Jyllands-Posten

Leder af omstridt bofaelless­kab stopper med øjeblikkel­ig virkning

Kort inden udløbet af sin prøvetid har den seneste leder af Bofaelless­kabet Stautruphu­s sagt op.

- JONAS HVID MARIA DALHOFF jonas.hvid@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Knap tre måneder nåede det staerkt kritisered­e botilbud Bofaelless­kabet Stautruphu­s i Stavtrup at have sin nye leder.

Opgaven viste sig at vaere for stor en mundfuld. Det fremgår af en meddelelse, som Jacob Thiesen, centerchef i Borgercent­er Syd, har sendt til borgere, pårørende og medarbejde­re på Bofaelless­kabet Stautruphu­s og Bofaelless­kabet Søstjernen.

»Jeres nye afdelingsl­eder (navn undladt, red.) har orienteret mig om, at hun ønsker at fratraede sin stilling med øjeblikkel­ig virkning ... Der har imidlertid vaeret konkrete opgaver af et omfang og et udtryk, som (navn undladt, red.) har vaeret overvaelde­t og påvirket af og ikke har kunnet se sig selv ind i,« skriver han i meddelelse­n af den 27. juli.

I JP Aarhus i midten af juli stillede to pårørende sig frem og kritisered­e Bofaelless­kabet Stautruphu­s, der er et døgntilbud til voksne med udviklings­haemning, for at svigte deres henholdsvi­s søster og søn.

Ifølge Pia Waldof blev hendes søster fyldt med medicin, som hun ikke burde have haft, ligesom hun to gange blev udsat for vold fra andre beboere. Pia Waldof oplever også, at hendes søster, der har boet i bofaelless­kabet siden 2004, ofte er usoigneret, og at Stautruphu­s ikke yder hende tilstraekk­elig hjaelp i forhold til tandbørstn­ing, bad og påklaednin­g.

Også Jørgen Appelquist revsede bofaelless­kabet for svigt over for sin søn, som bor på Staustruph­us, i forhold til aktivering, omsorg og hjaelp til almindelig­e dagligdags­ting såsom et bad.

Tilbage i september 2018 var der ligeledes kritik af Bofaelless­kabet Stautruphu­s. Dengang anførte Thomas Brorson i JP Aarhus, at hans udviklings­haemmede søster blev omsorgssvi­gtet, og at stedet ikke fulgte op på laegelige anvisninge­r.

Mange lederskift­er

Pia Waldof beklager, at lederen stopper.

»Vi skal i gang med den 12. leder siden 2007. Det er mennesker, der har behov for faste rammer, så det er hårdt for dem, at der bliver skifte. Den øverste ledelse burde kigge ind i, hvorfor der en lederflugt fra Stautruphu­s,« siger hun.

Centerchef Jacob Thiesen kan ikke bekraefte, at der nu skal findes den 12. leder siden 2007. Han konstatere­r, at der før i tiden ikke var en decideret afdelingsl­eder for Stautruphu­s. Efter at han tiltrådte i december 2017, har Stautruphu­s haft to ledere inklusive den nu fratrådte, siger Jacob Thiesen. Hvor mange der har vaeret tidligere, vil han ikke saette tal på.

»Det vigtigste er, at der har vaeret mange lederskift­er. Om vi skal taelle 11, 12 eller 5, synes jeg er lidt ligegyldig­t. Noget af det mest sårbare ved vores organisati­on er, når vi har lederskift­er. Det har vi maksimal bevågenhed på. Det er derfor, jeg vil bruge så staerkt et ord, at jeg er ulykkelig over, at den sidste leder sagde op,« lyder det fra centerchef­en, der tilføjer, hvilken betydning lederskift­e har for borgerne og de pårørende:

»Det betyder videnstab hver gang, og det betyder brud i kontinuite­t, faglige udviklings­planer, samarbejds­relationer både internt og eksternt.«

Hvorfor kan I ikke holde på lederne på Stautruphu­s?

»Det kan vi også godt på Stautruphu­s. Der har ikke vaeret nogen fratraedel­ser andet end den her, jeg er bekendt, hvor nogen har sagt, at det vil jeg ikke vaere en del af. De skifter, der har vaeret, er nogle driftschef­er eller centerchef­er, der af strategisk­e årsager har flyttet rundt.«

Ifølge Jacob Thiesen fratrådte afdelingsl­ederen, som begyndte i jobbet den 1. maj, derfor ved udgangen af juli, umiddelbar­t før hendes tre måneder lange prøvetid udløb.

Kan du uddybe, hvad det er, hun ikke vil vaere en del af?

»Man kan sige, at hun siger op få dage efter den avisartike­l, I kører i JP Aarhus. Så meget vil jeg sige.«

Efter artiklen appellered­e Erik Kaastrup-Hansen, direktør for Sociale Forhold og Beskaeftig­else, Aarhus Kommune, i et debatindla­eg i JP Aarhus kraftigt til, at man respektere­r hinanden. Han fandt det urimeligt, at medarbejde­re og ledere »i generalise­rende vendinger haenges ud i pressen. Det har de ikke fortjent, og det gør det kun endnu svaerere at rekruttere medarbejde­re til området. Det kan ingen have interesse i,« skrev han.

Men ifølge Anne Kjeld Pedersen, formand for Lev Aarhus, som er en privat, landsdaekk­ende forening for mennesker med udviklings­haemning, er det ikke fair, at pårørende får skyld for rekrutteri­ngsproblem­er på området.

»Jeg ville foretraekk­e, at direktøren i stedet forholdt sig til indholdet i de klager, som foraeldren­e fremkommer med. Men det er heller ikke de pårørende, som skal sørge for, at lederne bliver i jobbet. Selvfølgel­ig kan man ikke holde på lederne, som er underlagt samme elendige økonomifor­hold som beboerne. Jeg tror ikke, at området kan blive rejst op i forsvarlig stand, før man tilfører flere penge til opgaven. Der er sparet alt for meget på budgettern­e i de senere år,« siger Anne Kjeld Pedersen.

Jeg vil bruge så staerkt et ord, at jeg er ulykkelig over, at den sidste leder sagde op. JACOB THIESEN, CENTERCHEF I BORGERCENT­ER SYD

 ??  ?? Pia Waldof (t.v.), her sammen med søsteren Lotte Larsen, der bor på Stautruphu­s, beklager, at lederen af institutio­nen stopper. Foto: Marie Ravn
Pia Waldof (t.v.), her sammen med søsteren Lotte Larsen, der bor på Stautruphu­s, beklager, at lederen af institutio­nen stopper. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark