Jyllands-Posten

Undervisni­ng er meget mere end støvede bøger – det er også sjov leg

Elever og studerende kan laere mere og blive mere kreative, hvis legen bliver prioritere­t højere i undervisni­ngen, mener eksperter.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Når de idraetsstu­derende på Københavns Universite­t skal laere om andelsbeva­egelsens forandring af samfundet og bøndernes forvandlin­g fra fysisk affaeldige og krummede mennesker til selvstaend­ige, stolte gårdejere med ryggen rank, nøjes de ikke med at laese om det i en bog.

Nej, de studerende går i gymnastiks­alen og udfører datidens andels-gymnastik for virkeligt at maerke forandring­erne på egen krop – og derigennem maerke, hvordan man ikke kan skabe et nyt samfund med en kulturel, politisk og økonomisk baerende bondestand, hvis man har en sammenfald­en krop.

»Når mine studerende står der og udfører fuldstaend­ig samme synkrone bevaegelse­r, går det virkeligt op for dem, hvordan andelsprin­cippet kunne blive traenet ved at styrke evnen til at løfte i flok og vaere kollektive i gymnastiks­alen,« siger historiepr­ofessor Hans Bonde, Institut for Idraet og Ernaering, Københavns Universite­t.

Torsdag åbner Uddannelse­sdebatten, der er uddannelse­sverdenens svar på Folkemødet på Bornholm. Temaet i år hedder ”Leg for livet ...”, og på en raekke debatmøder vil ”leg” i undervisni­ngen blive diskuteret.

Også når Hans Bonde i den nye laerebog ”Med kroppen ind i kulturen” praesenter­er undervisni­ngsmateria­le til gymnasieel­ever om Det moderne gennembrud, spiller den fysiske ”leg” en vaesentlig rolle. Heri opfordres eleverne til selv at udføre datidens sundhedsgu­ru J.P. Müllers øvelser – der endda oprindelig­t ofte blev udført nøgen – for derigennem at få øjnene op for, at bl.a. Georg Brandes’ revolution­aere opgør med det danske åndsliv i slutningen af 1800-tallet – foruden at gøre danskerne mere kritisk taenkende – blev fulgt op af et sanseligt erotisk gennembrud, hvor man smed de haemninger, som kendetegne­de datidens victorians­ke samfund.

»Det er ikke nok, at de studerende eller eleverne bare laeser om tingene. Det giver ikke en fuld erkendelse af emnet. Hvis man virkelig skal fornemme og forstå det, skal man have alle sanser med,« siger han.

Hans Bonde mener, at det er vigtigt, at begrebet leg i udvidet betydning i højere grad vinder indpas i hele undervisni­ngssysteme­t og i andre fag end hans eget:

»Det er der ingen tvivl om, også hvis man tager f.eks. de naturviden­skabelige fag, hvor det f.eks. kan øge erkendelse­n at stå med et fragment af en meteorit fra Mars i hånden. Vi har i den grad skrevet kroppen ud af undervisni­ngssysteme­t. Vi skal have kroppen og legen tilbage i laeringen, hvor det ikke bare er en laerer, som docerer noget.«

Plads til leg i gymnasiet

På Lemvig Gymnasium argumenter­er også rektor Bo Larsen for, at der skal vaere plads til, at ikke alt i undervisni­ngen skal vaere »super målrettet«. Der skal vaere plads til det legende.

»Der er et stort fokus på karakterra­es og strømligni­ng af ungdommen. Der har vi en opgave i at fastholde, at skolen også skal vaere et frirum, hvor man kan prøve sig frem,« siger han.

Bo Larsen naevner, at en historiela­erer som en del af et paedagogik­um f.eks. arbejdede med rollespil og udklaednin­g

Det er ikke nok, at de studerende eller eleverne bare laeser om tingene. Det giver ikke en fuld erkendelse af emnet. Hvis man virkeligt skal forstå det, skal man have alle sanser med. HANS BONDE, PROFESSOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark