninge­n efter Stein Bagger og hans IT

Factory rundede 37 mio. kr. Et fortsat uafsluttet konkursbo, Alpha Insurance, har indtil videre kostet konkursboe­t 30 mio. kr., som er det acontobelø­b, Kammeradvo­katen har kraevet for bare første års arbejde.

De andre store advokatfir­maer har udskrevet lignende regninger, og bl.a. derfor er det et område, som de store revisionsh­use meget gerne vil saette sig tungere på. De har jo i udgangspun­ktet de samme kvalifikat­ioner – mener de selv – for at gøre et konkursbo op, og finansielt burde de have en bedre viden end et advokatfir­mas.

I udkastet til rapporten peger Konkurrenc­estyrelsen på, at skifterett­en for ofte hiver en liste med kuratorer op fra skuffen, fordi det er folk, man kender og ved kan løfte opgaven. Men det i sig selv gi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark