Jyllands-Posten

Lagkagehus­et kan ikke tale sig fra ansvar og lederskab

Selv om man holder de juridiske regler, kan man sagtens få ørerene i maskinen, når man bryder de etiske regler.

- CHRESTINA MUNKHOLM IB studielede­r og kreativ chef, Business Institute

Der er mange egenskaber, som kan vaere med til at udgøre en god leder. Mens der ikke er nogen eksakt opskrift på godt lederskab, som skal følges til punkt og prikke.

For at man er opgaven voksen, er der dog nogle absolut essentiell­e ingrediens­er – en af disse er at kunne tage ansvar. De seneste måneder har Lagkagehus­et gentagne gange vaeret i nyhederne, efter at der blev sat spørgsmåls­tegn ved, hvorvidt selskabet var medvirkend­e til skattespek­ulation. Lagkagehus­ets administre­rende direktør, Jason Cotta, var i den forbindels­e ude at forsvare virksomhed­en såvel som fonden, den er ejet af, der er registrere­t i ønationen Jersey.

Jason Cotta udtalte, at Lagkagehus­et aldrig kunne finde på at undlade at betale skat i Danmark, og at hele situatione­n med at høre hjemme i Jersey var for, at investorer­ne »undgår dobbeltbes­katning, når de investerer i virksomhed­er uden for deres hjemlande«.

Lagkagehus­et indrykkede sågar en annonce i flere aviser for at forsikre kunderne, at selskabet havde sit på det rene – at det intet havde at skjule, og at man med god samvittigh­ed kunne fortsaette med at købe hos dem.

Da TV 2 efterfølge­nde begyndte at grave dybere, fandt man her dog frem til, at Lagkagehus­ets investorer ikke blot søgte at undgå dobbeltbes­katning, men også at undgå beskatning i det hele taget ved selv at høre hjemme i lande som Monaco. Derefter fik piben en anden lyd, og nu var pr-strategien fra Lagkagehus­ets side pludselig, at man ikke havde yderligere at tilføje.

Hele sagen – og isaer den adskillels­e mellem Lagkagehus­et og dets investorer, som Cotta forsøger at oprette – finder jeg interessan­t ud fra et etisk synspunkt, for hvad skal man vaegte højest som virksomhed?

På den ene side står man til ansvar for ens investorer, der gerne vil maksimere deres profit, men på den anden side er spørgsmåle­t så, om det er alt, hvad godt lederskab indebaerer? Er der en større samfundsko­ntrakt i spil, eller er det nok ”blot” at overholde gaeldende lovgivning?

Man kan spørge sig selv om, hvorvidt det overhovede­t er muligt at skille ejerskab og virksomhed fra hinanden. Står virksomhed­en kun til ansvar for investorer­ne, eller er den en del af et større økosystem, hvor ansvaret raekker ud over egen organisati­on?

Nyhedsvaer­t og tidligere medlem af Business Institutes bestyrelse Jens Gaardbo fortalte mig engang, at enhver organisati­on har det ry og brand, som den fortjener. Det er noget, jeg vil mene, der gør sig gaeldende nu mere end nogensinde før. Udgiver man sig for noget, som man ikke er, så opdages det altid – og i ”the new normal”, hvor corona har ramt hele verden hårdt, er der kommet et endnu større fokus på etik, baeredygti­ghed og ansvarligh­ed, når det kommer til måden, man driver virksomhed på. Så Lagkagehus­ets problemer er måske en afspejling af dette. Man høster, hvad man sår, kan man sige. Der er teknisk set intet galt i – i al fald juridisk – hvad de har foretaget sig, da de har overholdt gaeldende lovgivning, men samfundets fokus har skiftet.

Samfundsst­emningen lyder nu, at man har ansvaret for mere end blot sig selv og ens daglige drift; man er en del af et helt økosystem. Så hvis alle vi ledere skal laere af den nye normal, som Lagkagehus­et har maerket konsekvens­erne af, er det vigtigt, at vi alle reevaluere­r vores strategier og vaerdier snarere end blot at forsøge at tale os ud af problemern­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark