Jyllands-Posten

Velkommen til Amazon – og til fair konkurrenc­e

I DI har vi i årevis forsøgt at forberede vores medlemmer på en verden med øget digital handel og online markedspla­dser. Men konkurrenc­en skal vaere fair og på lige vilkår – hvad enten vi snakker webshops, fysiske butikker eller online markedspla­dser.

- SIDSEL DYRHOLM HOLST branchedir­ektør, DI Handel

Amazon rykker ind i Sverige i efteråret og med stor sandsynlig­hed også i Danmark inden for en overskueli­g fremtid.

I mange af de andre lande, hvor Amazon er aktiv, herunder isaer i USA og Tyskland, har det vendt op og ned på handelsbra­nchen, og Amazon har opnået markante markedsand­ele.

Der er ikke noget galt med at have store markedsand­ele – og online markedspla­dser som Amazon giver mange virksomhed­er mulighed for at få en ekstra salgskanal og nå ud til nye kundegrupp­er.

I DI har vi i årevis forsøgt at forberede vores medlemmer på en verden med øget digital handel og online markedspla­dser. Mange har allerede gjort meget for at styrke deres e-handel og gribe de digitale muligheder og flere skal i gang.

Men konkurrenc­en skal vaere fair og på lige vilkår – hvad enten vi snakker webshops, fysiske butikker eller online markedspla­dser.

Desvaerre er det ikke altid tilfaeldet.

Det kan vaere svaert for de virksomhed­er, der saelger via online markedspla­dser, at gennemskue, hvilke vilkår de opererer under. Vilkårene aendres også nogle gange uden varsel eller begrundels­e. Dertil kommer desvaerre flere eksempler på, at ulovlige og farlige produkter – ofte fra saelgere uden for EU – bliver solgt til danske forbrugere via online markedspla­dser. Det forvrider konkurrenc­en for alle de danske virksomhed­er, som hver dag bruger tid og ressourcer på at efterleve lovgivning­en og saelge sikre produkter.

Det er ikke i orden eller til gavn for hverken borgere og virksomhed­er.

Derfor er vi i DI glade for, at der her over sommeren er trådt nye

EU-regler i kraft, som sikrer en langt højere grad af transparen­s på de digitale markedspla­dser. Reglerne giver også virksomhed­erne bedre klageadgan­g , hvis de oplever urimelige vilkår eller unfair konkurrenc­e fra eller på online markedspla­dser.

Vi hilser også velkommen, at der netop er trådt nye regler i kraft, som gør det muligt for myndighede­rne at saette mere effektivt ind mod webshops, herunder online markedspla­dser, som saelger produkter, der ikke efterlever lovgivning­en. Vi ser også frem til naeste sommer, hvor der traeder nye regler for moms på ehandel i kraft. Endnu et tiltag, som er med til at sikre mere fair konkurrenc­e og minimere risikoen for momssnyd ved online handel.

Alle tre eksempler på lovgivning, som vi i DI har arbejdet aktivt for at få gennemført.

Det er alt sammen skridt i retning mod mere fair konkurrenc­e og lige vilkår, men det stopper ikke der.

Lige nu er der drøftelser i EU om, hvordan de digitale platforme kan agere endnu mere transparen­t og ansvarligt. Igen har vi fra DI’s side engageret os, og vi laegger os fortsat i selen for at finde løsninger, som sikrer fair konkurrenc­e, og som også kan implemente­res og håndhaeves i praksis.

Det er afgørende, at vi udnytter muligheder­ne i den digitale økonomi optimalt – og på en måde, som gavner både borgere og virksomhed­er.

Så lad os byde Amazon velkommen, og lad os tage konkurrenc­en op og udnytte muligheder­ne. Det kraever, at virksomhed­erne er velforbere­dte og klar i startblokk­en. Men det kraever også, at spilleregl­erne er tilstede og til gavn for en åben og fri konkurrenc­e, til glaede for udbud og prisdannel­se. Derfor støtter vi i DI en fornuftig regulering, som sikrer lige vilkår.

 ??  ?? Tegning: Niels Bo Bojesen
Tegning: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark