Jyllands-Posten

How dare you, Henrik Jensen?

-

Historiker­en Henrik Jensen havde for nylig i JP et opråb til ungdommen: »Tag jer sammen, nok med al den festeri, nok med alt det dekadente drikkeri, I ødelaegger jeres egen fremtid, og I spolerer samfundet. Det er ikke bare idiotisk, det er nihilistis­k.« Han baserer sin harme mod en hel generation fra en enkelt episode, hvor en lille flok unge og en soundbox holdt ham vågen en sommernat. Det giver ham anledning til at kalde ungdommen nihilistis­k.

Henrik Jensen kan have ret i, at de unges fest- og drukvaner kan tilskrives en form for nihilisme, hvis vi forudsaett­er, at deres festeri demonstrer­er meningsløs­hed og en afvisning af samfundets vaerdier. I takt med at strukturer­ne i samfundet er faldet, såsom almindelig skolegang, overgangsr­itualer som rusture og studenterf­ester, er vaerdierne også faldet. Vaerdier om dannelse, vi som samfund selv har flasket dem op med. Pandemien er et paradigmes­kifte, og sammen med klimaforan­dringerne kan fremtidsho­risonten uden tvivl ses i et nihilistis­k skaer.

Men hvem har skabt betingelse­rne for den nihilisme? Det har boomerne og generation­er før os, med vores privileger­ede kapitalist­iske livsstil. Henrik Jensen og hans gnavne heppekor ejer ikke evnen til at se de unges adfaerd som initiativ og insisteren på faellesska­b. De vil jo netop gerne vaere sammen, de vil gerne i skole, de vil gerne udveksle viden, socialitet og dannelse. Det er ikke de unge, der ødelaegger deres fremtid.

How dare you, Henrik Jensen? At netop du som historiker ikke formår at saette coronagene­rationen i en større samfundsdi­skurs, du, som har undervist på RUC, hvor netop det dannelsesm­aessige og sociale går hånd i hånd. Netop du, som isaer tog for dig af ungdommens juice. Hvordan har du mistet din selvindsig­t og intellektu­elle forståelse for en tid og kultur, du selv har vaeret medskaber af?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark