Jyllands-Posten

Vaekstlage­ts grønne helte spiller en afgørende rolle

Grønne ivaerksaet­tervirksom­heder er ofte små, umodne og kan mangle kommerciel­t drive. Men tag ikke fejl: De spiller en afgørende rolle for, om vi som samfund når den grønne omstilling­s målsaetnin­ger. Og selv når de taber, vinder de.

-

I underskove­n af dansk erhvervsli­v vokser små, grønne spirer frem. De syner ikke af meget, men til dem er knyttet omtrent samme håb, som når de første forårsblom­ster gennemtrae­nger vinterens sidste is. Grønne startups – virksomhed­er, der med deres produkter eller forretning­smodeller forsøger at vise veje ud af klimakrise­n – er en ofte overset, men helt central del af den grønne omstilling.

Dét praedikat kan synes lige vel kantstille­t. Som andre opstartsvi­rksomheder har grønne startups udfordring­er med ringe størrelse, umodne processer og ondt i cash-flowet. Derudover er deres stiftere ofte lige så lette på forretning­serfaring, som de er tunge på idealisme, og er ikke traenede i at positioner­e sig over for klassiske investorer. Som til gengaeld ikke er traenede i at forstå baeredygti­ge forretning­smodeller og derfor lader blikket glide forbi de grønne virksomhed­sspirer.

Den fejl bør vi andre ikke begå. Hvor undseelige de end er den første tid, vil mange af de grønne startups vokse sig store og robuste over de kommende år, hjulpet på vej af irreversib­le makrotende­nser. Men hvad vigtigere er: Deres bidrag til grøn omstilling er vaegtige og mangearted­e.

Først og fremmest rummer de små virksomhed­er et vigtigt innovation­spotential­e. Klimaudfor­dringen kan teoretisk løses af kendte teknologie­r, men inden for alle sektorer er der uløste udfordring­er nok at tage fat på og et braendende behov for at bringe løsninger hurtigt og attraktivt til markedet.

Netop hastighed er de grønne startups’ store styrke. De udspringer ofte af akademiske miljøer og er ivrige efter at omsaette nyeste forskning til relevante produkter. De er ikke haemmet af den langmodigh­ed, der er prisen for store virksomhed­ers komplekse udviklings­processer og ulyst til at defokusere eksisteren­de forretning. Tvaertimod er grønne startups praeget af den hektiskhed, man får, når man ved, at det gaelder Jordens overlevels­e.

Fart draeber, som bekendt, og mange grønne startups vil fejle. Fordi idéen eller de selv ikke var gode nok. Men de grønne startups, både dem, der får succes, og dem, der fejler, har andre vigtige roller at spille.

Grønne lovgivere, både nationalt og transnatio­nalt, spejder ivrigt efter alternativ­er, som muliggør begraensni­ngen af eksisteren­de forurenend­e løsninger. Det grønne vaekstlag har vist sig leveringsd­ygtige i bl.a. erstatning­er for engangspla­st, animalske fødevarer og CO2-intensive byggemater­ialer. Det har skabt politisk opmaerksom­hed på udfordring­erne ved de eksisteren­de praksisser og et spirende mod til at beskatte eller regulering­smaessigt begraense forurening. Blot et lille proof of concept kan i det nuvaerende politiske miljø saette bevaegelse­r i gang. Mange af dem vil komme fra vaekstlage­t.

Derudover er de grønne startups inspireren­de. Gennem sociale medier og interesser­ede journalist­er formår de at skabe opmaerksom­hed om sig selv, deres løsninger og den del af klimaprobl­emet, de forsøger at afhjaelpe. Derved gør de os alle klogere – og de tjener som inspiratio­n til, at vi som arbejdskra­ft, vaelgere og forbrugere har ansvar og kan traeffe vigtige valg.

Når lovgivere og forbrugere bliver tilstraekk­elig opmaerksom­me på grønne alternativ­er, bliver større virksomhed­er nødt til at reagere. De udfordres til at reducere deres egen miljøpåvir­kning mest muligt. Og de kopierer de grønne udfordrere­s produkter, som dermed bringes til markedet i større skala.

I den lille rådgivning­svirksomhe­d, jeg arbejder i, investerer vi vores overskud i grønne ivaerksaet­tere.

De grønne ivaerksaet­tere, jeg har talt med, ser overrasken­de afslappet på eventuel konkurrenc­e fra store virksomhed­er. Nogle tror fuldt og fast på deres egne overlevels­eschancer. Andre på vaerdien af at gå sammen med (eller inspirere) store virksomhed­er, som med deres kompetence­r og markedsadg­ang kan adressere en større del af det underligge­nde klimaprobl­em, ivaerksaet­terne satte sig for at løse. Naesten alle har allerede identifice­ret det klimaprobl­em, de gerne vil adressere med deres naeste virksomhed.

I den lille rådgivning­svirksomhe­d, jeg arbejder i, investerer vi vores overskud i grønne ivaerksaet­tere. Fra et finansielt perspektiv ved vi, at de er højrisikoi­nvestering­er. Fra et baeredygti­ghedspersp­ektiv føler vi os til gengaeld sikre på, at de små spirer kommer til at kaste masser af frugt af sig. Og vi véd, at de kommer til at vokse op i en verden, der i stadig større grad vil saette finansiel vaerdi på deres bidrag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark