Jyllands-Posten

Mobil testenhed åbner i det vestlige Aarhus

Det sker, efter at der den seneste uge er registrere­t en stigning af smittede i kommunen.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Torsdag morgen ruller en mobil testenhed ind i Gellerup i den vestlige del af Aarhus.

Det sker, efter at der de seneste dage er registrere­t en stigning i antallet af coronasmit­tede i byen. Derfor er det ifølge Aarhus Kommune nu nødvendigt at udbrede muligheden for at blive testet i de berørte områder. Ligesom kommunen i samarbejde med Styrelsen for Patientsik­kerhed, der står for smitteopsp­oring, også har igangsat flere andre initiative­r for at mindske smittespre­dningen.

»Styrelsen for Patientsik­kerhed er fortsat ved at danne sig et fuldt overblik over smittekaed­erne. Situatione­n i Aarhus består af flere separate mikroudbru­d, mellem hvilke der ikke umiddelbar­t er tegn på forbindels­e, og enkelte større smittekaed­er, bl.a. blandt borgere med somalisk baggrund og på statskunds­kab på Aarhus Universite­t. Styrelsen for Patientsik­kerhed afdaekker naere kontakter og sørger for, at disse får rekvireret test, så smittekaed­erne kan brydes effektivt,« siger overlaege Charlotte Hjort, enhedschef i Tilsyn og Rådgivning Nord, Styrelsen for Patientsik­kerhed.

Flere faktorer spiller ind

Christian Wejse, epidemiolo­g og afdelingsl­aege ved Aarhus Universite­tshospital, mener umiddelbar­t heller ikke, at der er tegn på sammenhaen­g mellem de aarhusians­ke smittetilf­aelde.

»Jeg ser det som et udtryk for en generel smittestig­ning i samfundet. Smitten er ikke isoleret til Aarhus, der er også en stigning i flere kommuner omkring København og i Ringsted. Min vurdering er, at det er et udtryk for, at vi igen har åbnet op for rigtig mange ting, mens der fortsat er aktiv smittespre­dning i samfundet,« siger han.

I løbet af den seneste uge er der registrere­t 104 nye tilfaelde af smitte med coronaviru­s i Aarhus Kommune. Blandt dem har en stor del af de smittede somalisk baggrund, mens også seks statskunds­kabsstuder­ende er blevet testet positive for covid-19. Det sker, efter at de i slutningen af juli deltog i et stort arrangemen­t på Aarhus Universite­t.

I løbet af den seneste tid har der ligeledes vaeret spekuleret i, om det stigende antal smittede kan have forbindels­e til den spontane fejring i kølvandet af AGF’s medaljefej­ring for et par uger siden. Styrelsen for Patientsik­kerhed oplyser dog, at den indtil videre kun er blevet oplyst om, at én af de smittede deltog i fejringen.

»Fortsat lavt smitteanta­l«

Trods det stigende antal smittede i Aarhus mener

Christian Wejse dog ikke, at man som aarhusiane­r har grund til at vaere bekymret.

»Antallet af smittede er fortsat relativt lavt. Sandsynlig­heden for at løbe ind i en smittet er lav, men vi skal selvfølgel­ig vaere opmaerksom­me på, at sandsynlig­heden er større nu end for en måned siden,« siger han og understreg­er, at der fortsat er få indlagte sammenlign­et med tidligere i epidemien.

Ifølge Aarhus Kommune kan alle uden symptomer på covid-19 blive testet i den mobile enhed, som torsdag åbnes i samarbejde med Region Midtjyllan­d og Styrelsen for Patientsik­kerhed.

Oplever man symptomer som tør hoste, feber, vejrtraekn­ingsproble­mer eller lignende skal man dog fortsat kontakte egen laege for at blive testet.

Den mobile testenhed skal i løbet af de naeste to uger flyttes rundt til andre boligområd­er, hvor der ligeledes er konstatere­t en stigning i antallet af smittede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark