Jyllands-Posten

Til fejde om millionhon­orarer

-

ver et problem med konkurrenc­en. Så flere skal vaere med om buddet, og det skal vaere nemmere for revisorer at byde ind på opgaverne i konkursboe­r, står der i udkastet.

Spaendings­feltet

I det hele taget kigger Konkurrenc­estyrelsen nøje på de saerlige privilegie­r, advokatern­e har. Det gaelder både i konkursboe­rne og i almindelig­hed.

Advokattit­len er en beskyttet titel, og advokater har eneret til en lang raekke opgaver i retsvaesen­et.

Det er også bestemt, at kun advokater må eje et advokatfir­ma, og det har i sig selv givet store problemer for revisionsh­usene. De har ad flere omgange forsøgt at kapre hele specialist­hold i de store advokathus­e, fordi de så kunne få en insolvens og rekonstruk­tionsafdel­ing – dem der tager sig af konkurser – men så snart en advokat skifter til et revisionsh­us, må han ikke bruge advokattit­len, og det er der både advokater og deres klienter, der går meget op i.

Af samme grund er det heller ikke muligt for de store revisionsh­use at købe hele advokatfir­maer.

I sit udkast laegger Konkurrenc­estyrelsen op til, at politikern­e piller ved disse privilegie­r og lader andre aktører komme ind på nogle af advokatern­es domaener. Dette har vakt stor lettelse i revisionsb­ranchen og tilsvarend­e modstand, naermende sig panik, i advokatbra­nchen. For advokatsta­ndens privilegie­r er i sagens natur en hjertesag, og samtidig er der enorme summer på spil i indtjening.

Kammeradvo­katen

Mange gaetter på, at panikken i høj grad også hersker hos Kammeradvo­katen og advokatfir­maet Poul Schmith.

Konkurrenc­estyrelsen konstatere­r i sit udkast, at staten sender en meget stor maengde opgaver i armene på Kammeradvo­katen uden overhovede­t at sende dem i udbud eller på anden vis konkurrenc­eteste dem og dermed trykprøve prisen.

Med jaevne mellemrum offentligg­ør Økonomisty­relsen eller Finansmini­steriet, hvor mange penge det offentlige bruger på opgaver til Kammeradvo­katen. Den seneste opgørelse for 2019 viste et samlet forbrug på godt en halv mia. kr.

Men dette beløb daekker for det første ikke alle de honorarer, Kammeradvo­katen får som kurator for det offentlige. Og for det andet daekker det ikke alle de opgaver, Kammeradvo­katen påtager sig for statsejede virksomhed­er.

Kilder i advokatbra­nchen gaetter på, at de to områder er mindst lige så store som de opgaver, der fremgår af den officielle opgørelse. Måske markant større.

Men Kammeradvo­katen offentligg­ør ikke de tal, så reelt ved ingen andre end advokatfir­maet Poul Schmith, hvor meget de opgaver for det offentlige reelt fylder.

Konkurrenc­estyrelsen gør i sit udkast opmaerksom på, at den danske kammeradvo­katordning med et privat advokatfir­ma med så saerlige vilkår er ganske unik. Styrelsen peger også på, at f.eks. Sverige

Kammeradvo­katen Bech-Bruun Gorrissen Federspiel Kromann Reumert Plesner DLA Piper Horten Bruun Hjejle Accura Dahl

har ladet mange flere forskellig­e advokatfir­maer komme til fadet.

Udkastet er nu sendt i høring i de forskellig­e branchers store organisati­oner og i flere ministerie­r. De skal så vende tilbage inden udgangen af august med indvending­er »af teknisk eller faglig karakter«, og efterfølge­nde vil styrelsen så sende den faerdige rapport til Konkurrenc­erådet, der vil fremlaegge anbefaling­erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark