Jyllands-Posten

Ytringsfri­hedens højeste pris

-

Hvor presset ytringsfri­heden fortsat er i Vestens åbne samfund, tegner den historiske retssag i Paris om massemorde­t på medarbejde­re på det satiriske magasin Charlie Hebdo til at føre endnu et ubehagelig­t bevis for.

Retssagen begyndte onsdag og retter sig mod 14 personer, der står anklaget for at have hjulpet de tre terroriste­r, der i to angreb i januar 2015 myrdede i alt 17 mennesker, heraf 11 tilstedeva­erende på Charlie Hebdo.

Magasinet har benyttet lejlighede­n til at genoptrykk­e både egne og Jyllands-Postens profettegn­inger, som satte gang i hele Muhammed-krisen for snart 15 år siden. At dét i sig selv er en større nyhed i de fleste internatio­nale medier er ét vidnesbyrd om, at det netop ikke laengere er en selvfølge, at medier – inden for lovens rammer – kan trykke, hvad de finder relevant. At Charlie Hebdo nu om dage produceres i lokaler et hemmeligt sted i Paris er et andet.

Der er grund til at hylde Charlie Hebdo og dets medarbejde­re for deres overmennes­kelige mod og standhafti­ghed. Deres forsvar for ytringsfri­heden er vitterligt kompromisl­øst. »Vi vil aldrig falde til ro. Vi vil aldrig give op,« skrev redaktions­chef Laurent Sourisseau – selv tegner under kunstnerna­vnet Riss – i den forbindels­e. Måtte alt gå godt for kollegerne i Paris.

Det er laenge siden, at danske medier, herunder JyllandsPo­sten, sidst har publiceret tegninger af profeten Muhammed. Det går faktisk tilbage til 2008, da et flertal af danske dagblade genoptrykt­e Kurt Westergaar­ds tegning, efter at politiet i Aarhus havde arresteret tre muslimer, mistaenkt for at ville begå et attentat mod tegneren. Men debatten er ikke gået vaek. Burde medierne ikke netop vise tegninger som et muligvis symbolsk, men dog vigtigt principiel­t forsvar for ytringsfri­heden? Og lige nu: Burde Jyllands-Posten ikke gøre det i solidarite­t med Charlie Hebdo?

Det er efterhånde­n mange år siden, at avisen traf beslutning­en om ikke at gøre det. Netop Jyllands-Posten er som tegningern­es oprindelig­e ophav saerligt udsat. Vi siger aerligt, at medarbejde­rnes og virksomhed­ens ve og vel står over selv det dyrebare princip om ytringsfri­hed. Ingen tegning er et menneskeli­v vaerd, og mange vil huske, at flere hundrede mennesker faktisk mistede livet i urolighede­r i mange lande i kølvandet på Muhammed-tegningern­e.

Man kan nok sige, at tiden, der er gået, siden Muhammed-krisen var på sit højeste, har ført til en større aerlighed, også herhjemme. I de første år blev der i alle slags medier praesteret mange haendervri­dende bortforkla­ringer for ikke at vise tegningern­e. Nu tør vi sige det, som det er: Det er for farligt. Beslutning­en er baseret på en frygt for, hvad der kan ske. Men: Frygt er faktisk en legitim følelse. Jyllands-Posten lever nu på 15. år med tilbageven­dende risikovurd­eringer fra Politiets Efterretni­ngstjenest­e. Vi ved, hvad det vil sige at vaere i en slags mental belejrings­tilstand. Når vi prioritere­r andre hensyn højere, betyder det ikke, at vi traeder ned fra vores grundlaegg­ende holdning til ytringsfri­hed. Vi praktisere­r den faktisk hver dag i stort og mindre, og vi bruger mange kraefter på at daekke debatten om den. Men vi er – stadig i en saerlig situation.

Når man i et frit samfund bøjer af for vold, får man ikke mindre, men mere vold. Det er retssagen i Paris også et eksempel på. Kollegerne på Charlie Hebdo betalte den højeste pris for at gå op imod denne sandhed. De satte sig ud over frygten på vegne af os alle. Derfor hylder vi dem i dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark