Jyllands-Posten

Regeringen holder sit løfte – det er et skridt på vejen

- RANDI SMITSDORF CAMILLA FABRICIUS folketings­medlem (S)

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har med sin socialdemo­kratiske regering stillet forslag til en pensionsmo­del, der vil gøre det muligt for de mennesker med laengst tid på arbejdsmar­kedet at traekke sig tidligere tilbage.

Mens vi har ventet, har der ikke vaeret mangel på “Arne-vittighede­r”, ja på Dansk Folkeparti­s hjemmeside talte man ligefrem hvert sekund, Arne måtte vente. Nu er det anderledes – nu venter Arne på Kristian Thulesen Dahl, og tiden går.

3F Aarhus Rymarken er glad for, at regeringen har overholdt sit valgløfte og på den måde har sat et nødvendigt og laenge ventet fokus på de mest nedslidte på arbejdsmar­kedet. Regeringen­s udspil er et, der vil kunne blive aktuelt for rigtig, rigtig mange medlemmer de naeste år. Det giver 3F’erne mulighed for at planlaegge deres tilbagetra­ekning endnu bedre. For nogen vil tidlig pension vaere en mulighed, for andre vil det vaere seniorpens­ion eller førtidspen­sion. Fakta er, at der er kommet endnu en mulighed.

Vi er selvfølgel­ig spaendte på at se, hvilken aftale der ligger på bordet, når forslaget har vaeret til forhandlin­g, men så laenge det gavner lønmodtage­rne og vores medlemmer, så ser vi positivt på fremtiden og muligheder­ne for en vaerdig tilbagetra­ekning.

Forslaget for tidlig tilbagetra­ekning er: Man kan få den, når man bliver 61 år gammel, og 42, 43, 44 eller flere års ophold på arbejdsmar­kedet giver mulighed for henholdsvi­s 1, 2 og 3 års tidligere tilbagetra­ekning. Optaelling­en baseres på vores oplysninge­r hos ATP og omfatter således også sygedage, barsel og deltidsans­aettelser. Da det fortrinsvi­st er kvinder, der er ansat i fysisk opslidende deltidssti­llinger inden for f.eks. rengøring, vil vi gerne kvittere for, at regeringen har løst en potentiel skaevvridn­ing af ordningen ved helt retfaerdig­t at lade den omfatte naesten alle.

Det er klart, at de mennesker med lange uddannelse­sliv får vanskeligt ved at nå den maengde arbejdstid, der muliggør tidlig tilbagetra­ekning. Til det er der at sige, at mennesker med høje uddannelse­r typisk har mindre fysisk betonet arbejde, med mindre fysisk nedslidnin­g til følge. Mennesker med høje uddannelse­r har samtidig en højere indtjening, og de har nogle andre muligheder på arbejdsmar­kedet.

Der er dog lagt en begraensni­ng ind, fordi det netop ikke er en gavebod, men en seriøs håndsraekn­ing til mennesker, der behøver det. Der er simpelthen nødt til at vaere en afvejning af behov. Derfor har regeringen foreslået, at man bliver modregnet i ydelse, hvis man har sparet mere end 2 mio. kr. op i pension.

Det er i store traek regeringen­s forslag. Nu venter der så en knivskarp forhandlin­g, hvor beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d og hans dygtige team skal sortere i signalpoli­tik og substans og få afklaret, hvilke partier der rent faktisk vil hjaelpe de mennesker med laengst tid på arbejdsmar­kedet, og hvilke der bare mødte op for at kunne smaekke med døren på vej ud.

Men vi er fortrøstni­ngsfulde. Stemningen i rød blok virker meget løsningsor­ienteret, og tanken er indlysende rigtig: Når du har givet 42 år på arbejdsmar­kedet, og kroppen ikke kan mere, så skal du have en ordentlig og respektful­d ret – retten til selv at beslutte at traekke dig tidligere tilbage. Det kan vi godt unde de mennesker, og det tror vi også, at danskerne godt kan.

formand 3F Aarhus Rymarken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark