Jyllands-Posten

Årets høst har store udsving i udbyttet

Høsten er i hus, og Djursland Landbofore­ning kan fortaelle, at det er gået ganske smertefrit, men at årets udbytter er usaedvanli­gt svingende.

-

Mejetaersk­eren er kommet tilbage i maskinhuse­t. Årets høst er veloverstå­et og har for langt de fleste landmaends vedkommend­e vaeret nem.

»Det er sjaeldent, at vi oplever, at landmanden tager ud for at høste, og så høster han, til han er faerdig, som vi så det i år. Vi så det også i 2018, men ellers har jeg aldrig oplevet det før. Normalt bliver høsten afbrudt af vejret,« fortaeller Carsten Kløcher, som er chef for Planteavl i Djursland Landbofore­ning, i en pressemedd­elelse.

Årets høst kom altså hurtigt og nemt i hus, men når årets udbytter er udsaedvanl­igt svingende:

»Et rigtig godt billede på de store variatione­r er en historie fra en landmand, som på den ene side af marken har vandet og på den anden side ikke har vandet. Der, hvor han ikke har vandet, har han kun høstet halve udbytter,« forklarer Carsten Kløcher.

Middelhøst

Samlet set kan årets høst ifølge Carsten Kløcher kaldes en middelhøst.

»Men det er fåtallet, som ligger omkring middel – enten har de høstet høje udbytter, eller også har det vaeret en ringe høst. Det helt afgørende for landmanden er, at afgrøderne får den rette maengde vand, men også på det helt rigtige tidspunkt. Og det var der nogle, der fik. Det betyder, at vintersaed­en – det, man også kalder hvede, rug og vinterbyg – har klaret sig godt på de gode jorde, hvorimod vintersaed­en på sandjord ligger under middel, fordi de endte med at få det for tørt,« forklarer planteavls­chefen.

»Vi ser nogle udbytteniv­eauer på de gode jorde, som vi aldrig har set før. Sommerferi­evejret var ikke så godt at holde ferie i, men det var rigtig godt plantevejr,« tilføjer han.

Og det vaekker måske en del undren, at der er landmaend, som høster så ekstremt høje udbytter. For afgrøderne blev sået i slutningen af 2019 med langtfra de bedste forudsaetn­inger.

»Det var smattet og traels – også på de gode jorde. Men det bliver vi altså ikke straffet for i år. Det var ret overrasken­de. Vejret har kompensere­t for den dårlige start, men sådan er det desvaerre ikke altid,« understreg­er Carsten Kløcher.

Graesfrøen­e har også haft en middelhøst, da de fik det for tørt, og hos rapsen ligger udbytterne på 10-20 pct. under middel.

»Selv om nogle landmaend har høstet høje udbytter, så betyder det desvaerre ikke, at sparegrise­n bliver fyldt til bristepunk­tet. Kornpriser­ne er ikke gode lige nu. De, der har solgt tidligt, har fået en udmaerket pris, men de, der skal ud at saelge nu, får en lav afsaetning­spris,« lyder det fra Carsten Kløcher.

 ??  ?? Årets høst kom hurtigt og nemt i hus, men udbytterne har vaeret udsaedvanl­igt svingende. Arkivfoto
Årets høst kom hurtigt og nemt i hus, men udbytterne har vaeret udsaedvanl­igt svingende. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark