Jyllands-Posten

2.700 fik nej til momsregist­rering

Afslag på at blive momsregist­reret har vaeret konstant stigende siden 2015.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Antallet af virksomhed­er, der får nej til at blive momsregist­reret hos Skattestyr­elsen, er tredoblet siden 2015.

Baggrunden er øget automatisk og manuel kontrol af selskaber, der henvender sig for at blive registrere­t til at kunne indberette moms, skatter og afgifter. Sammenlagt har 2.700 virksomhed­er i perioden fra 2015 til 2019 fået nej til en momsregist­rering.

Udgangspun­ktet er ifølge Skattestyr­elsen det faktum, at en del selskaber hvert år oprettes med det ene formål at svindle med moms, skatter og afgifter.

»Formålet med kontrollen er at undgå, at svigsvirks­omheder i det hele taget bliver registrere­t. Udvaelgels­e til kontrol sker både gennem maskinelle og manuelle kontroller. Personkred­s, adresser, gaeld og en raekke andre parametre indgår i disse kontroller,« forklarer Thomas

Hjortenber­g, fagdirektø­r for Erhverv hos Skattestyr­elsen.

Kontrollen har saerligt fokus på brancher, der er tungt repraesent­eret i sager om moms- og afgiftssvi­ndel, bl.a. vognmandsb­ranchen.

»Vi gennemføre­r i højere grad end tidligere kontroller i registreri­ngsfasen, bl.a. ved udgående kontroller på virksomhed­ens adresse og ved indkaldels­e til mødeafhold­else på skattecent­ret. Mødeafhold­elserne vil bl.a. kunne afsløre, om den fremmødte reelt er den, der driver virksomhed­en eller blot er en stråmand,« siger Thomas Hjortenber­g.

»Selv om antallet af naegtelser er steget, taenker jeg, at vi må have ramt ret praecist, da kun ca. 1 pct. af dem, som har fået afslag, har klaget.«

Thomas Hjortenber­g vurderer, at kontrolind­satsen i de kommende år vil blive styrket yderligere og føre til, at flere potentiell­e svigsvirks­omheder end i dag vil få afslag på at blive registrere­t for moms, skat og afgifter.

Skattestyr­elsen får årligt ca. 80.000 anmodninge­r fra virksomhed­er, der ønsker at blive registrere­t til at indberette moms, skat og afgifter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark