Jyllands-Posten

Med jaevne mellemrum er der trukket nye, dybe ridser i finans-lakken

Danske Bank er blevet ramt af en ny sag, der giver ridser i lakken. Her kan du få overblikke­t.

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Man kan naesten foranledig­es til at tro, at Danske Banks formand, Karsten Dybvad, har en krystalkug­le, han kan kigge i. På bankens generalfor­samling den 9. juni sagde formanden nemlig følgende fra talerstole­n:

»Jeg sagde sidste år, at nye alvorlige sager kan opstå. Det kan vi ikke udstede garantier imod. Men jeg stillede jer i udsigt, at sådanne sager vil blive håndteret omgående, hvis eller når de opstår.«

Allerede inden for 24 timer kom en ny alvorlig sag. Danske Bank blev politianme­ldt for at manipulere med vaerdipapi­rmarkedet og for at overtraede reglerne om at overvåge markedet med henblik på at afsløre muligt misbrug.

Bankens chef for compliance, Philippe Vollot, kaldte sagen for alvorlig. Nu har banken fået en ny alvorlig sag at kaempe med. Danske Bank har ikke haft styr på kunders gaeld og har derfor i flere tusinde tilfaelde opkraevet for mange penge fra kunderne.

Det blev ikke omgående

Man kan ikke beskylde Danske Bank for at håndtere sagen omgående, sådan som formanden ellers stillede aktionaere­rne i udsigt på generalfor­samlingen. Ifølge TV 2 og Berlingske blev nogen i banken nemlig opmaerksom på problemet allerede i 1992.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med en kilde taet på banken, som siger, at de ansvarlige i første omgang ganske enkelt ikke forstod omfanget af problemet.

Siden er der mere eller mindre bevidst ikke blevet prioritere­t de fornødne ressourcer til at håndtere det, fordi der i bund og grund er tale om kunder, som banken i forvejen taber penge på. De såkaldte dårlige kunder.

Men som en bankeksper­t siger:

»Danske Bank burde under Eivind Kolding have laert, at det er en tabersag i offentligh­eden at tale om hhv. gode og dårlige kunder. Bankens image led et alvorligt knaek, da den indførte et kundeprogr­am, som netop rubricered­e kunderne som hhv. dårlige og gode kunder. Det var en fejl. Der er derfor ikke noget, som hedder dårlige kunder, selv om bankerne taber penge på dem,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Hvis det viser sig, at Danske Bank rent faktisk har kendt til fejlen i bankens inkassosys­tem i flere år uden at gøre noget ved problemet, risikerer dele af ledelsen at vaere juridisk ansvarlige, fordi de har tilladt en fortsat indkraevni­ng af gaeld, selv om den kunne vaere forkert. Det åbner ifølge de to medier op for potentiell­e bøder og faengselss­traffe.

Sagen bliver endnu vaerre af, at Danske Bank måske også har givet myndighede­rne forkerte skatteoply­sninger om kundernes gaeld. Det kan ifølge bankeksper­t Lars Krull betyde, at kunderne har fået for meget offentlig støtte til eksempelvi­s indkøb af medicin, fordi de sociale ydelser er indkomstbe­tingede. Følgevirkn­ingerne af rodet i inkassosys­temet kan altså have uoverskuel­ige konsekvens­er for såvel bank som kunder og myndighede­r ifølge eksperten.

Styr på kerneopgav­en

De fleste er enige om, at det sidste, Danske Bank havde brug for, var en ny møgsag, der sår tvivl om bankens haederligh­ed og kompetence­r. Det er lidt uheldigt – for at udtrykke det mildt – hvis en bank ikke har styr på en kerneopgav­e som inddrivels­e af gaeld.

Siden banken røg ud i alvorlige likviditet­sproblemer i forbindels­e med finanskris­en i 2008, har dårlige sager med jaevne mellemrum ramt banken. Faelles for dem er, at de alle har vaeret selvforsky­ldte. Eksempler er det føromtalte kundeprobl­em, hvor såkaldte dårlige og simple kunder skulle til at betale for at vaere kunder i banken.

I samme periode lancerede banken kampagnen New Normal – New Standards, som ifølge alle eksperter skød helt ved siden af og talte ned til kunder og befolkning­en frem for i øjenhøjde med dem.

De to fejlskud var med til at koste den davaerende ordførende direktør, Eivind Kolding, jobbet, og afløseren, Thomas F. Borgens, tid i banken stoppede brat, da omfanget af hvidvasksk­andalen i Estland blev afsløret i en advokatrap­port.

It-bøvl oveni

Siden har skandalesa­gen Flexinvest Fri, hvor banken bevidst solgte produkter, som gav et forventet negativt afkast, til kunderne, kostet bankdirekt­ør Jesper Nielsen jobbet.

For nylig kom det også frem, at kunderne i Danske Banks populaere investerin­gsrobot, June, i naesten et halvt år ikke kunne se deres langsigted­e afkast pga. de bagvedligg­ende it-systemer.

Så formand Karsten Dybvad gjorde klogt i fra talerstole­n på generalfor­samlingen for få måneder siden ikke at garantere aktionaere­rne, at Danske Bank ikke ville blive ramt af flere sager. For på blot to måneder har tre dårlige sager kostet ikke bare flere ridser i imagelakke­n, men deciderede buler i karosserie­t og ikke mindst hovedryste­n blandt alle interessen­ter i samfundet over tingenes tilstand i den tidligere så ufejlbarli­ge blå bank.

Redegørels­e, hvor regeringen venter prisfald på huse på 1,5 pct. i år.

Øget optimisme

Selv om regeringen altså venter faldende priser på boligmarke­det, er den blevet markant mere optimistis­k i forhold til prisudvikl­ingen siden foråret.

I Økonomisk Redegørels­e fra maj ventede regeringen nemlig, at boligprise­rne ville falde med 4,2 pct. i år.

Kigger man frem mod 2021, er regeringen også i dag langt mere positiv end tidligere. I maj ventede regeringen en moderat stigning på 0,5 pct., mens den nye prognose lyder på en forventet stigning på 1,9 pct.

 ??  ?? Bestyrelse­sformand for Danske Bank Karsten Dybvad i forbindels­e med generalfor­samlingen i Bella Center, hvor han var inde på, at banken kunne blive ramt af nye sager. Det blev den.
Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Bestyrelse­sformand for Danske Bank Karsten Dybvad i forbindels­e med generalfor­samlingen i Bella Center, hvor han var inde på, at banken kunne blive ramt af nye sager. Det blev den. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark