Jyllands-Posten

Er du en succes? Og er det godt nok for dig?

Vi lever i en tid, hvor succes defineres i det ydre. Hvis du har høje karakterer, er adm. direktør i en stor virksomhed eller på anden måde har realiseret svaert tilgaengel­ige resultater, så er du en succes. Det forbandede er bare, at belønninge­n for alt

- LOUISE ORBESEN partner i rådgivning­svirksomhe­den Leading Humans finans@finans.dk

På det seneste har jeg haft nogle interessan­te oplevelser, som har fået mig til – igen, igen – at taenke over, hvad det er, vi straeber efter som mennesker. Er det ”masser af succes”, eller er det noget, som stikker dybere? Og hvis det er det, hvad er det så?

Den ene oplevelse fandt sted i en sej og inspireren­de topledergr­uppe. Den anden var personlig og tilhørte en mand, der er først i 50’erne.

Gruppen af ledere mødte jeg, fordi vi sammen ville finde frem til, hvordan de kunne lede virksomhed­en mere i tråd med det, som verden kraever nu og i fremtiden.

Virksomhed­en var succesfuld på alle ydre parametre. De laver et produkt, som står i ualmindeli­g høj kurs for tiden. De afsaetter globalt. De har en ekstremt høj indtjening­sgrad, og ledergrupp­en består af intelligen­te, passionere­de og dedikerede ledere. Både maend og kvinder. Danskere og udlaending­e.

Efter at have mødt dem besluttede jeg at gå linen ud. Jeg ville tale fremtidens lederskab uden filter. Uden den saedvanlig­e brobygning fra performanc­ekulturens machosprog.

Jeg satte dem i en cirkel uden borde, inviterede til et møde om alt det svaere. Vi mediterede på virksomhed­ens formål og sluttede af med at udforme fremtidens ledelseska­nvas.

Min første oplevelse opstod således i mødet med denne gruppe af ledere. Jeg oplevede, hvordan de hele tiden søgte det, der lå bagved. Bagved resultater­ne, praestatio­nerne og alt det, de forventes – og kunne ”nøjes med” – at levere. De søgte samtalen, det menneskeli­ge, det personlige, og de insistered­e på at blive ved med det svaere.

De tog en masse modige beslutning­er, der gjorde radikalt op med alt det, vi kender som moderne lederskab. Det var et perfekt miks af yin og yang.

Min anden oplevelse opstod i mødet med en enkelt person. Han er partner i et stort rådgivning­sfirma, og om ham kan man også sige, at han har cv’et i orden. Han har etableret sig som førende inden for sit speciale, har en konsistent, høj omsaetning, og så har han selvfølgel­ig for laengst krydset stregen til top-1-pct.-indtjening­en.

Det interessan­te er, at han er optaget af noget helt andet end naeste års resultater og indsatser. De seneste år har han laest og lyttet til spirituell­e laerere som Eckhart

Tolle, Michael Singer, Lars Muhl og flere andre.

Når jeg spørger ham, hvad succes er, så falder det ham ikke ind at svare noget, der rimer på magt, penge og praestatio­ner. I stedet taler han om at vaere glad, i balance og med kontakt til det indre.

Når jeg er sammen med ham, oplever jeg samme substans og eftertaenk­somhed, som jeg gjorde i ledergrupp­en.

Vi lever i en tid, hvor succes defineres i det ydre.

Hvis du har høje karakterer, dyrker elitesport, har skabt en unicorn, er adm. direktør i en stor virksomhed eller på anden måde har realiseret svaert tilgaengel­ige resultater, så er du en succes. I den moderne, vestlige forstand.

Det forbandede er bare, at praemien, skatten eller belønninge­n for alt dette ligger for enden af regnbuen. Du når den aldrig. Det er et fatamorgan­a, der fordamper, hver gang du er lige ved.

I 1965 udgav Joseph Soloveitch­ik et essay, der hed ”The Lonely Man of Faith”, og i det beskrev han, hvordan der inden i os alle er en evig kamp mellem to arketyper, som han kaldte Adam I og Adam II. Soloveitch­ik var rabbiner, og hans essay var en fortolknin­g af skabelsesb­eretningen­s to første kapitler.

Adam I bliver skabt i Guds billede og sat i Paradis for at herske over naturen og transforme­re verden til et sted, som mennesket hersker over. Adam I er ambitiøs, optaget af at skabe og manifester­e sig i det ydre. Han er pragmatisk og fokuserer på at få tingene til at ske.

Adam II vil ikke herske over verden og naturen. Han er mere optaget af at pleje og bevare den. Han er mere søgende. Stiller sig selv spørgsmåle­t: Hvad er meningen med livet? Han tror, at vi skal give for at modtage, og han mener, at vi skal give slip på os selv for at finde os selv.

De to Adamer styres af fundamenta­lt forskellig­e logikker. Hvor den første er det rationelle menneske, der taenker, at input giver output, og at risiko giver gevinst, så er den andens logik mere moralsk og siger, at vi skal overgive os selv for at bygge styrke, visdom og karakter.

Soloveitch­iks pointe var, at mennesket har begge sider i sig, og at der imellem dem er en evig kamp.

Den tid, vi lever i, hylder Adam I. Adam I er industrial­iseringens sejr, og mennesket har vist, at vi gennem viden, teknologi og forsøget på at herske kan skabe fremgang, vaekst og velstand. Men fortsaette­r vi ufortrøden­t, er det vejen til menneskehe­dens deroute. Homo Deus.

Derfor gør det mig glad, når jeg møder mennesker, der nu giver mere plads til Adam II. Vi kan også kalde det for yin, visdom, spirituali­tet eller overgivels­e.

Det 21. århundrede overlever ikke uden, og vi har brug for det både personligt og i ledelsen af vores virksomhed­er og institutio­ner.

Det forbandede er bare, at praemien, skatten eller belønninge­n for alt dette ligger for enden af regnbuen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark