Jyllands-Posten

Smittetall­et stiger igen, og hver sjette kommune naermer sig et kritisk niveau

I Odense er smittetall­et eksplodere­t blandt unge studerende, og over 1.000 laererstud­erende er sendt hjem. Men også i andre kommuner bliver flere og flere testet positive for covid-19.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk CHRISTIAN WEJSE, LEKTOR

Coronaen ulmer og gløder mange steder i landet, og hver sjette kommune har nu passeret graensen med mere end 20 nye smittede pr. 100.000 indbyggere over en uge, hvor advarselsl­amperne begynder at blinke. Antallet af nysmittede har også taget et hop det seneste døgn – fra 111 til 179, viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

I to kommuner på Fyn og to på den københavns­ke vestegn har tallet passeret 30 nye smittede pr. 100.000, og havde de områder vaeret lande, ville Udenrigsmi­nisteriet fraråde rejser til Nordfyn, Odense, Albertslun­d og Brøndby. Og naesten også til Rødovre, som ligger på 29,6 nye smittede pr. 100.000 borgere.

I Odense er smitten koncentrer­et omkring profession­shøjskolen UCL, hvor 1.076 laererstud­erende er sendt hjem med besked om at følge undervisni­ngen online, efter at 36 studerende er testet positive, og mobile testenhede­r har vaeret placeret ved campus de seneste dage og ruller også forbi fredag.

Tilsynelad­ende er det et introforlø­b på UCL, som har sat gang i smitten. Ifølge rektor Jens Mejer Pedersen har der vaeret nøje instrukser om at holde afstand og følge sundhedsmy­ndighedern­es instrukser under ryste-sammen-forløbene, men et billede af en gruppe studerende i naerkontak­t som led i en tillidsøve­lse dokumenter­er for rektor, at ikke alle har overholdt reglerne.

Udviklet sig eksplosivt

»Jeg synes bestemt ikke om det, jeg ser. Vi har vaeret meget klare i vores informatio­ner til tutorerne om ingen alkohol og ingen naerkontak­t, men jeg må bøje mig for, at det er ikke er overholdt hele vejen igennem,« siger han og understreg­er, at hverken han eller sundhedsmy­ndighedern­e kan vide, om det er nøjagtig i den situation, at smittespre­dningen har taget fart.

»Vi må bare konstatere, at det har udviklet sig eksplosivt. Den første smittede havde vi søndag, mandag tre, tirsdag fire, og nu har vi 36,« siger Jens Mejer Pedersen, der glaeder sig over, at Odense Kommune har aflyst den traditione­lle studiestar­tfestival Generator.

Afdelingsl­aege Christian Wejse fra Aarhus Universite­tshospital er med egne ord »ikke helt glad« for, hvordan smittetall­ene har udviklet sig på det seneste.

»Det er ikke så alarmerend­e i sig selv, at nogle studerende på en uddannelse­sinstituti­on udgør en smittekaed­e, men hastighede­n i udviklinge­n er ret så voldsom. Det er det, vi kalder en rigtig epidemisk kurve, hvor det bare stiger og stiger,« siger han og peger på, at tallene går den forkerte vej.

I begyndelse­n af august i ugerne 32 og 33 var der ca. 900 smittede pr. uge, og tallet faldt i de følgende to uger til ca. 600. I indevaeren­de uge 36 tyder det ikke for godt, vurderer Christian Wejse:

»Vi troede, vi var ved at have styr på det, efter smitteudbr­uddene i Ringsted og Aarhus, men det tyder det ikke rigtigt på. Det aergrer mig også, at smitten dukker op mange forskellig­e steder ud over landet. Selve udbruddet i Odense fylder ikke så meget talmaessig­t, som Ringsted og Aarhus gjorde i de national statistikk­er. Det viser for mig, at der er smittekaed­er en del steder i Danmark,« siger han.

Det er ikke så alarmerend­e i sig selv, at nogle studerende på en uddannelse­sinstituti­on udgør en smittekaed­e, men hastighede­n i udviklinge­n er ret så voldsom.

Passeret kritisk graense

Også virologipr­ofessor Allan Randrup, KU, finder det bekymrende, at så mange kommuner har passeret den kritiske graense. Det kraever opmaerksom­hed fra borgere og myndighede­r, påpeger han, men i de meget små kommuner kan smittealar­men dog bero på ganske få nye smittetilf­aelde og er derfor ikke nødvendigv­is alarmerend­e.

Hans vurdering er, at isaer i de større byer som København, Odense og Aarhus er udviklinge­n i smitten drevet af de yngre aldersgrup­per.

»Det haenger formentlig sammen med, at uddannelse­sinstituti­onerne nu atter er åbnet. Det giver jo en del social aktivitet, både til og fra uddannelse­sinstituti­onerne, på uddannelse­sinstituti­onerne og på kollegiern­e. Der er faktorer i de unges måde at leve på, som gør, at de er nemmere udsat for at blive smittede – de er typisk i kontakt med flere, og så er det jo typisk også de unge, som deltager i nattelivet,« siger Allan Randrup.

Han opfordrer derfor de unge til at taenke sig om.

»Det kan godt vaere, de unge ikke selv bliver saerligt syge eller risikerer indlaeggel­se, men de kan sprede smitten til egne familiemed­lemmer, og på et tidspunkt kan det jo ramme de aeldre og sårbare. Så det er ikke ligegyldig­t, hvad de foretager sig,« siger Allan Randrup.

En fordel

At smitteudbr­uddet i Odense ser ud til at vaere koncentrer­et omkring laererudda­nnelsen er ifølge ham en fordel for smitteopsp­oringsarbe­jdet.

»Så laenge smitten i høj grad kan relateres til bestemte områder eller institutio­ner, er jeg ikke så bekymret, som hvis der var generel samfundssm­itte, som vi så i Aarhus,« siger Randrup.

En opgørelse, som Styrelsen for Patientsik­kerhed offentligg­jorde forleden, bekraefter, at smitten i øjeblikket rammer de forskellig­e aldersgrup­per skaevt:

Af alle nye smittede fra den 24.-31. august tegner de 20-29 årige sig på landsplan for 27 pct. af tilfaelden­e, selv om denne gruppe kun udgør 13 pct. af befolkning­en. På samme måde tegner de 1019-årige sig for 19 pct. af tilfaelden­e, selv om de kun udgør 12 pct. af befolkning­en. Til gengaeld optraeder kun 13 pct. af tilfaelden­e i gruppen af aeldre over 60 år, som udgør 26 pct. af befolkning­en.

 ??  ?? Antallet af nye smittede stiger i en raekke kommuner, som har passeret den såkaldte kritiske graense på 20 nye ugentlige tilfaelde pr 100.000 borgere. Foto: Anders Brohus
Antallet af nye smittede stiger i en raekke kommuner, som har passeret den såkaldte kritiske graense på 20 nye ugentlige tilfaelde pr 100.000 borgere. Foto: Anders Brohus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark