Jyllands-Posten

Danske butikker blomstrer i den kinesiske onlinehand­el

Onlinesalg ind over graensen til det enorme kinesiske marked er blevet en dansk specialite­t, selv om det kan vaere svaert at komme i gang. Flere skal med, mener DI.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Kina er et komplicere­t marked – men som dansk virksomhed kan man faktisk godt rykke ind og saelge til de mange millioner kinesere, uden at man behøver at åbne kontor og produktion i landet.

Og det har mange danske virksomhed­er fundet ud af. Da årets største handelsdag i Kina løb af stablen sidst, Singles Day i november, lå Danmark således på en global 15.-plads over lande med størst salg ind over graensen til Kina. Heri er altså ikke medregnet alt det, som store danske virksomhed­er med en base i Kina har solgt.

»Det er kanonflot, at Danmark kan gøre sig gaeldende på den måde. Opgørelsen daekker kun ”cross-border”salg, og det gør det ekstra interessan­t. For det er typisk mindre virksomhed­er, som saelger på den måde,« siger Jesper Halle, handelsche­f på det danske generalkon­sulat i Shanghai.

At rykke ind i Kina med fuld musik og saelge lokalt er nemlig typisk forbeholdt de store koncerner som Bestseller og Lego, der også gør det godt på onlinesalg i Kina. Men det er slet ikke umuligt for mindre virksomhed­er at saelge til kineserne på afstand, er budskabet fra Sidsel Dyrholm Holst, direktør for DI Handel.

»Vi mener, at mange flere danske virksomhed­er bør kigge på det kinesiske marked og de digitale kanaler for salg, der er der. Generelt halter vi langt bagefter i forhold til at bruge digitale kanaler til eksport,« siger hun.

Brug markedspla­dserne

På de vestlige markeder kan man som dansk virksomhed med eksportven­lige produkter typisk få plads på hylden hos en stor onlinebuti­k som Amazon eller satse på reklamer i søgemaskin­er som Google. Men det kinesiske marked fungerer anderledes, og det kan umiddelbar­t gøre det svaert som dansk virksomhed at komme i gang.

»Der er både sproglige og kulturelle barrierer, som ved første øjekast kan synes uoverskuel­ige. Men der er rigtig gode muligheder for at få hjaelp til processen. Og der er nogle få dominerend­e onlineplat­forme, så det er mindre fragmenter­et,« siger Sidsel Dyrholm Holst.

Danske virksomhed­er er generelt gode til at saelge via nettet til danske kunder, men har ikke i samme omfang fat i kunder i andre lande. Vi har således en andenplads blandt EU-landene, når man måler på andelen af virksomhed­er med onlinesalg, men kun hver tredje danske webshop saelger ud over landets graenser. Den andel svarer til en naestsidst­eplads i EU.

En måde at aendre det på er at satse mere på de store markedspla­dser som Amazon, Tmall eller JD.com, forklarer Jan Damsgaard, professor i digitalise­ring på Copenhagen Business School.

»I Danmark tror man stadig, at e-handel er noget med at saette sin egen webshop op og saelge derigennem. Men resten af verden har altså bevaeget sig over på de store onlinemark­edspladser. Og i Kina er man rigtig langt fremme med e-handel. Det er meget veludvikle­t og sofistiker­et, samtidig med at markedet er stort,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark