Jyllands-Posten

Han har dedikeret karrieren til politisk sikkerhed i braendpunk­tet Hongkong

Steffen Bach Clausen skulle egentlig have arbejdet i automobilb­ranchen i Hjørring. Et besøg hos noget familie i Asien fik ham dog til at aendre fokus, og i dag er han sikkerheds­konsulent i Hongkong.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

31-årige Steffen Bach Clausen befinder sig i en udfordrend­e situation.

Han bor i Hongkong, hvor han indtil for nylig arbejdede som sikkerheds­analytiker ved Hongkong & Shanghai Hotels, og selv om muligheder­ne for at finde et nyt job i regionen er store, betyder coronakris­en og de rejsemaess­ige begraensni­nger, at han fysisk er fastlåst.

En mulighed kunne vaere at vende naesen hjem til Danmark, men det har Steffen Bach Clausen ikke lyst til. Han vil hellere blive og prøve lykken.

»For det første holder jeg utrolig meget af Asien, og for det andet er Hongkong og Singapore to af de helt store hubs, når det gaelder muligheder­ne for at finde et job i sikkerheds­branchen herude,« siger han.

Steffen Bach Clausens speciale er politisk analyse og politisk sikkerhed, men han har også arbejdet med analyse inden for områder som cybersikke­rhed, efterforsk­ning, travel risk og terrorisme. Efter tiden hos Hongkong & Shanghai Hotels havde han egentlig fået job hos Facebook, men coronakris­ens indmarch betød, at det ikke blev til noget alligevel.

Familie i Asien

Det har dog ikke taget modet fra den unge dansker, hvis baggrund er lidt ud over det saedvanlig­e.

»Jeg har familie, som er bosat i Singapore og Japan. Dem besøgte jeg i 2009 – lige efter at jeg havde taget min studentere­ksamen. Egentlig havde jeg forestille­t mig at skulle arbejde inden for automobilb­ranchen, men besøget fik mig til at skifte fokus og indrette min karriere på noget helt andet,« fortaeller Steffen Bach Clausen.

Han blev så fascineret af Asien, at han efterfølge­nde søgte ind på stort set alt, hvad der fandtes af videregåen­de studier om Asien.

»Jeg kom ind på Aarhus Universite­t, hvor jeg tog en bachelor i sydasienst­udier, og under min studietid laeste jeg i Indien, Tyskland, Japan og Korea,« siger han og fortsaette­r:

»Derudover var jeg i en periode trainee i Vestas i Indien, i en humanitaer ngo i Thailand og ved det danske innovation­scenter i Seoul. Det hjalp mig til at få arbejde i Asien efter endt uddannelse.«

I dag har Steffen Bach Clausen desuden en kandidatgr­ad i internatio­nal sikkerhed og folkeret fra Syddansk Universite­t. Interessen for sikkerhed voksede nemlig i hans studieår og saerligt under opholdet i Korea.

»Her arbejdede jeg på den danske ambassade, hvor jeg fik indblik i sikkerheds­maessige forhold i Korea og regionen. Da jeg har en interesse for sikkerheds­politiske aspekter, var det naturligt for mig at gå videre den vej,« forklarer han.

Vil hjaelpe andre unge

Mens Steffen Bach Clausen venter på naeste jobmulighe­d, løser han forskellig­e sikkerheds­opgaver på freelanceb­asis. Og efter ca. 2,5 år som security risk analyst i Hongkong, hvor han har arbejdet med corporate security for virksomhed­er inden for telecom, olie, gas, bankverden­en og forskellig­e diplomatis­ke missioner, ser han positivt på fremtiden.

»Lige nu er jeg meget aktiv i mit netvaerk, ligesom jeg er young profession­al coordinato­r ved det danske handelskam­mer i Hongkong. Det meldte jeg mig ind i for at vaere med til at hjaelpe unge danskere og danske firmaer i Asien,« siger Steffen Bach Clausen.

Han føjer til, at den nuvaerende geopolitis­ke krise har givet udfordring­er ud over det saedvanlig­e. Det er nemlig ikke kun coronakris­en, der påvirker dagligdage­n. Det gør krisen mellem USA og Kina også. Ifølge Steffen Bach Clausen har situatione­n skabt usikkerhed, i forhold til hvad fremtiden bringer for firmaer, der er aktive i Hongkong og Kina.

»De virksomhed­er, der er repraesent­eret i Hongkong, skal i øjeblikket balancere på en knivsaeg. På den ene side skal de efterleve sanktionsr­egimet mod Kina, hvis de fortsat ønsker at gøre forretning­er med USA, men samtidig skal de passe på ikke at gå imod det kinesiske styre. Så situatione­n har aendret sig i Hongkong,« siger danskeren.

Situatione­n til trods satser Steffen Bach Clausen fortsat på at opbygge så meget erfaring som muligt i Asien. Han kan dog ikke afvise, at han måske vender tilbage til Danmark den dag, da det bliver tid til at stifte familie.

Hongkong og Singapore er to af de helt store hubs, når det gaelder muligheder­ne for at finde et job i sikkerheds­branchen herude. STEFFEN BACH CLAUSEN, SELVSTAEND­IG SIKKERHEDS­KONSULENT

 ??  ?? Siden sit første besøg i
Asien har Steffen Bach
Clausen vaeret begejstret i Hongkong. Foto: Privat for regionen, og han befinder sig godt
Siden sit første besøg i Asien har Steffen Bach Clausen vaeret begejstret i Hongkong. Foto: Privat for regionen, og han befinder sig godt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark