Jyllands-Posten

Efter skuddrab har Trump og Biden trukket de verbale seksløbere

Er det hvide nationalis­ter eller venstreeks­tremister, som puster til ilden i USA’s storbyer? Efter flere skuddrab praesenter­er Donald Trump og Joe Biden to meget forskellig­e opfattelse­r af sagen.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk DONALD TRUMP, USA’S PRAESIDENT

Der er omkring 400 mio. skydevåben i omløb i USA – flere end et per indbygger – og de seneste dage har et par af dem skudt sig ind i valgkampen med død og drab til følge.

Først lynede mundingsfl­ammerne i Kenosha, en by i svingstate­n Wisconsin, hvor politiets nedskydnin­g af en sort mand, Jacob Blake, for nylig har udløst omfattende protester og optøjer.

Under sammenstød i byen draebte en 17-årig mand med sympatier for praesident Donald Trump to venstreori­enterede protestere­nde.

I weekenden blev der skudt i Portland på USA’s vestkyst, hvor der har vaeret urolighede­r gennem flere måneder: En venstreori­enteret aktivist mistaenkes her for drabet på en højreorien­teret demonstran­t.

Dødsfalden­e har fået både praesident Donald Trump og udfordrere­n, Joe Biden, til at traekke de verbale seksløbere.

Under et besøg i Kenosha tirsdag aften dansk tid malede praesident­en et billede i grelle farver af voldelige venstreeks­tremister ude af kontrol og et Demokratis­k Parti, som holder hånden over uromagerne.

»Vi har oplevet kolossal vold, og vi vil få det stoppet meget, meget hurtigt, hvis vi får chancen. Det er det eneste, det handler om,« sagde praesident Donald Trump, der fik en blandet modtagelse praeget af både protestere­nde og støtter i den midtvestli­ge by, ca. 1.200 km nordvest for Washington.

Trump roste det lokale politis rolle, selv om det var dets indgriben i sagen om Jacob Blake, som oprindelig satte lavinen af uro i gang: »Jeg synes, politiet gør en ufattelig indsats,« sagde Trump.

Dagen før praesident­ens besøg i Kenosha havde Joe Biden kritiseret Trump skarpt.

»Praesident­en har for laengst sat ethvert moralsk lederskab i dette land over styr,« sagde Biden.

»Han kan ikke stoppe volden, for han har gennem flere år opmuntret den.«

På Trumps banehalvde­l

Man skal ikke vente sig, at det bliver praesident­en, som først bliver traet af debatten om vold i de amerikansk­e storbyer.

For Trump udgør polemikken om optøjerne af flere grunde et velkomment pusterum i valgkampen.

Allerede i begyndelse­n af sommeren gjorde praesident­en – der i månedsvis har haltet bagefter i meningsmål­ingerne – det klart, at han ville prøve at føre valgkamp på sloganet om »lov og orden«, der tidligere har tjent republikan­ere som Richard Nixon og Ronald Reagan godt.

Fokus på voksende kriminalit­et og apokalypti­sk snak om optøjer kan lokke grupper af nervøse forstadsva­elgere over i den republikan­ske lejr, lyder teorien.

Det kan samtidig aflede opmaerksom­heden fra vaeksten i antallet af døde under coronapand­emien og de udbredte økonomiske problemer i pandemiens kølvand.

Trumps påstand om, at USA’s storbyer, som i de fleste tilfaelde er demokratis­k ledede, skulle stå i flammer, har ikke stort med virkelighe­den at gøre. Det er derimod et faktum, at en raekke byer har oplevet en markant stigning i voldskrimi­naliteten de seneste måneder i kølvandet på pandemien, den voksende arbejdsløs­hed og raceuroen.

En analyse fra dagbladet Wall Street Journal konstatere­de sidste måned, at antallet af drab i USA’s 50 største byer er steget med cirka en fjerdedel i år.

Kun en forsvinden­de lille del af denne vaekst har dog forbindels­e til de aktuelle, politiske modsaetnin­ger. Der er altovervej­ende tale om skyderier med forbindels­e til almindelig kriminalit­et.

Slaget om midtvesten

At der er kommet så stor fokus på begivenhed­erne i Kenosha, er intet tilfaelde.

Selv om der stemmes i alle 50 delstater den 3. november, er der reelt kun usikkerhed om udfaldet i 8-10 af dem – herunder i Wisconsin, som Trump i 2016 sikrede sig med en margin på mindre end 0,8 pct. af de afgivne stemmer.

Hidtil har meningsmål­inger vist, at Trump er markant bagefter både her og i og andre midtvestli­ge industrist­ater, men enkelte undersøgel­ser antyder, at den seneste uro har gavnet praesident­en noget.

Der er dog meget langt til, at parterne har fået uddebatter­et spørgsmåle­t om, hvem der baerer hovedansva­ret for urolighede­rne.

Trump og hans parti peger entydigt i retning af venstreeks­treme kraefter i den såkaldt anti-fascistisk­e bevaegelse.

»Der er anarkister og tyveknaegt­e, og så er der ballademag­erne. Du har alle typerne, også agitatorer­ne,« sagde Trump i Kenosha.

Trumps meget firkantede position i debatten – hvor han bl.a. antyder, at den 17-årige

sigtede fra Kenosha handlede i berettiget selvforsva­r – bliver kritiseret fra flere sider.

»Trump burde fortaelle sine tilhaenger­e, at de skal holde sig vaek fra Portland, Kenosha og andre byer, hvor ballademag­ere fører sig frem som konger,« skrev Wall Street Journal på lederplads.

Fra demokratis­k side mener man, at højreorien­terede militser, vaebnet til taenderne, er de hovedansva­rlige.

En ny undersøgel­se fra universite­ter i staterne Maryland og Louisiana, citeret i dagbladet Washington Post, peger dog på, at begge parter baerer deres del af skylden.

Det akademiske studie »antyder, at ingen af parterne dybest set er mere voldelig end den anden. Ca. 10 pct. af amerikaner­ne, ligeligt fordelt mellem højre og venstre, kan bifalde politisk vold, og kun en meget lille del af dem er voldelige i praksis,« skrev avisen.

Vi har oplevet kolossal vold, og vi vil få det stoppet meget, meget hurtigt, hvis vi får chancen.

Tallet i parentes angiver placering på listen i sidste uge.

Vores mand i Amerika (1)

(2)

Trolls på verdenstur­né (3)

(4) (7)

Luna og den Magiske Krystal

(9)

La Belle Epoque (ny)

Bølle på eventyr (6)

(10)

 ??  ??
 ??  ?? (ny)
(ny)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark