Jyllands-Posten

Højere priser og forbud virker, men politikern­e vil nødig indføre dem

Dyrere cigaretter, graenser for salt i faerdigret­ter og minimumspr­iser for alkohol. Forskere udpeger de mest effektive redskaber til at aendre folks livsstil og reducere markant og voksende ulighed i sundhed.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN MIKKEL JENSEN GREGERS TYCHO (foto) indland@jp.dk

Syv års skolegang – og udsigten til at holde 80-års fødselsdag er gennemsnit­ligt og statistisk ikke stor. Med en videregåen­de uddannelse i bagagen skulle 85-årsfesten til gengaeld vaere sikret.

Det er den barske forskel på levetid i Danmark, og et større forsknings­projekt med Sundhedsst­yrelsen som afsender måler forskellen – og dermed uligheden i sundhed – til fem og et halvt år. Også på stort set alle andre undersøgte sundhedspa­rametre traekker de kortuddann­ede det korteste strå – hvad enten det gaelder overvaegt, daglig rygning, tarmkraeft, dødsfødsle­r m.m.

Ud over at konstatere skaevheden – og at den vokser – kommer forskerne fra Københavns Universite­t også med en lang raekke råd og anbefaling­er til at rette Danmark op sundhedsma­essigt, og idéerne raekker omtrent fra vugge til grav og inddrager stort set alle sektorer – både sundheds-, bolig-, uddannelse­sog socialområ­det skal holde for, konkludere­r forskerne.

Når det gaelder den enkeltes egen adfaerd og ansvar for at holde sig sund, laegger forskerne ikke fingrene imellem og slår fast, at det er højere priser og strammere regler, som gør det vanskelige­re at ryge, drikke og spise usundt, der virker bedst.

De mest effektive redskaber

Ifølge Henrik Brønnum-Hansen, lektor på Institut for Folkesundh­edsvidensk­ab, Københavns Universite­t, som er en af forskerne bag rapporten, kraever den markante og stigende ulighed i sundhed en indsats på mange forskellig­e områder.

Udover at øge afgifter på tobak, alkohol og usund mad består de i at begraense arbejdsløs­hed og fysisk belastende arbejdsmil­jø samt at eliminere børnefatti­gdom.

Når det handler om at aendre folks usunde levevis, konkludere­r rapporten, at de mest effektive redskaber er at haeve prisen på alt det usunde, at haeve aldersgrae­nserne for køb af f.eks. alkohol og tobak og at regulere erhvervsli­vets muligheder for at producere og saelge usunde fødevarer. Konkret foreslår forskerne bl.a. at haeve cigaretpri­serne markant, forbyde salg af tobak til unge under 21 år, indføre minimumspr­iser for alkohol, at beskatte salt, sukker og fedt.

Han medgiver, at prisstigni­nger på tobak, alkohol og usund mad økonomisk set rammer de lavest lønnede hårdest.

»Ja. Det er rigtigt, at det bliver relativt dyrere for faglaerte at købe smøger, hvis man haever prisen på tobak, og det kan opleves som socialt uretfaerdi­gt. Men det mest effektive i forhold til at stoppe det meget skadelige tobaksforb­rug er at saette prisen op, og så må vi tage det med, at det rammer socialt skaevt. Til gengaeld vil helbredsef­fekten af rygestop i gruppen med lave indkomster vaere meget stor,« siger han.

I begge sider af det politiske spektrum modtages den nye rapport med traet frustratio­n. Konklusion­erne er desvaerre ikke nye eller ukendte, lyder det fra politikern­e.

360 graders eftersyn

I den blå lejr er der ingen begejstrin­g at finde for højere priser på alkohol og tobak. Sundhedsor­dfører Martin Geertsen (V) henholder sig til partiets mantra om, at »det ikke skal vaere dyrere at vaere dansker« i sin afvisning. I stedet vil han fokusere på forebyggel­se:

»Det er for forenklet alene at fokusere på priser og forbud. Vi skal hellere have styr på, om forebyggel­sen fungerer godt nok,« siger han og foreslår et eftersyn af forebyggel­sen for at finde de steder, hvor det halter.

Heller ikke sundhedsor­dfører Liselott

Blixt (DF) er imponeret af forslaget om at haeve priserne på det usunde eller indføre flere aldersgrae­nser.

»Det er et stykke skrivebord­sarbejde begået af mennesker, som selv er veluddanne­de og har et godt liv. De aner ikke, hvordan tilvaerels­en er på Lolland, hvor jeg bor, og hvor det er svaert at få uddannelse og arbejde,« siger hun, der laegger op til mere grundlaegg­ende aendringer:

»Det handler om at få arbejdspla­dser ud på landet, så befolkning­en bliver langt bedre blandet,« siger hun, der også helt konkret gerne ser, at de praktisere­nde laeger og Paedagogis­k-Psykologis­k Rådgivning (PPR) får en mere fremskudt rolle til at opspore begyndende sygdom.

Lette brugerbeta­ling

I den røde blok er det heller ikke prisskruen eller regelaendr­inger, som ligger øverst i vaerktøjsk­assen, selv om afvisninge­n ikke er så markant som hos DF og Venstre.

Kirsten Normann Andersen, sundhedsor­dfører for SF:

»Men jeg er bare så traet af, at hver gang vi taler ulighed i sundhed, så kommer forslagene om, at det er de mennesker, der er ramte af uligheden, som selv skal løse det. Selvfølgel­ig er der et individuel­t ansvar, men der er i mindst ligeså høj grad et samfundsan­svar,« siger hun.

Enhedslist­ens sundhedsor­dfører, Peder Hvelplund, argumenter­er for en national forebyggel­sesplan, men vil ikke afvise at se på priserne.

»Indsatsen skal gå på to ben, og det er vigtigt med en langt mere opsøgende indsats i kommunerne, når folk ikke møder op til ambulant behandling, ikke deltager i screeninge­r eller undersøgel­ser,« siger han.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har ikke svar parat på de konkrete forslag i forskernes rapport, men han laegger op til et bredt samfundsan­svar for at øge ligheden.

»Vi er nødt til at gøre op med opfattelse­n af, at det alene er op til den enkelte at leve sundt. At det “bare” er et spørgsmål om vilje. Vi skal se på, hvordan ulighed opstår strukturel­t, så vi kan mindske uligheden. Det betyder bl.a., at ulighed i sundhed taenkes ind i al sundhedspo­litik,« lyder det i et skriftligt svar, hvor han henviser til, at et bredt flertal i Folketinge­t i december vedtog en tobakspakk­e med bl.a. højere afgifter.

»Når vi begynder at kigge på unges alkoholkul­tur, vil jeg have samme tilgang, dvs. vi også her vil kigge på tvaers og undersøge alle mulige redskaber. I den sammenhaen­g skal vi selvfølgel­ig afveje fordele og ulemper ved redskaber som afgifter og aldersgrae­nser, som på den ene side kan rykke på folkesundh­eden, men som også kan belaste manges hverdag og økonomi,« skriver han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark