Jyllands-Posten

Torturkomi­té er »skuffet« over udsat faengselsl­ukning

-

Europaråde­ts torturkomi­té finder det »skuffende«, at danske myndighede­r forventer fortsat at benytte Politigård­ens Faengsel, hvis forhold ifølge komitéen er uegnede til laengere ophold.

I et svar fra Justitsmin­isteriet til Europaråde­ts komité til Forebyggel­se af Tortur (CPT) offentligg­jort i denne uge fremgår det:

»Da det forventes, at der fortsat vil vaere en stigning i belaegning­en i 2020 og 2021, er det Kriminalfo­rsorgens vurdering, at der også vil vaere brug for pladserne efter 2020.«

Svaret fra Justitsmin­isteriet aergrer laege Hans Wolff, som var leder af komitéens delegation under et besøg i faengslet. Han er desuden formand for foreningen af schweizisk­e faengselsl­aeger (CMPS).

»Det er ikke i overensste­mmelse med, hvad der blev sagt under besøget, og det er skuffende. Vi vil følge op på dette med de danske myndighede­r,« skriver Hans Wolff i et svar til Ritzau.

Torturkomi­téen besøgte Politigård­ens Faengsel i april 2019. Delegation­en fra CPT fandt stedet kritisabel­t. Det er »uegnet til ophold på flere uger eller måneder«, skrev Wolff og hans kolleger.

Ifølge rapporten fra komitéen er de indsatte i deres celler 23 timer i døgnet. En af de indsatte – i april 2019 – havde siddet i fem måneder.

Rapporten peger på en raekke kritisable forhold. Det er bl.a. de fysiske rammer og lange ventetider på at komme på toilet. Også beslutning­er om ikke at måtte modtage besøg og breve kritiseres.

Men torturkomi­téen går ikke i detaljer. Dette understreg­es i rapporten, da delegation­en ved besøget blev oplyst, at stedet skulle lukke.

Justitsmin­ister Nick Haekkerup oplyser i et skriftligt svar til Folketinge­ts Retsudvalg i denne uge, at Politigård­ens Faengsel netop har aendret navn. Det skal indtil videre huse arrestante­r, der er indsat i medfør af udlaending­elovens paragraf 35.

I et andet svar forklarer ministeren, at det endnu er uafklaret, hvor laenge Kriminalfo­rsorgen kan benytte Politigård­ens Faengsel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark