Jyllands-Posten

Hvem er det mest synd for? Fattige hvide? Fattige sorte?

Det er på tide, Demokrater og Republikan­ere begynder at forstå hinanden, for nede på samfundets bund er det lige slemt at vaere hvid som sort.

- DAVID TRADS forfatter, politisk kommentato­r

Det er en tragedie at se, hvordan Amerika igen river sig selv itu. Pladen kører i den samme gamle rille:

En sort mand skydes syv gange i ryggen af en hvid betjent. Sorte demonstran­ter går i demonstrat­ion, der udvikler sig til vold og plyndringe­r. En vred hvid dreng griber sit våben, maser sig ind i folkemaeng­den og slår to sorte demonstran­ter ihjel.

Donald Trump råber, at venstrerad­ikale anarkister er ved at erobre magten, så han vil saette mere poliNew

ind. Joe Biden råber tilbage, at praesident­ens retorik avler vold, og at der er behov for mindre politi og mere social indsats.

Mens de skruer op for volumen, er fire liv ødelagt: Den sorte mand, der blev skudt i ryggen, er lammet. Den hvide dreng, som skød, kommer til at rådne op bag tremmer. De to draebte demonstran­ters familier er ødelagte.

Det vaerste er, at vi kender sangen – for dens omkvaed spilles på repeat i et Amerika, der ikke er parat til at løse sine problemer. Polariseri­ngen er så vild, at alle hellere vil bruge energi på at tilsvine deres modstander­e end på at løse de ødelaeggen­de fattigdoms­problemer.

Der er to fremragend­e bøger, der fortaeller, hvordan der er på bunden af samfundet – langt vaek fra det velhavende Amerika: Sapphires ”The Kid” fra den absolutte bund af den sorte kultur i Harlem, York, og J.D. Vances ”Hillbilly Elegy” (bonderøven­es klagesang) fra den lige så raedsomme bund af den hvide kultur på landet i Middletown, Ohio.

To vidnesbyrd fra to verdener, der umiddelbar­t er uendeligt langt fra hinanden – den ene foregår inde i metropolen og er skrevet af en sort, den anden foregår ude i provinsen og er skrevet af en hvid. I virkelighe­den er det den samme historie om forfald, nederlag, misbrug, alkohol, taesk, overgreb, nederlag. Sapphire fortaeller om de enorme problemer, som martrer sorte. Fattigdomm­en naermest traekker al håb ud. Hvorfor, bliver hun spurgt, ender hendes bøger altid så forbandet deprimeren­de?

»Fordi jeg beskriver virkelighe­den. Her sker ikke mirakler.«

J.D. Vance er en sjaelden mønsterbry­der, der slap ud af den elendighed, som hans hvide familie i generation­er havde gentaget i Kenti tucky og Ohio som sølle hillbillie­s, bonderøve. I dag er han velhavende advokat og ivrigt brugt som den kommentato­r, der forstår den hvide arbejderkl­asse. Som han skriver, er han ganske rigtigt hvid, konservati­v og bor nu i New York City, men hans identifika­tion er et andet sted:

»Jeg identifice­rer mig med de millioner af hvide i arbejderkl­assen af skotsk-irsk afstamning uden uddannelse. For disse folk er fattigdom en familietra­dition; deres forfaedre var daglejere i Sydens slaveøkono­mi, husmaend efter det, kulminearb­ejdere efter det og maskinarbe­jdere og fabriksarb­ejdere i nyere tid. Amerikaner­e kalder dem hillbillie­s, rednecks og hvidt affald. Jeg kalder dem naboer, venner og familie.«

Tilsammen giver de to bøger en empatisk forståelse af bunden af Amerika. Der, hvor troen på, at det hele går fra slemt i dag til vaerre i morgen, er ubehagelig­t naervaeren­de. I dag har man en fornemmels­e af, at mens Demokrater­ne kun laeser Sapphire, holder Republikan­erne sig til Vance. Det går ikke. De skal forstå hinanden – for nede på samfundets bund er det lige slemt at vaere hvid som sort. USA mangler lige nu desperat et håb om et bedre i morgen.

USA mangler lige nu desperat et håb om et bedre i morgen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark