Jyllands-Posten

Netsalg til Kina er svaert – men har et kaempe

Onlineshop­ping i Kina er noget helt andet end i de vestlige lande. Men kineserne elsker det, og selv en lille niche kan ramme millioner af kunder.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Man kan ikke køre det her marked med venstre hånd, men skal vaere klar på at bruge en masse krudt på det. JESPER HALLE, HANDELSCHE­F PÅ DET DANSKE GENERALKON­SULAT I SHANGHAI

At forsøge at saelge over graensen til Kina er helt indlysende mere komplicere­t end til Sverige, alene på grund af sprog og afstand. Men der er mange andre forskelle, som danske virksomhed­er har brug for at overvinde.

Det er dog lykkedes, for der bliver faktisk solgt en hel del danske varer ind i Kina i de kinesiske webshops, viser tal fra den store kinesiske platform Tmall. På årets største dag for onlinehand­el, singles’ day, lå Danmark trods sin lille størrelse globalt som nummer 15.

Samlet eksportere­de Danmark varer til Kina for 36,1 mia. kr. i 2019, hvilket er mere end en tredobling på 10 år.

Forskellen­e

Nok er Danmark et meget digitalt land, men det kan ikke sammenlign­es med Kina. Her køber kineserne ikke online via separate netbutikke­r som i Danmark, men på store markedspla­dser som Tmall og JD.com – de kinesiske svar på Amazon. Men de minder ikke meget om Amazon, men mere om en stor sammenblan­ding af et socialt medie og muligheden for at købe undervejs.

»Det er et helt andet marked at gebaerde sig på. Det hele foregår via smartphone, ikke en laptop eller iPad. Og vi kender bloggere og influencer­e i Danmark – men i Kina er det gange tusind,« siger Jan Damsgaard, professor i digitalise­ring ved Copenhagen Business School.

En af de kendte influencer­e, Austin Li Jiaqi, anmelder for eksempel kun laebestift­er og har praesteret at saelge 15.000 stk. på et kvarter under en af sine videoer.

Hvor danske kunder typisk søger efter en vare eller ser en reklame med et godt tilbud og reagerer på den, er den kinesiske salgsproce­s også meget mere avanceret. Her indgår tit konkurrenc­er, tidsbegrae­nsede tilbud og socialt salg, altså hvor mange skal købe på samme tid for at få tilbudspri­sen. Og det hele kan ske i én app – også betaling og kommunikat­ion med firmaet.

Muligheder­ne

Forstår man at komme ind på det kinesiske marked, og rammer man rigtigt, er der også mange kunder i den anden ende. Shopping på nettet er dagligdag for de fleste kinesere – fra storbyerne til fjerne landsbyer – og samlet køber over 700 mio. kinesere varer på nettet.

»Danmark gør det allerede rigtig godt på cross-border e-commerce, bedre end de fleste forventer. Men det siger mig også, at der er gode muligheder for andre danske virksomhed­er, som ikke er til stede i øjeblikket,« vurderer Jesper Halle, handelsche­f på det danske generalkon­sulat i Shanghai.

Til gengaeld er konkurrenc­en tilsvarend­e benhård. Så for et dansk firma handler det om at skille sig ud med danske vaerdier eller et staerkt brand inden for for eksempel design eller ”sikre” produkter, som man kan stole på ikke er sundhedsfa­rlige.

»Generelt er der rigtig meget søgning i øjeblikket på produkter inden for sundhed. Fødevarer, kosttilsku­d, cremer – alt det, som ikke kraever recept. Covid-19 har skabt en meget stor interesse for alt, der kan gøre dig sundere,« forklarer Jesper Halle.

Indsatsen

Det er ikke nemt bare at komme valsende ind på det kine

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark