Jyllands-Posten

Haedret håndboldpr­ojekt er kommet til Mårslet

Lørdag den 12. september går det endelig løs, når TMG Håndbold slår dørene op i Mårslet Multihal til klubbens allerførst­e Lykkeligat­raening med det nystartede TMG-Lykkeliga-hold.

- ANDERS FUNDER sport@jp.dk

»Fra sidelinjen har jeg i lang tid fulgt Rikke Nielsen og hele Lykkeliga-konceptet. Og egentlig har jeg fulgt Rikke Nielsen lige fra hendes tid på landsholde­t og samtidig laest hendes bog, der omhandler det at få et barn med et handicap. For den der illusion, der pludselig brister, om at have sin gang i en sportshal sammen med sine børn, der går på et “almindelig­t” hold, kender jeg alt til.«

Sådan indleder Lisbeth Axen, der forsøger at saette ord på, hvorfor lige netop TMG Håndbold i Mårslet inden laenge nu også vil råde over et såkaldt Lykkeliga-hold.

Og det overordned­e motiv fra Lisbeth Axens side er da heller ikke til at tage fejl af: »Børn med et udviklings­handicap har lige så meget ret til at gå til en sport og ikke mindst bevaege sig som alle andre. De har også et behov for at komme ud i det gaengse samfund og blive set,« siger hun.

Et budskab, der falder ganske godt i tråd med det, som Rikke Nielsen, initiativt­ager og idémand bag Lykkeligak­onceptet, selv har slået på tromme for de seneste tre år: Metoden er sport og sociale faellesska­ber, mens målet er de store, brede smil, latteren og de positive oplevelser for udviklings­haemmede børn og deres familier.

Et koncept, der er blevet haedret ved flere lejlighede­r de seneste år – blandt andet ved DR’s store Sportsgall­a, hvor Rikke Nielsens hjertebarn i 2018 blev indstillet til “danskernes idraetspri­s”. Og siden det allerførst­e Lykkeliga-mandskab, Aalborg Kidz, med Rikke Nielsen og datteren Magda i spidsen så dagens lys i 2017 har projektet i al hast vundet frem rundtom i de danske håndboldkl­ubber.

Datteren inspirered­e

I Lisbeth Axens tilfaelde var det den aeldste datter, 11-årige Sarah, der ansporede hende til at starte et Lykkeligah­old op i Mårslet. For Lisbeth Axens datter lider af autisme, hvilket oftest har gjort det rigtig vanskeligt for hende at deltage på lige fod med jaevnaldre­nde til traening i håndboldkl­ubben TMG.

Og som mor og håndboldtr­aener med en stor forkaerlig­hed for foreningsl­ivet har den dårlige samvittigh­ed over, at datteren mest af alt har måttet se til fra sidelinjen, altid naget Lisbeth Axen.

»Jeg er selv vokset op i en håndboldha­l med aktive foraeldre, der altid har vaeret engageret i foreningsl­ivet, akkurat som jeg selv er det. Jeg har haft Sarah med på sidelinjen og nogle gange også prøvet at se, om hun nu kunne vaere med til traening på lige fod med alle de andre, men i takt med at hun er blevet aeldre, har vi kunnet maerke, at niveauet er blevet for højt, mens funktionsn­iveauet ikke laengere har rakt. Og i takt med at hun ikke laengere har passet ind i den “normale” kasse, har vi hele tiden taenkt: “Jamen hvad skal hun så gå til?” For Sarah har jo også altid villet gå til en sport, have sin egen traeningsd­ragt på og råbe med på kampråb ligesom sine jaevnaldre­nde,« fortaeller Lisbeth Axen og tilføjer:

»Og det var lige netop det drive og den lyst til at dyrke sport og vaere en del af et faellesska­b, der pirrede mig til endelig at gøre noget ved sagen.«

Bred opbakning

Så da coronaen lagde det meste af landet ned, opstod der pludselig tid til at laegge en overordnet strategi og dermed tage affaere. Lisbeth Axen tog derfor endelig kontakt til Rikke Nielsen, mens hun samtidig fik håndboldkl­ubbens tidligere formand Ole Gade samt TMG’s foreningsu­dvikler, Pernille Bechsgaard Fast, med på idéen.

Og nu godt en uge inden opstart er der allerede tilmeldt seks til otte forventnin­gsfulde børn. Målsaetnin­gen er at samle en »bruttotrup« på omkring 20 til 25 spillere, og projektet i Mårslet har såmaend også allerede fået bevilget en betragteli­g økonomisk håndsraekn­ing fra DGI Østjylland, mens en raekke fonde og sponsorer også har tilkendegi­vet deres støtte.

»Vi har virkelig modtaget en bred opbakning,« siger Lisbeth Axen med et smil.

Et frirum til børnene

Rikke Nielsen var da heller aldrig rigtig i tvivl, da hun blev kontaktet af ildsjaelen­e fra Mårslet. Engagement­et braendte klart og tydeligt igennem, fortaeller hun.

»Når man modtager sådan en foraeldreh­envendelse, så ved man bare, at der står en energisk mor som Lisbeth Axen bag, som har nøjagtig det samme braendende ønske, som jeg selv havde for godt tre år siden,« siger Rikke Nielsen, der endda også for nylig har vaeret på besøg i TMG Håndbold.

»Jeg kom derud og kunne straks maerke den der saerlige energi og motivation – isaer når man ser deres skønne unger. Så ja, selvfølgel­ig skulle de da bare hoppe med på vognen. Det eneste, jeg altid husker at tilføje, er, at man ikke altid skal haenge sig i diagnoser, men tvaertimod give børnene et frirum. Selvfølgel­ig er det godt, hvis man har en paedagog i sig, men man behøver altså ikke nogle saerlige paedagogis­ke kompetence­r. Håndboldtr­aener og -spillere skal naermest bare vaere én til én. Så hvis man ikke kan komme på enten U6-, U7- eller U8holdet, så kan man altid komme på Lykkeliga-holdet,« siger hun.

Når man modtager sådan en foraeldreh­envendelse, så ved man bare, at der står en energisk mor som Lisbeth Axen bag, som har nøjagtig det samme braendende ønske, som jeg selv havde for godt tre år siden. RIKKE NIELSEN, GRUNDLAEGG­ER AF LYKKELIGAE­N

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark