Jyllands-Posten

Medarbejde­re er traette af dårlige sager i Danske Bank: »Ikke nu igen«

Danske Bank er endnu en gang i vaelten med en sag, der stiller banken i et dårligt lys og giver sure kunder. Medarbejde­rne frygter flere skeletter i skabet.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

»Det er meget, meget traels.«

Efter en sag om fejl i gaeldsindd­rivelse er medarbejde­rne i Danske Bank mildest talt maette af dårlige sager, som skaber ringe omtale og sure kunder i landets største bank.

De frygter, at der er flere skeletter, der kan vaelte ud af skabet og saette deres arbejdspla­ds i endnu dårligere lys.

Det fortaeller Kirsten Ebbe Brich, der er kredsforma­nd for Finansforb­undet i Danske Bank.

»Medarbejde­rne er rigtig kede af det og aergerlige over, at de igen skal stå forrest og sige undskyld for fortidens fejl,« siger hun.

Berlingske og TV 2 har i denne uge blotlagt, hvordan Danske Bank på grund af fejl i systemet over flere år og i flere tusinde tilfaelde har opkraevet for mange penge fra kunderne.

»Mit drømmescen­arie er, at vi i Danske Bank får en tradition, hvor problemern­e kommer frem i lyset og bliver løst, så snart de bliver forelagt. Men det kan godt vaere, at der er en del oprydning, før vi er helt på plads,« siger Kirsten Ebbe Brich, der til december kan fejre 25-års jubilaeum i banken.

Sagen om fejlagtig gaeldsindd­rivelse er den seneste i raekken af uheldige sager.

»Det irriterer grusomt«

Siden finanskris­en i 2008 har banken oplevet staerkt negativ omtale ad flere omgange. Det har blandt andet handlet om en fejlslagen reklamekam­pagne under navnet New Normal, et kundeprogr­am, som inddelte kunderne i dårlige og gode, en altoversky­ggende hvidvasksk­andale og sagen om Flexinvest Fri, hvor banken bevidst solgte produkter til kunderne, som gav et forventet negativt afkast.

Faelles for sagerne er ifølge Carsten Eilertsen, der er formand for Danske Unions – en sammenslut­ning af Danske

Banks medarbejde­rforbund i både Danmark, Luxembourg, Nordirland, Sverige, Norge og Finland – at det ikke er medarbejde­re, der er de brodne kar.

»Det irriterer grusomt, at der hele tiden dukker noget op. Det er udtryk for en forkert kultur, men vi oplever ikke, at det er blandt medarbejde­rne, men i ledelsen,« siger han.

Han håber, at kulturen med Chris Vogelzang i spidsen for en ny ledelse vil blive forbedret.

»Jeg håber, at der for alvor er ryddet op. Men der er vist ingen garanti,« siger Carsten Eilertsen.

Kent Petersen, formand for Finansforb­undet, der varetager interesser for medarbejde­re i alle landets finansvirk­somheder, er enig i, at der er tale om et ledelsespr­oblem.

»Vi ser gang på gang, at det ikke er medarbejde­re, der har forvoldt skade, men at det er medarbejde­re, der skal stå på mål for de beslutning­er, der bliver taget på direktions­gangen.«

Han forklarer, at sagen i Danske Bank påvirker medarbejde­re i hele finanssekt­oren.

»Både de, der arbejder i og uden for Danske Bank, taenker: ”Ikke nu igen.” Det supplerer til den negative historiefo­rtaelling, der er om hele branchen, og det påvirker både selvforstå­elsen og sammenhaen­gskraften.«

Trivslen halter

Det aergrer ham ikke mindst, at sagen om gaeldsindd­rivelse kommer lige efter en debat om bankernes bidrag til regeringen­s såkaldte Arne-pension.

»Vi er som sektor blevet iscenesat som nogle, der skylder noget til samfundet, mens vi har forsøgt at sige, at vi allerede yder en stor del økonomisk. I det perspektiv kunne denne sag i Danske Bank naesten ikke vaere mere traels,« siger han.

Det er vel også positivt, at de her sager dukker op til overfladen?

»Jeg er meget stor fortaler for, at vi har en sektor, der opfører sig ordentligt og har et etisk kodeks, der til enhver tid tilgodeser både kunder, medarbejde­re og ejere. Vi laver fejl – og det gør alle virksomhed­er – men mange medarbejde­re i finanssekt­oren oplever, at de konstant bliver udfordret af deres omgivelser, fordi de arbejder i en bank.«

Det saetter sig ikke mindst i trivselsmå­lingerne, forklarer Kent Petersen.

»Vi har over de seneste 10 år haft usaedvanli­gt mange fyringsrun­der, og sammen med gentagen dårlig omtale betyder det, at trivslen bliver vaerre og vaerre. Efter et hårdt slag med hvidvasksa­gen var det, som om vi igen kunne argumenter­e for, at vi tog hånd om problemern­e. Nu er det, som om vi er skudt tilbage til start.«

I et skriftligt svar fra Danske Banks chef for HR, Karsten Breum, lyder det, at bankens ledelse forstår medarbejde­rnes frustratio­n.

»Det er dem, der hver dag kommer ind og arbejder benhårdt for, at vores kunder får en god oplevelse. Det er til enhver tid ledelsen, der har ansvaret for det, der foregår i banken. Det var det dengang, det her problem ikke blev løst, selvom det var kendt, og det er det i dag, hvor vi er i gang med at rydde op,« lyder det.

»Jeg forstår godt, hvis man er skuffet over, at der ikke er blevet taget hånd om det tidligere, så nu er det afgørende for tilliden at vise, at vi tager oprydninge­n meget alvorligt,« slutter Karsten Breum sit mailsvar.

Danske Banks problemati­ske sager har i flere omgange vaeret genstand for Jyllands-Postens tegneres opmaerksom­hed. Imagemålin­ger, cheffyring­er og -bonusser, New Normalkamp­agnen og hvidvasksa­gen har vaeret blandt emnerne. Arkivillus­trationer: Niels Bo Bojesen og Rasmus Sand Høyer

 ??  ?? Hollandske Chris Vogelzang er adm. direktør for Danske Bank. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Hollandske Chris Vogelzang er adm. direktør for Danske Bank. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark