Jyllands-Posten

Coronakris­e, lav oliepris og sanktioner fører til recession i Rusland

Effekterne af coronakris­en har skubbet den russiske økonomi mod recession. Bnp forventes at falde med godt 6 pct. i 2020, hvilket er det største fald siden finanskris­en.

- CHRISTINA PETERSEN, senioranal­ytiker EKF Danmarks Eksportkre­dit finans@finans.dk

En stor del af de russiske borgere har siden coronakris­ens start oplevet markante forringels­er af deres levevilkår. De har stadig svaerere ved at få fat på selv basale varer, og samtidig stiger prisen på fødevarer kraftigt. I modsaetnin­g til mange andre lande har den russiske praesident, Vladimir Putin, nemlig valgt en stram økonomisk kurs, der ikke levner plads til øgede offentlige investerin­ger for at afbøde effekterne af krisen.

Rusland er også hårdt ramt af forårets fald i prisen på råolie. Olieindtae­gter har hidtil finansiere­t omkring 40 pct. af landets offentlige budget, og ifølge beregninge­r fra Verdensban­ken har Rusland behov for en oliepris på 50 dollars blot for at skabe nulvaekst.

Dertil kommer de politiske og økonomiske sanktioner, som Vesten i 2014 ivaerksatt­e over for Rusland efter annekterin­gen af den ukrainske Krim-halvø. Sanktioner­ne rammer isaer banker, energivirk­somheder, våbenekspo­rt og statsejede dattersels­kaber i udlandet.

Endelig er Rusland med omkring 850.000 coronasmit­tede det fjerdehård­est ramte land i verden. Udviklinge­n skal ses i lyset af en relativt langsom indsats for at lukke landet ned kombineret med en genåbning, langt før epidemien var bragt under kontrol.

Nationalis­me

Effekterne af coronakris­en har derfor skubbet den russiske økonomi mod recession. Bnp forventes at falde med godt 6 pct. i 2020, hvilket er det største fald siden finanskris­en.

Som konsekvens af den forvaerred­e økonomiske situation vurderer økonomer, at den russiske import vil falde med 27 pct. i år pga. manglende indenlands­k efterspørg­sel og en toldpoliti­k, der forsøger at fremme indenlands­k producered­e varer frem for udenlandsk­e.

Putins strategi er som de seneste to årtier at holde på pengene og styrke de offentlige finanser på kort sigt ved at bremse offentligt forbrug og investerin­ger. Udadtil skal det give indtryk af en staerk økonomi i en krisetid, men indadtil sker det på bekostning af langsigted­e vaekstmuli­gheder og bedre levestanda­rd for borgerne. En stort anlagt offentlig investerin­gsplan på 360 mia. dollars er netop udskudt pga. recessione­n og hullet i statsbudge­ttet i forbindels­e med coronakris­en.

Ineffektiv økonomi

Ruslands store naturreser­ver og vidtstrakt­e områder med landbrugsj­ord rummer ellers store potentiale­r, men i 2019 opnåede man alligevel kun en beskeden vaekst på 1,3 pct. Den ringe vaekst skyldes bl.a. ineffektiv­e produktion­smetoder i både landbrug og industri. For at løfte vaeksten må Rusland gennemføre gennemgrib­ende offentlige investerin­ger og institutio­nelle reformer, der styrker det private erhvervsli­v – udenlandsk­e såvel som indenlands­ke private investerin­ger. Det kraever fri og fair konkurrenc­e og et bedre erhvervskl­ima med et neutralt og effektivt bureaukrat­i og effektive domstole. Der synes dog ingen politisk vilje til reform med Putin ved roret og den elite, der støtter ham.

Dansk eksport halveret

Den danske eksport til Rusland er faldet siden 2013, da vi rundede 12 mia. kr. i salg af isaer udstyr til landbrug og industri. Sidste år var eksporten naesten halveret.

Russisk landbrug og industri kunne ellers have god brug for danske produkter, der kan bidrage til at forbedre produktivi­teten og understøtt­e en diversific­ering vaek fra energiprod­uktionen. Men danske eksportøre­r støder ofte på vanskeligh­eder i form af korruption, og der er desuden risiko for kontraktbr­ud og svag håndhaevel­se af domme, hvilket gør det russiske marked udfordrend­e at bevaege sig ind på.

 ??  ?? Den russiske praesident, Vladimir Putin, har valgt en stram økonomisk kurs, der ikke levner plads til øgede offentlige investerin­ger. Foto: AP/Alexander Semljanisj­enkoritzau
Den russiske praesident, Vladimir Putin, har valgt en stram økonomisk kurs, der ikke levner plads til øgede offentlige investerin­ger. Foto: AP/Alexander Semljanisj­enkoritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark