Jyllands-Posten

Et enigt byråd vil fra 2021 tilføre skoleområd­et i Favrskov millioner af kroner

Et enigt byråd har fremlagt sit budgetfors­lag. Det fokuserer saerligt på inklusion i kommunens skoler.

- JOHANNE JEDIG WEJSE johanne.j.wejse@jp.dk

»Der har vaeret godt samarbejde, og det har ført til et af de mest harmoniske budgetforl­øb, jeg har oplevet i min tid som borgmester.«

Sådan sagde borgmester i Favrskov Nils Borring (S), da han i samarbejde med ordførere fra byrådets partier praesenter­ede et budgetfors­lag for 2021-2024. Et forslag, som alle 25 medlemmer af byrådet i Favrskov står bag, og hvor flere af ordførerne på pressemøde­t tirsdag gav udtryk for, at det var et større budget end normalt.

I budgettet er der indlagt mellem 101 og 122 mio. kr. de kommende fire år til anlaegspro­jekter, hvor borgmester Nils Borring fremhaeved­e, at der var indlagt mange grønne bygningsfo­rslag. Derudover er den største individuel­le post 9,2 mio. kr. i 2021 og 2022 til styrket indsats for inkluderen­de faellesska­ber.

Børn med saerlige behov

Pengene til inkluderen­de faellesska­ber er ifølge formanden for børne- og skoleudval­get, Birgit Liin (V), tiltaenkt at styrke indsatsen på skoler med børn, der har saerlige behov.

»Vi skal have fokus på, at børn med saerlige behov er forskellig­t fordelt i kommunen, og vi skal have udfoldet en styrket indsats. Det gør vi blandt andet ved at ansaette ressourcep­ersonale til at finde løsninger hen over de naeste fire år. Efter det skal ressourcer­ne til ressourcep­ersonalet aftappes, så pengene i 2024 kommer direkte ud til skolerne,« siger Birgit Liin.

Søren Frandsen, der er medlem af byrådet for SF, fremhaever også de tilførte midler til skoleområd­et og begrunder det yderligere:

»Flere børn bliver henvist til specialtil­bud. Det er jo ikke skidt, men pengene til det er blevet taget fra den almene folkeskole, og det er ind i det, at det her løft skal ses,« siger Søren Frandsen.

Ud over det naevnte ressourcep­ersonale er der ikke lagt en konkret plan for, hvordan midlerne skal bruges, og det er ifølge Birgit Liin op til forvaltnin­gen for børn og kultur at finde frem til konkrete tiltag.

Direktøren for Børn og Kultur i Favrskov Kommune, Rasmus Møller, fortaeller, at der kommer til at vaere forskellig­e tiltag, alt efter hvilket behov skolen har.

»Det handler om at omfavne nogle af de børn, der har saerlige behov, men som ikke skal gå i specialkla­sser. Inklusions­tiltag for dem kunne vaere tolaererun­dervisning, saerlige faghold med fokus på eksempelvi­s laesning, at nogle elever har mere idraet og kreative fag og lignende tiltag. Det er det, ressourcep­ersonale som specialpae­dagoger skal hjaelpe os med at finde frem til,« siger Rasmus Møller.

Velfaerd

Et ord gik igen under pressemøde­t omkring den nye budgetafta­le: kernevelfa­erd. På tvaers af partierne i byrådet blev det fremhaevet, at der sker et løft til kernevelfa­erden.

Ordføreren for den konservati­ve folkegrupp­e i Favrskov, Lars Storgaard, fremhaeved­e de forskellig­e områder, der bliver løftet i budgettet.

»Vi plejer at tage et enkelt område og løfte – men i det her budget løfter vi kernevelfa­erden. Vi løfter skolerne, vi løfter aeldreområ­det med flere aeldreboli­ger og plejehjems­pladser, og så løfter vi foreningsl­ivet,« siger Lars Storgaard.

Favrskov Kommune mister 20 mio. kr. ekstra om året med den nye udlignings­reform og skal altså fremover betale 167,3 mio. kr. til udlignings­reformen. De andre østjyske kommuner, der skal betale til udlignings­reformen, har valgt at haeve kommuneska­tten som konsekvens, men det gør Favrskov Kommune

ikke. Det er i høj grad forårsaget af Økonomiaft­alen fra 2021, der tilfører 11,7 mio. kr. til service og 10,1 til anlaeg i kommunen.

»Økonomiaft­alen tilfører nogle midler, der kompensere­r for en urimelig udlignings­reform. Vi har fået vores budget til at haenge sammen uden at haeve skatten,« siger Nils Borring.

Budgetfors­laget sendes nu i høring, og byrådet forventes at vedtage budgettet den 6. oktober.

 ??  ?? Byrådet i Favrskov Kommune har saerligt prioritere­t skolerne i et nyt budgetfors­lag. Arkivfoto: Ole Lind
Byrådet i Favrskov Kommune har saerligt prioritere­t skolerne i et nyt budgetfors­lag. Arkivfoto: Ole Lind

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark