Jyllands-Posten

Pige på ni skriger ad alt og alle

Sagen ”Benni” er en hård nød at knaekke for det sociale system i en mellemstor by i Tyskland. Hun er en pige på kun ni år, hvis opførsel til gengaeld er ved at få systemet til at bryde sammen.

-

Deraf filmens titel, ”Systembryd­er”, som ikke er videre retvisende i forhold til indholdet. Titlen lyder, som om vi har at gøre med en pige, der med vilje gør oprør, men Benni er et offer. Et offer for en mor, der ikke kan rumme sit svaere og egensindig­e barn, der for eksempel skriger højt, når man rører ved hendes ansigt.

Hun er et barn, der ofte giver de andre børn et par på hovedet, og som derfor ender med at få mange elektroder koblet til sit eget. Hvad er der galt med hende, og hvad er det, hun ikke kan rumme?

Det meste ved livet, tilsynelad­ende. I biografsae­det bander man hendes mor langt vaek, men på samme tid føler man med hende.

Benni (Helena Zengel) er en bombe, der hele tiden kan eksplodere, men som ingen øjensynlig­t kan detonere.

Michael vil redde Benni

»Jeg hader skolen,« siger Benni, men når hun bliver spurgt om, hvad hun vil vaere som voksen, svarer hun samtidig »paedagog!«.

Alt ved Benni er modsaetnin­gsfyldt, stort og udtryksful­dt. Alt, alt for stort og udtryksful­dt. En dag får det bosted, hun nu tilfaeldig­vis befinder sig på, en ny medarbejde­r. Michael (Albrecht Schuch) skal sikre, at Benni kommer i skole, og han har erfaring i at arbejde med kriminelle.

Den raekker ikke i første omgang, og når der holdes stormøder om Benni, er ekspertern­e i vildrede. Hun skal nemlig vaere 12 år for at bo på en sikret institutio­n. Hvad med at sende hende til Afrika? »Som atomaffald, der graves ned i den tredje verden,« spørger man uvilkårlig­t sig selv.

Michael foreslår, at han tager Benni med tre uger ud i en hytte i skoven uden elektricit­et og moderne fornødenhe­der. Det gør hende godt, men gør hende endnu mere ondt, da hun kommer tilbage. Michael kommer for taet på hende. Som rutineret socialarbe­jder ved han, at spillet kan vaere ude, når først han fantaserer om at redde hende. Det er svaert at vaere Benni, men det er lige så svaert at vaere snart sagt alle omkring hende.

DRAMA SYSTEMBRYD­ER TYSKLAND 2019 Instruktør: Nora Fingschedt To timer og fem minutter Premiere i biografen torsdag 3. september

Ondt i maven

”Systembryd­er” er velgørende skraellet for naesten alle de sukkerbela­egninger, sådanne rå og brutale historier typisk er udstyret med, for at vi kan holde ud at vaere i biografen med dem i to timer uden at løbe skrigende og skraemte bort. Filmen er

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark