Jyllands-Posten

Fremtraede­nde somaliere frygter forfølgels­e

Partifaell­e og talsmand er bekymrede over borgmester Jacob Bundsgaard­s (S) coronameld­ing om somaliere.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Byrådsmedl­em Mahad Yussuf (S) er bekymret over sin politiske leder og partifaell­e, borgmester Jacob Bundsgaard­s udmeldinge­r tirsdag om, at personer med somalisk herkomst ifølge Statens Serum Institut stod for 61 af i alt 78 coronatilf­aelde i Aarhus i sidste uge.

»Jeg er ikke enig i, at vi peger fingre ad bestemte grupper i byen. Vi skal ikke begynde at inddele efter etnicitet og baggrund og sige, at det er her, der er problemer, uanset om det er somalisk eller anden baggrund,« siger Mahad Yussuf, der selv har somalisk baggrund.

Hvorfor ikke?

»Jeg kan ikke se, hvad det skal gavne at sige, at bestemte grupper af borgere er hårdere ramt end andre, ud over at det skaber et stigma for de borgere.«

Hvis fakta er, at personer med somalisk herkomst tegner sig for en stor andel af de nye tilfaelde med coronasmit­te i Aarhus, hvad er der så galt i, at borgmester­en melder det ud og vil lave en fokuseret indsats i det somaliske miljø?

»Selvfølgel­ig er det et faktum, vi ikke kan komme udenom. Jeg synes bare, at han er byens borgmester. Men det er vigtigt at sige, at det her problem er vi faelles om at løse. Der er ingen grund til at udpege nogle grupper og sige, at der er et saerligt problem.«

Abdirahman M. Iidle, talsmand for Aarhusomal­i, der repraesent­erer 13 somaliske foreninger i Aarhus, er enig med Mahad Yussuf.

»Borgmester­en er vores borgmester og borgmester for alle. Vi er bange for, at vi somaliere får problemer, og at folk ikke vil komme i naerheden af os. Vi er bange for, at der sker forfølgels­e af somaliske grupper, og folk mister deres arbejde. Det er sket i Sverige,« siger Abdirahman M. Iidle.

»Selvfølgel­ig er det her alvorligt, og vi regner med at gøre noget ved det og stoppe spredninge­n, men det er vigtigt, at borgmester­en raekker hånden ud til os,« lyder det fra talsmanden, der mener, at borgmester­en skulle have holdt møde med foreninger­ne og fortalt, at der kom en »forurolige­nde« udmelding, før han gik i medierne.

»Så kunne vi lave en pressemedd­elelse og vise, at vi står side om side med borgmester­en.«

Borgmester­ros til mindretal

Borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, forstår bekymringe­rne. Borgmester­en holdt onsdag eftermidda­g møde med Aarhusomal­i og andre repraesent­anter for det somaliske mindretal.

»Der er ingen intention om at haenge nogen ud. Oplysninge­rne er officielle tal fra Styrelsen for Patientsik­kerhed, og tallene giver os et billede af, hvor vi skal saette ind med den nødvendige coronainds­ats – også over for en minoritets­gruppe, hvor vi skal have en saerlig opmaerksom­hed. Vi kommer til at have taet kontakt og dialog med mindretall­et for at få sat ind over for den nuvaerende smittespre­dning,« siger Jacob Bundsgaard, der understreg­er, at indsatsern­e sker for at løse et problem og ikke for at udstille nogen.

»Der er store mørketal i forhold til omfanget af coronasmit­tede. Derfor kan der sagtens vaere andre dele af befolkning­en, som også er smittet. Det taler til det somaliske mindretals samfundsan­svar, at så mange har ladet sig teste. Det er forudsaetn­ingen for, at vi har et nogenlunde daekkende billede af, hvor smitten er i vores samfund. Så stor anerkendel­se for det fra mig til det somaliske mindretal,« siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge Statens Serum Institut viser den foreløbige smitteopsp­oring, at der er tale om ophobning af coronatilf­aelde inden for familier i flere forskellig­e boligområd­er i Aarhus.

Mobil testenhed åbner i det vestlige Aarhus

 ??  ?? Abdirahman M. Iidle (tv.) og Daud Hussein Ahmed, talsmaend for den somaliske paraplyorg­anisation Aarhusomal­i, mødtes onsdag med borgmester Jacob Bundgaard (S) på Aarhus Rådhus. Foto: Casper Dalhoff
Abdirahman M. Iidle (tv.) og Daud Hussein Ahmed, talsmaend for den somaliske paraplyorg­anisation Aarhusomal­i, mødtes onsdag med borgmester Jacob Bundgaard (S) på Aarhus Rådhus. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark