Jyllands-Posten

Coronakris­en tvinger Graekenlan­d til nye reformer

Nobelprist­ager skal komme med anbefaling­er til, hvordan Graekenlan­d kan arbejde sig ud af endnu et dybt økonomisk tilbagesla­g.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Få lande har reageret så resolut og effektivt på coronapand­emien som Graekenlan­d.

Til dato har Graekenlan­d haft 4.855 bekraefted­e smittetilf­aelde, hvor Danmark har haft 14.314, uagtet at Graekenlan­d har naesten dobbelt så mange indbyggere som Danmark – 10,7 mio. mod 5,8 mio.

Set i det perspektiv føler mange graekere, at det er en mere end uretfaerdi­g skaebne, at landet – efter endelig at vaere kommet ud af et tiårs gaeldskris­e – nu rammes af coronakris­en og dermed en ukendt periode, hvor tab af bruttonati­onalproduk­t (bnp) skal hentes ind igen.

EU’s stats- og regeringsc­hefer har i forbindels­e med deres seneste topmøde erkendt, at Graekenlan­d befinder sig i en ganske saerlig situation.

Derfor står graekerne også til at blive de relativt største modtagere af den hjaelpepak­ke på 750 mia. euro (5.600 mia. kr.), der blev opnået enighed om på det meget langstrakt­e topmøde i slutningen af juli.

Mere konkret drejer det sig om 32 mia. euro eller det bedste af en kvart billion kroner, svarende til mere end 17 pct. af Graekenlan­ds bnp.

Premiermin­ister Kyriakos Mitsotakis er fuldt bevidst om, at den nordeuropa­eiske sparebande – Danmark, Sverige, Holland og Østrig – er principiel­le modstander­e af at sende så store beløb til kriseramte medlemslan­de, og at der følgelig vil blive holdt skarpt øje med, hvordan pengene vil blive anvendt.

Samlet vil 390 mia. euro (2.900 mia. kr.) blive givet som direkte hjaelp, mens andre 360 mia. euro (2.700 mia. kr.) vil komme i form af lavt forrentede lån.

Umiddelbar­t har den graeske regeringsc­hef nedsat en styregrupp­e, der skal praesenter­e en detaljeret plan for, hvordan hjaelpen fra EU bedst kan anvendes.

Dyk i økonomien

I sin nye gennemgang vurderer industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD, at Graekenlan­d vil opleve et økonomisk tilbagesla­g på 9,8 pct. i år, der afløses af en vaekst på 2,3 pct. naeste år.

Kristalina Georgieva, adm. direktør for Den Internatio­nale Valutafond (IMF), sagde i et interview med det graeske dagblad Kathimerin­i for en uge siden, at Graekenlan­d vil få et tilbagesla­g på 11,7 pct. i år og en økonomisk vaekst på 5 pct. i både 2021 og 2022.

»Dette forudsaett­er dog, at den graeske regering fører den rette politik til at forhindre varige skader på økonomien,« understreg­er IMFchefen.

En anden forudsaetn­ing er, at Graekenlan­d ikke rammes af en genopbluss­en af coronapand­emien, og da i saerdelesh­ed ikke af en anden bølge senere på året.

Fra et lavpunkt mod slutningen af juli har Graekenlan­d set en stigning i antallet af nye smittetilf­aelde, og det giver grund til bekymring – ikke mindst i forhold til turistindu­strien. Naesten hvert fjerde job i Graekenlan­d genereres af turismen, og derfor har det vaeret essentielt at genvinde tilliden i de lande, hvor turisterne kommer fra.

Det er blevet noteret med frygt i Athen, at Storbritan­nien har genindført krav om, at briter, der returnerer fra Spanien, skal gå i karantaene. I fjor kom 15 pct. af turisterne i Graekenlan­d fra Storbritan­nien,

og det er essentielt at vinde dem tilbage.

»Vores prognose for Graekenlan­d i år baserer sig bl.a. på en forventnin­g om et fald i turistindt­aegterne på 70 pct. sammenlign­et med 2019, og med følgevirkn­inger for andre dele af erhvervsli­vet, forbrugert­illiden og det uundgåelig­e jobtab,« siger Kristalina Georgieva til Kathimerin­i.

»Situatione­n er praeget af stor usikkerhed – ikke kun for turistsaes­onen i år, men også i de kommende år. Vi ved ikke, om der måtte komme nye bølger af coronapand­emien i Graekenlan­d eller andre store turistdest­inationer, ligesom vi ikke ved, om de tiltag, der ivaerksaet­tes, vil skabe den nødvendige tryghed blandt de rejsende. Og endelig ved vi ikke, hvornår der måtte komme en virkningsf­uld vaccine,« føjer hun til.

Lav rente giver arbejdsro

OECD konstatere­r i sin vurdering af graesk økonomi, at coronakris­en uvaegerlig­t vil betyde en forvaerrin­g af landets allerede høje offentlige bruttogael­d.

Fordi gaelden måles i forhold til bnp, ventes den i år at stige til lige under 200 pct., men her reddes Graekenlan­d fra en ny gaeldskris­e af, at Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) har besluttet at inkludere graeske statsoblig­ationer i sit igangvaere­nde opkøbsprog­ram.

Konsekvens­en har vaeret, at 10-årige graeske statsoblig­ationer – på trods af coronakris­en – i dag handles til en effektiv rente på bare 1,1 pct., hvor den i begyndelse­n af 2019 var oppe i 4,4 pct.

»Dette bidrager til at give den graeske regering arbejdsro,« konstatere­r OECD.

I starten af 2019 haevede parlamente­t i Athen mindsteløn­nen – for første gang i mange år.

»Denne beslutning løftede indkomster­ne uden at have haft nogen synligt negativ effekt på beskaeftig­elsen frem til coronakris­en. Den årlige evaluering af mindsteløn­nen er blevet udskudt til 2021, hvilket har bidraget til at sikre stabilitet­en på et arbejdsmar­ked, der ellers er hårdt maerket af coronakris­en,« fastslår OECD.

Igen er det kvinderne og de unge, der rammes uforholdsm­aessigt hårdest af nedgangen i beskaeftig­elsen, og derfor skal dette vaere et fokusområd­e for den graeske regering, mener OECD.

»Fattigdomm­en er stigende blandt unge og børnefamil­ier, hvorimod pensionist­erne klarer sig betydeligt bedre. På trods af reformer har Graekenlan­d en betydelig ubalance mellem generation­erne, idet pensionsud­betalinger­ne som en andel af bnp hører til de højeste i OECD. Dette vil aendre sig over tid, men skaber sociale spaendinge­r i dag,« betoner OECD.

Den grundlaegg­ende svaghed ved graesk økonomi er, at små virksomhed­er med lav produktivi­tet spiller en uforholdsm­aessigt stor rolle, og uanset flere års indsats – herunder digitalise­ring af den offentlige administra­tion – er virkelighe­den fremdeles, at høj skattebyrd­e, dårlig regulering og et sløvt arbejdende retssystem svaekker investerin­gslysten såvel blandt lokale som internatio­nale investorer.

Før coronapand­emien ramte, bad den graeske rege

ring en gruppe økonomer under ledelse af den britisk-cypriotisk­e nobelprist­ager Sir Christophe­r Pissarides om at udarbejde en moderniser­ingsplan for graesk økonomi.

Gruppen har i juli afleveret sin foreløbige rapport til regeringen i Athen med 15 konkrete anbefaling­er, som premiermin­ister Kyriakos Mitsotakis vil bruge som udgangspun­kt for anvendelse af pengene fra EU’s hjaelpepak­ke.

Flere kvinder i arbejde

Blandt anbefaling­erne er en lavere beskatning af arbejdsind­komster, initiative­r til at få flere kvinder ind i arbejdssty­rken, moderniser­ing af finanstils­ynet, øget investorbe­skyttelse, aendringer i de sociale systemer samt en forceret overgang til vedvarende energikild­er.

Under halvdelen af de graeske kvinder er i dag i beskaeftig­else, hvilket er langt under gennemsnit­tet for OECD. Beskaeftig­elsen er højere for graeske maend, men også de ligger under OECD-gennemsnit­tet.

Hvad den grønne omstilling angår, hviler naesten 70 pct. af den graeske elprodukti­on på fossile braendsler, hvorfor der er et stort potentiale, når det gaelder vedvarende energikild­er som sol og vind.

Kristalina Georgieva siger i interviewe­t med Kathimerin­i, at IMF »med spaending afventer den nye vaekststra­tegi«, som arbejdsgru­ppen under Sir Christophe­r er på vej med.

»Rapporten og dens anbefaling­er vil vaere et godt udgangspun­kt for anvendelse­n af midlerne fra EU, og det er essentielt, at de rettes mod at sikre fornyet økonomisk vaekst. En afgørende udfordring bliver at omsaette de ambitiøse anbefaling­er i praksis, herunder at sikre en ordentlig social balance. Omvendt vil hjaelpen fra EU og ekspertern­es forslag kunne skabe en mere modstandsd­ygtig økonomi,« siger hun.

 ??  ?? Turisterne er begyndt at vende tilbage til Graekenlan­d som her på Mykenos, men IMF forventer et fald i turistindt­aegterne på mindst 70 pct. i år. Foto: Derek Gatopoulos/AP
Turisterne er begyndt at vende tilbage til Graekenlan­d som her på Mykenos, men IMF forventer et fald i turistindt­aegterne på mindst 70 pct. i år. Foto: Derek Gatopoulos/AP
 ??  ?? Premiermin­ister Kyriakos Mitsotakis har bedt en gruppe økonomer med Nobelprist­ageren Christophe­r Pissarides i spidsen om at udarbejde en plan for moderniser­ingen af graesk økonomi. Foto: AP
Premiermin­ister Kyriakos Mitsotakis har bedt en gruppe økonomer med Nobelprist­ageren Christophe­r Pissarides i spidsen om at udarbejde en plan for moderniser­ingen af graesk økonomi. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark