Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

Det tidligere Langkaer Gymnasium fik i 2016 hård kritik, da det kom frem, at skolen opdelte elever ud fra etnicitet. Gymnasiet var udfordret af en stigende andel tosprogede elever og massiv elevtilbag­egang.

For at redde Langkaer Gymnasium blev der i 2018 lavet en fusion med Aarhus Tech under navnet Aarhus Gymnasium. Samme år blev de 15 østjyske gymnasier enige om en lokal aftale, der skulle fordele elever fra udsatte boligområd­er.

Men udfordring­erne med polariseri­ng på de aarhusians­ke gymnasier blev ikke løst.

På trods af begraensni­nger på, hvor mange klasser de østjyske gymnasier måtte oprette, var der fortsat en overkapaci­tet, som betød, at hovedsagel­igt etnisk danske elever skiftede gymnasie, så snart ledige pladser opstod.

I begyndelse­n af året kom det frem, at Viby Gymnasium havde udfordring­er. Andelen af tosprogede var stigende – over 50 pct. på 1. g-årgangen. Samtidig blev der berettet om slagsmål, konflikter, truende adfaerd og en skolefest, der måtte udsaettes på grund af trusler.

Det fik Region Midtjyllan­d til at skrue bissen på. Under protester fra flere populaere midtbygymn­asier blev den eksisteren­de klassebegr­aensning skaerpet. Ved skolestart i august skulle antallet af pladser på de østjyske gymnasier passe til ansøgertal­let. De unge skulle med andre ord forhindres i at shoppe gymnasier. Et resultat var bl.a., at et højt antal elever ikke fik opfyldt deres højst prioritere­de gymnasium.

Regionen fik opbakning til sin beslutning af børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil.

Til efteråret skal Folketinge­t forhandle en ny national aftale om elevfordel­ing. På forhånd tegner der sig et flertal for at øge grundtilsk­uddet til gymnasiern­e, så de ikke er så afhaengige af antal elever. Samtidig vil det indføre en strammere styring af, hvor eleverne kan blive optaget – f.eks. ved at laegge loft over antallet af klasser og slå gymnasiern­e sammen i klynger.

 ??  ?? Aarhus Gymnasiums afdeling på Dollerupve­j er et af de stx-tilbud, som er blevet tildelt en del elever, der havde et af byens andre gymnasier som førsteprio­ritet. Direktør på Aarhus Gymnasium Annette Lauridsen er aergerlig over, at eleverne før skolestart fik mulighed for at skrive sig på venteliste til et andet gymnasium. Arkivfoto: Marie Ravn
Aarhus Gymnasiums afdeling på Dollerupve­j er et af de stx-tilbud, som er blevet tildelt en del elever, der havde et af byens andre gymnasier som førsteprio­ritet. Direktør på Aarhus Gymnasium Annette Lauridsen er aergerlig over, at eleverne før skolestart fik mulighed for at skrive sig på venteliste til et andet gymnasium. Arkivfoto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark