Jyllands-Posten

Embedsmaen­d ville rette Støjbergs pressemedd­elelse

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Da Inger Støjberg i februar 2016 besluttede at adskille par på danske asylcentre, hvor den ene part var under 18 år, blev to embedsmaen­d i Udlaending­eministeri­et bekymrede for, at ministeren var gået for langt.

Trods modstand fra flere ledende embedsmaen­d, herunder departemen­tschefen, Uffe Toudal, havde Støjberg nemlig fjernet nogle forbehold fra en pressemedd­elelse, som ellers beskrev, at der i saerlige tilfaelde kunne gøres undtagelse­r fra adskillels­erne.

Uden forbeholde­ne kom den nye ordning til at fremstå kategorisk og dermed ulovlig, konkludere­de Folketinge­ts Ombudsmand senere. I dag står det klart, at asylparren­e har krav på en individuel vurdering.

Efterlyste rettelse

Ca. en uge efter pressemedd­elelsen blev davaerende fuldmaegti­g i ministerie­t, Anna-Sophie SaugmannJe­nsen, involveret, da en journalist fra Jyllands-Posten spurgte til ordningen.

»Jeg laeser pressemedd­elelsen og googler ministeren­s udtalelser, og jeg kan se, at det hele fremstår uden undtagelse­r. Det bliver jeg ret betaenkeli­g over,« fortalte hun torsdag i Instruksko­mmissionen, som gransker forløbet.

Saugmann-Jensen og en kollega, chefkonsul­ent Merete

Milo, blev enige om, at meddelelse­n burde berigtiges.

Deres forslag blev dog afvist af davaerende afdelingsc­hef i ministerie­t, Lykke Sørensen, med begrundels­en, at »det er ministeren­s klare tilkendegi­velse, at der ikke skal vaere undtagelse­r«.

I praksis kom pressemedd­elelsen til at fungere som en instruks til Udlaending­estyrelsen, som ikke fik andre skriftlige retningsli­njer at gå efter på davaerende tidspunkt.

Støjberg forklarede i maj, at hun indadtil i systemet havde accepteret undtagelse­r, men udadtil ville have en »meget klar« kommunikat­ion. Fokus skulle vaere på hovedregle­n − ikke på på undtagelse­rne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark