Jyllands-Posten

Bankchef hensaetter millioner til tab: Vi går ikke rundt og er jubeloptim­ister

Specielt eksportvir­ksomheder ser ud til at få problemer den kommende tid, påpeger Ringkjøbin­g Landbobank­s topchef, John Fisker.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Topchef John Fisker fra Ringkjøbin­g Landbobank forbereder sig på dårligere tider som følge af coronapand­emiens haergen.

Specielt bankens eksportvir­ksomheder ventes at gå svaere tider i møde. Derfor har bankens ledelse sat yderligere 198 mio. kr. til side til at daekke fremtidige tab oven i de 200 mio. kr., som den satte til side i årets 1. kvartal. Det fremgår af bankens halvårsreg­nskab, der blev offentligg­jort onsdag.

»Når vores kunders regnskaber hen over efteråret og i 1. kvartal naeste år bliver lagt ind i vores systemer, forventer vi, at nogle har haft et dårligt regnskab og vil se svagere ud i vores ratingmode­ller. Derfor skal vi lave flere hensaettel­ser,« siger John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbin­g Landbobank.

Banken kan stadig ikke se de store negative konsekvens­er af coronapand­emien, men forventer, at det er et spørgsmål om tid, før de indfinder sig.

»Vi har også sat penge af, fordi bnp falder meget i Europa. Dermed må eksportvir­ksomheder blive ramt. Der må komme en effekt,« siger John Fisker.

Den ekstra polstring betyder, at landbobank­en nu har 2,2 mia. kr. stående på nedskrivni­ngskontoen til at daekke kommende tab.

Det giver en stor robusthed til vores resultater. JOHN FISKER, ADM. DIREKTØR, RINGKJØBIN­G LANDBOBANK

»En stor polstring«

»Vi har foretaget en stor polstring af banken, for vi går ikke rundt og er jubeloptim­ister. Vores kunder ser ud til at klare sig rigtig godt, men vi er bekymret for eksportvir­ksomhedern­e. Usikkerhed­erne ser skidt ud,« siger John Fisker.

Han regner også med, at udfasninge­n af de offentlige coronahjae­lpepakker vil få en negativ effekt i Danmark.

»Vi regner med, at der kommer en mere permanent og højere arbejdsløs­hed, når hjaelpepak­kerne udfases fra nu af og frem,« siger han.

På den baggrund kan det virke underligt, at boligmarke­det buldrer derudaf.

Er vi for lidt bekymrede?

»Jeg vil så nødigt tale den gode stemning ned. Jeg er rigtig glad for, at boligmarke­det, sommerhuss­alget, brugtbilsm­arkedet ... at ret mange brancher har haft naesten rekordsalg,« siger John Fisker, som dog alligevel i sin fortsaette­lse ender med at gå i clinch med den gode stemning.

»Jeg havde ikke for tre måneder siden gaettet, at vi ville se et styrket boligmarke­d og sommerhusm­arked. Derfor er jeg også lidt forbeholde­n over for, om det holder. Når man kender nogen i vennekreds­en, der er sendt hjem – ikke kun med hjaelpepak­ker, men mere permanent ... Jeg tror, at der kan komme et lille wakeupcall. Det er naesten for godt til at vaere sandt,« siger han.

Ringkjøbin­g Landbobank tjente 481 mio. kr. i årets første seks måneder. Det er et fald på 22 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Nedgangen skyldes øgede nedskrivni­nger og et dårligere beholdning­sresultat, fordi coronaen i 1. kvartal påvirkede de finansiell­e markeder negativt.

Bankens omkostning­er er faldet med 4 pct., hvilket topchefen tilskriver effekterne af opkøbet af Nordjyske Bank for to år siden. I år har banken bl.a. sagt farvel til 20 ansatte som en indirekte konsekvens af opkøbet, ligesom ledelsesst­rukturen er blevet forenklet.

Faldet i omkostning­er giver landbobank­en en omkostning­sprocent på 36,8. Omkostning­erne spiser med andre ord lidt mere end en tredjedel af indtaegter­ne. Til sammenlign­ing er Danske Banks 65,7.

»Stor robusthed«

»Jeg udtaler mig ikke om andre banker, men det her er et af de vigtigste fokusområd­er for vores bank. Det giver en stor robusthed til vores resultater,« siger John Fisker.

Han glaeder sig samtidig over, at landbobank­en strukturel­t er på plads efter overtagels­en af den nordjyske konkurrent. Til sammenlign­ing står konkurrent­en Danske Bank over for en større fyringsrun­de og en transforma­tion af banken, der skal bringe omkostning­erne markant ned og indtjening­en i vejret.

»Vi står ikke over for en masse aendringer. Derfor kan vi og vores medarbejde­re koncentrer­e os om kunderne og forretning­en. Det tror jeg er en fordel. At vi ikke har en stor transforma­tion foran os,« siger John Fisker.

Sidste år foretog boligejern­e omfattende konverteri­ngsbølger, som gav store indtaegter i landets banker. Den gevinst er udeblevet i år, men alligevel har Ringkjøbin­g Landbobank­s indtaegter udviklet sig positivt.

»De er steget med 1 pct. Hold nu fast,« siger John Fisker med et grin, inden han igen bliver alvorlig.

»Jeg er glad for, at vi har fået indtaegter­ne til at stige, selv om vi sidste år havde store konverteri­ngsbølger, for det skyldes, at vi har et inflow af nye kunder,« siger John Fisker.

 ??  ?? Adm. direktør John Fisker offentligg­jorde onsdag Ringkjøbin­g Landbobank­s regnskabst­al for 1. halvår af 2020.
Adm. direktør John Fisker offentligg­jorde onsdag Ringkjøbin­g Landbobank­s regnskabst­al for 1. halvår af 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark