Jyllands-Posten

Regeringen­s forhold til kulturarv er drevet af historielø­s ligegyldig­hed og kynisme

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

»Det er klart, der ikke kan blive 10 millioner til Grundtvig. Der skal nemlig afsaettes 78 til FN’s radikalfem­inister,« skriver folketings­politikere­n Henrik Dahl, LA, i et Facebook-opslag med henvisning til, at FN’s ligestilli­ngsenhed så langt øjet raekker – både bagud og fremad – modtager i omegnen af 78 mio. kr. fra den danske stat.

Anledninge­n til, at Grundtvig skal blandes ind i finanslove­n for 2021, er, at regeringen har sløjfet bevillinge­n på 10 mio kr. til Grundtvig Centeret på Aarhus Universite­t – endda for andet år i traek. Centeret har vaeret på finanslove­n siden 2009, og tanken har siden da vaeret, at projektet skulle løbe indtil 2029, altså i alt 20 år. Det vil så til den tid have kostet det danske samfund 200 mio. kr., men for de penge vil vi så også have fået en kommentere­t udgivelse af den store danske praest, salmedigte­r, taenker, politiker og højskoleba­gmands samlede vaerker. Og der er rigelig at tage af, for N.F.S. Grundtvig skrev stort set hver dag i 70 år.

Vi befinder os i kernen af den nødvendige danske kulturarv. N.F.S. Grundtvig er blandt de absolut største danskere, og hans tanker, salmer og tekster har haft enorm indflydels­e på udviklinge­n af det Danmark, vi kender i dag, og samtidig har han inspireret forskere og teologer i hele verden.

Det var det, man gerne ville anerkende, da centeret i 2009 blev stiftet, og det har man så gjort år efter år, indtil socialdemo­kraterne overtog regeringsm­agten. Også i sidste års finanslovs­forslag var bevillinge­n til Grundtvig Centeret fjernet for dog at dukke op igen under forhandlin­gerne om den endelige finanslov. Ved den lejlighed sagde den tidligere leder af centeret, professor Johnny Kondrup, at en stoppet bevilling ville betyde, at 10 års arbejde var om ikke spildt, så temmelig meningsløs­t, fordi man ikke kan udgive et halvt vaerk og lade resten forblive i mørke, som han sagde og sammenlign­ede det med at bygge en halv storebaelt­sbro.

Det blev til et år mere, men det har trods alt ikke gjort Grundtvigp­rojektet landfast – der er stadig et stykke tid til 2029. Men også i år skal centeret leve med den vilkårligh­ed, som ligger i at vaere strøget af finanslove­n for så måske, måske ikke at dukke op igen, når der bliver forhandlet om de sidste midler.

Men andet kan man vel naeppe forvente af en regering, der mener, at det, der foregår i en håndboldha­l, er lige så meget kultur som det, der foregår på et teater, og som sikkert tror, at Anker Jørgensen er ophavsmand til »og da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og faerre for lidt«.

Vi har en statsminis­ter, som i hver eneste nytårstale, hun har holdt siden 11. marts, har talt om tillid, samfundssi­nd og sammenhaen­gskraft, men uden at forstå, at det ikke dukker op af sig selv i civilsamfu­ndet. Det kommer et sted fra, og selv om det ikke kan måles, vejes og registrere­s på bundlinjen, så er det ikke mindst fra kulturen. Men kulturen skalter og valter regeringen gerne med og lader kynismen råde, når der skal forhandles.

Grundtvig Centeret skal nu håbe, at der findes midler i den såkaldte reserve på finanslove­n på 1,5 mia. kr. I det billede fylder 10 mio. ikke meget, men her skal også findes 255 mio. kr. til regeringen­s venner i DR, de store klimainiti­ativer, uddannelse og forskning, for det er også blevet nedpriorit­eret, da der skulle findes penge til Arne. Selv om 10 mio. kr. er pebernødde­r og kun lidt mere end halvdelen af, hvad Mette Frederikse­ns nye konsulente­r koster i Statsminis­teriet, så kan det prioriteri­ngsslagsmå­l godt forhindre Grundtvig i at blive landfast.

Kulturen skalter og valter regeringen gerne med og lader kynismen råde, når der skal forhandles.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark