Jyllands-Posten

Københavns­ke hoteller og restaurant­er spår dystert efterår

Hovedstade­ns hoteller og restaurant­er går et svaert efterår i møde på grund af coronakris­en, viser ny rundspørge blandt virksomhed­erne.

- RASMUS BENDTSEN rasmus.bendtsen@finans.dk

De københavns­ke hoteller og restaurant­er kan se frem til et kulsort efterår med voldsomme omsaetning­stab. I hvert fald hvis man spørger dem selv.

Det viser en ny rundspørge, som Horesta, der er brancheorg­anisation for hotel- og restaurati­onsbranche­n, står bag. Knap 350 virksomhed­er har deltaget i spørgeskem­aundersøge­lsen.

For ifølge rundspørge­n er det isaer hotellerne og restaurant­erne i hovedstade­n, der ser på de kommende måneder med ualmindeli­gt pessimisti­ske briller.

»Tallene taler deres tydelige sprog. Hoteller og restaurant­er kommer til at maerke, at sensommere­n og efteråret bliver meget dårligere, end vi har vaeret vant til,« siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsul­ent i Horesta.

Således svarer 9 af 10 københavns­ke hoteller i undersøgel­sen, at de forventer, at omsaetning­stabet bliver på mindst 40 pct. af det normale niveau i september og oktober.

Samtidig er der ingen af de hoteller i København, der har medvirket i rundspørge­n, der forventer, at de rammer deres normale omsaetning­sniveau til efteråret.

Samme niveau

Til sammenlign­ing forventer hvert tredje hotel uden for København at ligge på samme omsaetning­sniveau i september og oktober som i samme periode sidste år.

Også hovedstade­ns restaurant­er ser sort på de kommende måneder. I undersøgel­sen er det kun hver femte restaurant, der tror, at den er tilbage på det normale omsaetning­sniveau til oktober.

Ifølge Kristian Nørgaard skyldes pessimisme­n, at hotellerne og restaurant­erne i hovedstads­området er dybt afhaengige af udenlandsk­e turister uden for højsaesone­n.

Coronakris­en har betydet, at danskerne i stor stil er blevet hjemme i sommerferi­en, og det har til dels holdt hånden over hotel- og restaurati­onsbranche­n samt den øvrige turistbran­che.

Gør ekstra ondt

Men nu lakker sommerferi­en mod enden, og danskerne vender retur til deres arbejdspla­dser. Og når de udenlandsk­e turister, der normalt ville fylde godt op i hotellerne­s og restaurant­ernes reservatio­ner, udebliver, så gør det ekstra ondt på pengepunge­n.

»Sommerferi­en plejer at køre fra juni til september. Men danskerne er faerdige allerede i august, og der er ingen til at tage over. Derfor er der reelt intet marked fra slutningen af august og ind i efteråret,« siger Kristian Nørgaard.

Ifølge Horesta er 170.000 job herhjemme bundet op på turismen i større eller mindre grad. Og både virksomhed­er og arbejdspla­dser kan komme i farezonen, hvis hoteller og restaurant­er bliver ramt hårdt af svigtende gaester.

»Hjaelpepak­kerne har vaeret gode til at holde hånden over branchen. Men de udløber snart. Derfor risikerer vi at tabe alt det på gulvet, som hjaelpepak­kerne hjalp med i foråret,« siger han.

 ??  ?? De københavns­ke hoteller går et svaert efterår i møde. Her ses Hotel d'Angleterre i centrum af København.
Arkivfoto: Martin Zakora/Polfoto
De københavns­ke hoteller går et svaert efterår i møde. Her ses Hotel d'Angleterre i centrum af København. Arkivfoto: Martin Zakora/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark