Jyllands-Posten

LEGEN I DEBATTEN

-

Uddannelse­sdebatten er et gratis folkemøde om uddannelse.

Det har overskrift­en ”Leg for livet ...” og foregår online i dagene den 3. og 4. september.

Det uddannelse­spolitiske debatmøde Sorømødet gennemføre­s også virtuelt den 5. september. Temaet er erfaringer­ne fra skolernes nødundervi­sning under coronakris­en, hvor rammerne var mere frie. med fornemme kostumer i forbindels­e med et forløb om den amerikansk­e uafhaengig­hedserklae­ring. »Bøgerne og kilderne er selvfølgel­ig med. Men her leger man med elevernes evne til indlevelse på en anden måde, end man gør med en mere traditione­l undervisni­ngs boglige tilgang. Det er også med til at motivere eleverne,« siger Bo Larsen.

Han har også i sin egen undervisni­ng i oldtidskun­dskab om graeske skulpturer ladet eleverne lege ved at lade dem mime skulpturer og gaette, hvilken skulptur det er. Ligesom en laerer har laert eleverne om kemiske forbindels­er ved at lade dem hver isaer vaere et grundstof, og når de så er blevet sat sammen med andre elever, har de skullet fortaelle, hvad der kom ud af den forbindels­e. »Vi skal have blik for, hvad legen kan. Den kan motivere, underholde og gøre det sjovt at gå i skole. Det at gå i skole handler om at blive dygtig, men det handler også om at have det sjovt sammen og indgå i faellesska­ber,« siger Bo Larsen. Han deltager også i diskussion­en på uddannelse­sdebatten.

Ifølge uddannelse­sog forsknings­minister Ane Halsboe-Jørgensen har underviser­ne fået mulighed for i højere grad at eksperimen­tere.

»Fra politisk side har vi i nogen år haft fokus på, at hurtigst er bedst. Men det er ikke altid den bedste vej, hvis man vil have nysgerrige og modige studerende ud på den anden side. Derfor har vi bl.a. lettet på fremdrifts­reformen, fjernet uddannelse­sloftet og karakterbo­nussen på 1,08 – og så er vi ved at se på optagelses­systemet og karaktersk­alaen. Mit håb er, at det alt sammen giver mere plads og mod til at taenke nyt og eksperimen­tere undervejs i sin uddannelse.«

Et stykke vej i skolen

Forsknings­chef Andreas Rasch-Christense­n, VIA University College, mener, at det giver god mening i højere grad at fokusere på leg i undervisni­ngen. Ifølge ham er leg i skolen blevet styrket gennem et øget fokus på krop og bevaegelse og udeliv, hvor man på skoler f.eks. kører projekter, hvor eleverne laerer matematik via fysiske lege og laerer at stave ved at løbe en form for orienterin­gsløb. Men der er stadig et stykke vej til, at leg for alvor slår igennem i undervisni­ngen.

»Der er gode eksempler, men der bliver ikke leget nok. Når man f.eks. drøfter børns skolestart, drøfter man deres sprog, om de kan sidde stille og raekke hånden op. Alle disse ting er vigtige, men det er lige så vigtigt, at skolerne skal vaere parate til at tage imod børn, der er vant til at faerdes i miljøer, hvor de leger rigtig meget,« siger Andreas RaschChris­tensen. Han er ordstyrer på to paneldisku­ssioner på Uddannelse­sdebatten.

»Både for børn og unge kan legen gøre den enkelte til et mere kreativt menneske – samtidig kan det vaere med til at gøre et menneske mere dygtigt. Det er vigtigt ikke kun at taenke på det sidste, man skal have begge betydninge­r med,« siger han.

 ??  ?? Jørgen Peter Müller kunne udføre sin gymnastik nøgen - men tog dog også som her til tider et par små bukser på.
Jørgen Peter Müller kunne udføre sin gymnastik nøgen - men tog dog også som her til tider et par små bukser på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark