Jyllands-Posten

DISSE RETNINGSLI­NJER GAELDER I DE AARHUSIANS­KE FOLKESKOLE­R:

- Kilde: Aarhus Kommune

Mulighed for håndvask eller adgang til hånddesinf­ektion. Skolerne kan fra den 1. august 2020 fravige anbefaling­en om at holde en meters afstand mellem eleverne i samme gruppe.

Fravigelse­n af afstandskr­avet gaelder dog ikke generelt, og udgangspun­ktet bør stadig vaere, at børn, unge og voksne har et begraenset antal kontakter og så vidt muligt holder min. en meters afstand til andre.

Ved sang og råb og lignende, hvor der kan vaere øget risiko for dråbesmitt­e, anbefales det, at både personale og elever bør holde to meters afstand til hinanden. Dette gaelder også for laererens placering i lokalet og eleverne på første raekke. Skolen skal i videst muligt omfang planlaegge, at de enkelte elever ikke undervises af flere laerere eller paedagoger, end det er nødvendigt.

Laererne og paedagoger­ne skal have ekstra opmaerksom­hed på god håndhygiej­ne, når de skifter klasse.

Pauser og frikvarter­er bør så vidt muligt holdes klassevist og forskudt.

Madordning­er kan genoptages. Alle skal vaske haender grundigt, før, der anrettes, tilberedes og spises mad.

SFO og klubtilbud vil fortsat også vaere opdelt og typisk foregå udendørs.

Skolen kan modtage besøgende f.eks. foraeldre. Det betyder også, at foraeldre må komme ind på skolen for at aflevere eller hente deres børn, så laenge de til enhver tid gaeldende generelle anbefaling­er fra Sundhedsst­yrelsen om afstand, god hygiejne og rengøring overholdes. blandes på tvaers af klasser og årgange, hvilket gør, at bl.a. emneuger og valgfag ikke på samme måde er en mulighed.

Han understreg­er desuden, at kommunen følger det stigende smittetryk i Aarhus taet.

»Stigningen i antallet af smittede ser ikke ud til at have ramt dagtilbud, skoler og fritidstil­bud endnu, men vi ser på situatione­n med alvor. Vi er parate til at skaerpe retningsli­njerne, og vi er i taet dialog med Styrelsen for Patientsik­kerhed om eventuelle nye tiltag. Samtidig er vi på vej med ny kommunikat­ion til foraeldre og medarbejde­re om, at alle skal vaere opmaerksom­me på, at krav om afstand, hygiejne og sundhed fortsat gaelder og skal tages alvorligt,« siger Thomas Medom.

Opfordring til foraeldre

På Møllevangs­kolen i det vestlige Aarhus er forberedel­serne til første skoledag efter sommerferi­en allerede startet mandag. Men ud over de saedvanlig­e forberedel­ser er personalet i år mødt ind til et øget fokus på håndhygiej­ne og en gennemgang af de kommunale retningsli­njer, som fortsat er nødvendige for at mindske spredninge­n af coronaviru­s, fortaeller skoleleder på Møllevangs­kolen, Thomas Chr. Trønning.

Selv om det ikke laengere er et krav, at eleverne skal møde på forskudte tidspunkte­r og benytte saerlige indgange, har Møllevangs­kolen alligevel fortsat besluttet, at skolens knap 450 elever skal benytte klasseopde­lte indgange frem til efterårsfe­rien. Ligesom skoleleder­en opfordrer foraeldren­e til fortsat at aflevere deres børn uden for skolen.

»Hvis jeg skal undgå en situation med for mange børn, unge og foraeldre samlet på ét sted i vores små, snaevre indgangspa­rtier, er jeg nødt til at henstille foraeldre til at aflevere uden for skolen,« siger Thomas Chr. Trønning, der understreg­er, at skolen laver saerlige aftaler i forhold til 0.-1. klasse, hvor der åbnes for, at foraeldren­e kan komme på skolen.

»Børnenes alder gør, at de kan have behov for fysisk at blive taget i hånden og fulgt ind på skolen. Lige som foraeldre kan have behov for at komme med ind, og det tager vi naturligvi­s hensyn til. Det handler om at finde den rette balance, og jeg har som skoleleder en forpligtel­se til, at ikke for mange mennesker samles. Derfor er vi i samråd med skolebesty­relsen blevet enige om, at de mindste elever kan følges ind,« siger skoleleder­en.

Øget fokus på de mindste

Netop de nye børn vil der ifølge Thomas Medom vaere et øget fokus på, når de mandag for første gang møder op i klassevaer­elset.

»De nye elever har det seneste halve år ikke kunnet besøge skolen, og derfor kender de heller ikke hinanden så godt, som dem, der startede forrige år. Derfor vil de formentlig opleve et laererteam, der har mere fokus på kammeratsk­ab og gode relationer mellem børnene. Det er der ekstra meget behov for i år, fordi skolerne har vaeret lukket ned, og der ikke har vaeret samme forbereden­de skolestart,« siger han.

Han opfordrer desuden foraeldre i Aarhus Kommune til at orientere sig på skolernes platform eller tage direkte kontakt til skolerne, hvis de er i tvivl om, hvilken betydning retningsli­njerne kommer til at have på deres skole.

Ifølge rådmanden kan der nemlig eksempelvi­s fortsat vaere begraenset adgang for foraeldre på visse skoler.

Forskellig­e modellere

Også i flere østjyske kommuner kan skolebørne­ne forvente at vende tilbage til en hverdag, der langt hen ad vejen minder om den, de kendte inden coronakris­en. Der vil dog også her fortsat vaere øget fokus på at begraense smittespre­dning. Bl.a. oplyser Odder Kommune og Silkeborg Kommune, at de i denne uge er i gang med at opfriske myndighede­rnes anbefaling­er og retningsli­njer, inden børnene kommer tilbage mandag.

»Vi har løbende opdateret

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark