Jyllands-Posten

Topchefen saetter en ny retning for MT Højgaard

Retningen er lagt for den danske projektfor­retning i MT Højgaard, og den indebaerer et opgør med et tungt setup og et farvel til en raekke medarbejde­re.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Et slankere setup, en ny kultur og et opgør med tunge og dyre forretning­sgange. Det er, hvad den nye ledelse i MT Højgaard mener, der skal til for at få den naesten kronisk underskuds­ramte entreprenø­rkaempe til at tjene penge igen.

»Det tager tid at aendre kulturen. Vi er ikke i tvivl om kursen, men vi må bare acceptere, at processen tager tid,« siger Morten Hansen, som siden efteråret har stået i spidsen for MT Højgaard-koncernen.

Fyringer en del af planen

I arbejdet med at rette op på MT Højgaard fik han Carsten Lund, som har en mangeårig karriere hos rivalen Aarsleff i bagagen, om bord i juni.

Carsten Lund er ny adm. direktør for den danske entreprenø­rforretnin­g MT Højgaard Danmark, som i årevis har kaempet med underskud. Ledelsen har netop igangsat implemente­ringen af en ny strategi for forretning­sbenet. Den skal luge ud i projekter, der kører af sporet, og den generelle manglende indtjening­sevne.

Den fyringsrun­de, som MT Højgaard onsdag formiddag meldte ud, er en del af strategien. Ifølge Morten Hansen ligger en del af forklaring­en på den manglende indtjening­sevne i, at der har vaeret for mange ansatte i forhold til omsaetning­en.

Et af hovedpunkt­erne i strategien, som løber frem mod 2022, er at få skabt en staerk projektkul­tur med ansvaret og ejerskabet ude på projektern­e.

»Historisk har rigtig mange forskellig­e medarbejde­re i MT Højgaard haft indflydels­e på tilbudspro­cessen. Man har haft et kontraktrå­d, hvor projektern­e blev bedømt ud fra gule, grønne og røde signallys for at blive endeligt godkendt,« siger Carsten Lund.

Kontraktrå­det blev indført af Torben Biilmann, der som topchef for koncernen i seks år frem til sensommere­n 2018 forsøgte at gøre MT Højgaard lønsom. Formålet var at sortere risikofyld­te og ulønsomme projekter fra.

MT Højgaard har fuldstaend­ig nedlagt kontraktrå­det i dag.

»Det har vaeret en meget kraevende proces, og mange projektche­fer har brugt meget tid på at sørge for at få det grønne lys for et projekt,« siger Carsten Lund.

Morten Hansen supplerer:

»Det har vaeret en meget tung proces. Det reparerer vi på ved at gøre processern­e så enkle som muligt og ved at have ansvaret så langt ud på projektern­e som muligt.«

MT Højgaard-topchefen mener, at det er symptombeh­andling at have et kontraktrå­d.

»Med vores erfaring fra byggebranc­hen ved vi, at det afgørende er, at de, der sidder ude på projektern­e, har ansvaret og støttes af stabsfunkt­ioner. Det skal ikke vaere omvendt, som det var tidligere, hvor det var stabsfunkt­ionerne og ledelsen, der bestemte,« siger han.

Carsten Lund er enig: »Den største faglighed ligger ude hos medarbejde­rne på projektern­e. Den faglighed vil vi gerne have frem igen.«

Fokus på at tjene penge

Den 58-årige Carsten Lunds tidligere arbejdsgiv­er Aarsleff har historisk klaret sig betydeligt bedre end MT Højgaard. Til spørgsmåle­t om, hvad han kan bidrage med, lyder svaret:

»Jeg har levet i en projektver­den og kultur gennem mange år, hvor fokus har vaeret på organisati­onen og evnen til at tjene penge. Der har jeg min styrke.«

En genopretni­ng af MT Højgaard Danmark kraever ikke kun en aendring af forretning­sgangene og en ny ansvarsfor­deling. MT Højgaards danske projektfor­retning skal justeres. I de seneste år har fokus ligget på byggeproje­kter. Nu skal der gøres en indsats for at få anlaegsopg­aver, som lidt forsimplet sagt er det arbejde, der foregår under knaehøjde, til at fylde mere.

Derudover skal forretning­sbenet have flere mindre projekter i ordrebogen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark