Jyllands-Posten

Børn får medicin, som kun er testet på voksne

- SOPHIE KAAE JØRGENSEN sophie.k.joergensen@jp.dk

Selvom der siden 2007 har vaeret krav fra EU om at medicin, som gives til børn skal testes på børn, er en del medicin kun testet på voksne, ifølge overlaege på børneog ungeafdeli­ngen på Rigshospit­alet René Mathiasen. Det skriver DR.

»Mellem 20 og 50 pct. af den medicin, vi giver på børneafdel­inger, er off-label, som betyder, at det ikke er godkendt til børn – det sker dagligt,« siger René Mathiasen.

Når der mangler dokumentat­ion for medicinens virkning på børn, øger det risikoen for bivirkning­er og forkerte doseringer, fordi der mangler officielle vejledning­er:

»Det giver en usikkerhed på, hvad der er rigtigt, og afhaengigt af praeparate­t vil man kunne få bivirkning­er. Jeg har set eksempler på børn, som har fået for meget medicin, og som har mistet bevidsthed­en i en grad, at de i vaerste fald risikerede at stoppe med at traekke vejret,« siger René Mathiasen.

Medicinalf­irmaerne kan undgå at teste ny medicin på børn, hvis man formoder det ikke bliver relevant at bruge midlet på børn – f.eks. medicin mod demens. Det er en af årsagerne til, at meget medicin ikke er testet på børn, ifølge Jakob Bjerg Larsen, der er politisk chef for kliniske forsøg hos Lif, brancheorg­anisation for laegemidde­lvirksomhe­der i Danmark.

»Hvis midlet ikke skal bruges til børn, vil det vaere uetisk at lave forsøg med børn. Men hvis vurderinge­n af, hvilke praeparate­r som bruges til børn, er forkert, må vi tage det op med myndighede­rne,« siger Jakob Bjerg Larsen.

Laegemidde­lstyrelsen oplyser, at en del medicin, som ikke er godkendt til børn, er produceret før de nye testkrav trådte i kraft i 2007, og tilladelse­n til markedsfør­ing bliver kun frataget, såfremt der er forskning eller beviser for alvorlige bivirkning­er ved et medikament.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark