Jyllands-Posten

Danmark skal alligevel ikke spare for at få råd til højere EU-udgifter

Statsminis­ter Mette Frederikse­n advarede om, at højere EUbudget ville betyde besparelse­r. Men sådan går det ikke. Venstre kritiserer forløbet.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Selv om Danmarks årlige bidrag til EU de kommende syv år stiger med 4,5 mia. kr., skal der ikke findes besparelse­r på finanslove­n for at betale ekstraregn­ingen.

Det oplyser Finansmini­steriet på baggrund af den syv års budgetafta­le – kendt som MFF’en som statsminis­ter Mette Frederikse­n i juli forhandled­e på plads med sine 26 kolleger under et knap 100 timers topmøde i Bruxelles.

»MFF-aftalen indebaerer lavere udgifter, end hvad der var forudsat ... og hvad der var budgettere­t med,« skriver ministerie­t i en mail til Jyllands-Posten.

Og da udgifterne bliver lavere end forventet, er resultatet af den langstrakt­e budgetball­ade, at det danske råderum faktisk forbedres efter det nye, større EU-budget.

»MFF-aftalen forventes at frigive midler, hvilket bidrager til at øge det finanspoli­tiske råderum frem mod 2025 med gennemsnit­ligt ca. 200 mio. kr. årligt,« bekraefter Finansmini­steriet.

Staerk kontrast

Resultatet står i staerk kontrast til den debat, der udspillede sig i månederne op til budgetforh­andlingern­e. Dengang kritisered­e Venstre statsminis­teren for at fokusere ensidigt på at få rabat og nedbringe de samlede udgifter sammen med de tre andre ”sparelande” Holland, Sverige og Østrig.

Mette Frederikse­n svarede igen i Folketinge­t ved at efterlyse svar på, hvordan højere EU-udgifter skulle finansiere­s.

»Skal vi bede danskerne betale noget mere i skat for at betale denne regning? Skal vi skaere i velfaerden? Skal vi med en af Europas allerhøjes­te pensionsal­dre bede danskerne om at arbejde endnu mere?« spurgte hun og tilføjede:

»Hvor skal der spares på den danske finanslov?«

Da aftalen var på plads en tidlig morgen i Bruxelles, voksede budgettet. Samtidig fik Danmark dog en ny årlig rabat på omkring 2,7 mia. kr.

Samlet lød bundlinjen på en årlig dansk ekstraregn­ing på i gennemsnit 4,5 mia. kr. i forhold til de foregående syv år. Frederikse­n blev spurgt, hvordan hun ville finansiere den stigning.

»Det tager vi i finanslovs­forhandlin­gerne,« svarede hun.

Men det gør vi altså ikke.

Tog højde for stigning

Forklaring­en findes delvist i den danske finanslov for 2020, der ud over 2020budget­tet også rummer fremskrivn­ing for alle udgiftspos­ter de kommende tre år.

I den fremskrivn­ing tog regeringen altså sidste år højde for en vis stigning i EUudgifter­ne. Derfor skal der ikke i år findes ”nye” penge til den højere EU-regning.

Hvis man går lidt laengere ned i detaljerne, daekker fremskrivn­ingen fra sidste år dog ikke hele ekstraregn­ingen i 2021. De ekstra 200 mio. kr. til råderummet er nemlig et gennemsnit af de kommende fem år, hvoraf de to første år faktisk giver et lille minus, hvorefter regnestykk­et går i plus og traekker det samlede gennemsnit op.

For 2021 blev der i 2020 forudset samlede EU-udgifter på 23,7 mia. kr. De bliver nu i stedet 25,2 mia. kr.

Forskellen reduceres ifølge Finansmins­iteriet til omkring 1 mia. kr., når der renses for pris- og lønudvikli­ng. Heraf findes 0,6 mia. kr. ved, at der i 2021 forventes en højere EU-finansiere­t udviklings­bistand end i år, »hvorfor den nationalt finansiere­de udviklings­bistand justeres tilsvarend­e«.

Tilbage er et minus på 400 mio. kr., som altså traekkes fra råderummet i 2021, men som naevnt indhentes igen de kommende fem år.

V: Ikke redeligt

I forsommere­n kraevede Venstre, at regeringen pegede på finansieri­ng af de forventede højere EU-udgifter. Hele den manøvre fremstår nu mindre relevant.

»Det er selvfølgel­ig dejligt med 200 mio. ekstra at gøre godt med. Men det saetter jo statsminis­terens udtalelser i et ret maerkvaerd­igt lys. Vi fik at vide, at vi skulle sende en frygtelig masse penge til EU, og vi skulle vaelge mellem skattestig­ninger eller højere pensionsal­der. Det viser sig nu, at statsminis­teren har malet fanden på vaeggen og undladt at fortaelle, at de her penge var indregnet,« siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

»Det er hverken ordentligt eller redeligt af statsminis­teren. Man får lidt den frygt, at en spindoktor har hvisket hende i øret, at det vil vaere populaert at tale dunder mod at sende penge til EU. Det skal man holde sig for god til, når man selv har sat pengene af til det, uden at man siger noget om det. Det øger ikke ligefrem vores tillid til den nuvaerende regering i EUpolitikk­en,« siger Jan E. Jørgensen.

Statsminis­teriet henviser til finansmini­ster Nicolaj Wammen, der skriver i en mail:

»Årsagen til, at den indgåede MFF-aftale gennemsnit­ligt frigør råderum i perioden fra 2021-2025, er i al sin enkelthed, at det lykkedes statsminis­teren at forhandle en bedre aftale og markant større rabat hjem til Danmark, end der var lagt op til, og som der oprindelig­t var budgettere­t med i Finanslove­n for 2020. Det er naturligvi­s glaedeligt og til gavn for Danmark.«

Det viser sig nu, at statsminis­teren har malet fanden på vaeggen. JAN E. JØRGENSEN (V), EU-ORDFØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark