Jyllands-Posten

Charlie Hebdo genoptrykk­er Muhammed-tegningern­e

Onsdag er både Jyllands-Postens og Charlie Hebdos karikature­r af profeten på forsiden.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Solveig.G.Jensen@jp.dk

Den franske satireavis Charlie Hebdo udkommer onsdag med Jyllands-Postens og egne tegninger af profeten Muhammed på forsiden. Tegningern­e var årsag til, at to islamistis­ke terroriste­r den 7. januar 2015 tiltvang sig adgang til avisens lokaler og draebte 11 personer.

Onsdag indledes en retssag imod 14 personer, der er anklaget for at have forbindels­e til angrebet mod magasinet i januar 2015.

Avisens direktør, Laurent

Sourisseau, forklarer i en artikel, at »disse tegninger tilhører nu historien«.

Bevismater­iale

Sourisseau skriver, at tegningern­e naermest har karakter af »bevismater­iale«, og derfor er det »afgørende« at bringe de oprindelig­e tegninger igen denne uge.

Jyllands-Posten har truffet den modsatte beslutning, forklarer avisens chefredakt­ør, Jacob Nybroe.

»Jyllands-Posten medvirker ikke til publicerin­g af Muhammed-tegningern­e. Og det har vi heller ikke gjort i forhold til Charlie Hebdo. Vi ejer ikke rettighede­rne til hver enkelt tegning, og vi har afvist at lade Charlie Hebdo genoptrykk­e selve avissiden fra 2005,« siger han og tilføjer:

»Jeg formoder, at Charlie

Hebdo har spurgt hver enkelt tegner, som ejer rettighede­rne.«

Både Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaar­d har vaeret i centrum for attentatfo­rsøg.

»Charlie Hebdo har betalt den højeste pris for at have brugt sin frihed til at ytre sig. Det forstår vi her på JyllandsPo­sten bedre end de fleste. Men siden 2015 har vi på

Jyllands-Posten afvist at medvirke til yderligere publicerin­g af tegningern­e. Ikke fordi vi traeder ned fra vores grundlaegg­ende holdning til ytringsfri­hed. Men fordi vi prioritere­r vores medarbejde­res sikkerhed, sådan som vi også offentligt gjorde rede for i en leder kort efter angrebet på Charlie Hebdo. Lederen havde overskrift­en ”Vold virker”.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark