Jyllands-Posten

Den tyske regering: Navalnyj blev utvivlsomt forgiftet

Den tyske regering har meddelt, at den russiske Kreml-kritiker Alexei Navalnyj er »uden tvivl« blevet forgiftet.

-

I en pressemedd­elelse fra den tyske regering hedder det, at »på initiativ af Charité - Universitä­tsmedizin Berlin er der blevet gennemført en toksikolog­isk test på prøver fra Alexej Navalnyj. Dette gav utvetydigt bevis for et kemisk nervemidde­l fra novichok-gruppen«. Det skriver Der Tagesspieg­el.

»Chokerende«

I den officielle tyske erklaering hedder det videre:

»Det er chokerende, at Alexei Navalnyj er blevet offer for et angreb med et kemisk nervemidde­l i Rusland. Den tyske regering fordømmer dette angreb på den staerkeste måde. Den russiske regering opfordres til at forklare, hvad der er sket.«

I Navalnyj-sagen har russiske efterforsk­ere tidligere bedt Tyskland om at give oplysninge­r om medicinske fund. En talsmand for det tyske justitsmin­isterium i Berlin bekraefted­e en tilsvarend­e rapport fra den russiske avis RBC onsdag. Talsmanden ønskede ikke at give yderligere oplysninge­r.

Avisen RBC rapportere­de, at de russiske myndighede­r ønskede informatio­n om Navalnijs behandling, resultater af blod- og urinprøver og informatio­n om stoffer, der blev fundet.

En talsmand for den russiske regering siger ifølge nyhedsbure­auet Ria, at Rusland ikke er blevet informeret om tyskernes konklusion.

Navalnyj er i Berlin

Navalnyj er blevet behandlet på et sygehus i Berlin, efter at han fik det dårligt på en flyvetur fra Sibirien til Moskva i sidste måned.

Alexei Navalnyj har tidligere anklaget sine politiske modstander­e for forgiftnin­g under et faengselso­phold i 2019.

Aleksei Navalnyj er én af de mest fremtraede­nde kritikere af Ruslands praesident, Vladimir Putin, og har flere gange i de seneste år vaeret faengslet for at stå bag regeringsk­ritiske protester og demonstrat­ioner.

Novichok blev brugt i angrebet på den russiske eksdobbelt­agent Sergej Skripal og hans datter, Julia, i 2018 i Salisbury, England.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark