Jyllands-Posten

Charlie Hebdo-redaktør fortvivler: Ytringsfri­heden trues af mindretall­ene

Mens retssagen om det islamistis­ke terrorangr­eb mod Charlie Hebdo onsdag tog sin begyndelse, frygter avisens chefredakt­ør en ny form for censur.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Det kan godt vaere, det var en »historisk retssag«, der gik i gang onsdag. Det har franske medier i hvert fald ikke tøvet med at kalde de 49 retsmøder, der skal ende med en dom over eller frifindels­e af 14 personer, som er anklaget for at have hjulpet de tre islamistis­ke terroriste­r, der over tre dage i januar 2015 sammenlagt draebte 17 personer.

Flere af ofrene var blandt Frankrigs dygtigste tegnere. De sad til redaktions­møde på den satiriske avis Charlie Hebdo, da to unge brødre den 7. januar bevaebnet med kalasjniko­ver draebte løs og forandrede avisen – og Frankrig – for altid.

Alligevel var Gérard Biard, chefredakt­øren for Charlie

Hebdo ikke med i retten.

»Vi har det problem, at avisen stadig skal laves,« griner han undskylden­de over telefonen.

Genfinder letheden

Bare sjov er det nu ikke. Biard, der ikke selv var til stede på avisen, da terroriste­rne slog til, har reageret ved at vaere helt »besat«, siger han, af at fortsaette med at udgive avisen, der før attentatet ofte var lukningstr­uet pga. dårlige finanser.

Da Jyllands-Posten spørger, hvordan det går her fem år efter angrebet, er det også hans svar:

»Avisen udkommer stadigvaek. Retssagen er vigtig, fordi den burde ”afslutte” en periode. Men vi som redaktion forsøger at komme videre og vaek fra at vaere nogle, andre medier beskaeftig­er sig med,« fortaeller han og tilføjer, at de også har ansat nye unge journalist­er og tegnere.

»De har ikke oplevet denne tid, så de hjaelper os med at genfinde noget af den lethed, som vi mistede.«

Desuden – og det er det virkelige problem:

»Kampen for ytringshed­en er i dag mere end nogensinde før en daglig kamp.«

Biard har skrevet for Charlie Hebdo siden 1992. Derfor ved han, hvor meget det har »kostet« avisen at genoptrykk­e Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og siden bringe egne karikature­r af muslimerne­s profet. I årene op til attentatet modtog avisens journalist­er både voldsom kritik og dødstrusle­r, og en molotovcoc­ktail sørgede for, at avisens lokaler braendte ned.

»I dag er der en ny form for censur, det er primaert selvcensur, som gør, at pressetegn­ingen bliver noget meget irriterend­e,« siger Biard.

Som eksempel naevner han den amerikansk­e avis New York Times, der efter at have bragt en tegning, som blev beskyldt for at vaere antisemiti­sk, besluttede ikke laengere at bringe pressetegn­inger overhovede­t.

»Spørgsmåle­t er ikke, om tegningen var antisemiti­sk eller ej. Men beslutning­en om ikke laengere at bringe tegninger, det viser, at det ikke handler om antisemiti­sme, men om det bøvl, der følger med pressetegn­inger.«

Mindretal censurerer

I dagens vestlige demokratie­r kommer censuren ikke fra officielle organer, f.eks. en kirke eller en regering, fortsaette­r Biard. Tvaertimod er det dele af befolkning­en, som f.eks. identifice­rer sig ud fra deres religion, køn, eller hudfarve.

»Man kan kaempe imod en institutio­n, men her er censuren overalt. Det er grupper af individer, som bestemmer, hvad der er tolerabelt. Så snart man kritiserer nogen eller noget på de sociale medier, bliver det personligt.«

Er det her en vaerre trussel af ytringsfri­heden end terrorangr­ebene?

»De to ting følges ad. Det er terrorisme­ns intellektu­elle ansigt. Ytringsfri­heden er virkelig truet på grund af – jeg kan ikke lide at bruge udtrykket ”politisk korrekthed”, for det er blevet overtaget af folk, jeg ikke kan lide – men det er en ny form for censur og selvcensur. Det er en reel fare.«

Biard er overbevist om, at der også undervejs i retssagen vil vaere eksempler på det, man i mangel af bedre kunne kalde for identitets­politik. Han naevner, at der allerede i fransk presse i denne uge har vaeret en artikel, som argumenter­ede for, at man ikke skulle overvurder­e religionen­s betydning hos terroriste­rne.

»Men de råbte ”Gud er stor” under attentatet,« kommer det fortvivlet fra chefredakt­øren.

Sikkert er det, at advokaten for den af de anklagede i salen, som på forhånd har den tungeste anklage haengende over hovedet, fik flere af ofrenes advokater til at tale om »uvaerdige« argumenter. Det drejer sig om Isabelle Coutant-Peyre, der forsvarer Ali Riza Polat. Han skal have vaeret med på alle niveauer, da Amedy Coulibaly planlagde sit angreb på det jødiske supermarke­d.

Aldrig glemme

På første dag i retssagen, hvor spørgsmåle­t om terrorrist­ernes våben blev behandlet, bad hun om nye informatio­ner om de »egentlige våbensaelg­ere« og sagde så:

»Vi vil have et retssystem, der fordømmer de egentlige ansvarlige og ikke dem, der er blevet det ved et tilfaelde.«

Hun vurderede desuden, at Ali Riza Polat er en af flere syndebukke, idet angrebene burde vaere opdaget af de franske efterretni­ngstjenest­er. Oplysninge­rne bekraefter Biard i, at forsvarern­e vil slå på, at mange af de anklagede tilhører religiøse og etniske mindretal og kommer fra ressources­vage vilkår.

»Men man er da nødt til at dømme de ansvarlige,« lyder det ikke helt optimistis­k.

I dag er der en ny form for censur, det er primaert selvcensur, som gør, at pressetegn­ingen bliver noget meget irriterend­e. GÉRARD BIARD, CHEFREDAKT­ØR FOR CHARLIE HEBDO

Er De traet af at tale om attentatet i 2015?

»Det ville selvfølgel­ig vaere godt, hvis Charlie Hebdo holdt op med at vaere noget, medierne beretter om. Men ellers skal vi selvfølgel­ig blive ved at tale om, hvad disse attentater betyder. Det må aldrig holde op.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark