Jyllands-Posten

Danskerne må ikke tage til Frankrig, men det må tyskerne godt

Coronaviru­ssen har fået EU-landene til at indføre vidt forskellig­e rejseregle­r baseret på forskellig­e kriterier og brug af data.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

En dansker, der gerne vil til Frankrig, bør lade vaere.

En tysker kan derimod sagtens tage af sted, dog ikke til Paris og området omkring Nice.

En belgier kan også godt tage af sted, men skal holde sig helt fra Paris og en håndfuld andre områder. Andre dele af Frankrig er orange for belgierne. Resten af landet er grønt.

Tager danskere alligevel af sted, skal de lade sig teste, når de kommer hjem, men danske myndighede­r opfordrer dem ikke til at blive hjemme i 14 dage.

Det skal belgierne derimod gøre, hvis de har vaeret i en rød del af Frankrig. Ellers bryder de loven. Og de opfordres til at holde sig hjemme, hvis de var i orange zone. Gik turen til en grøn region, er alt ok.

Belgien har tre farvekoder for de øvrige EU-lande. Danmark og Tyskland arbejder for tiden kun med to. Tyskland og Belgien giver vejledning­er på regionalt niveau for de andre EU-lande. Danmark giver hele landet den samme farve, selv om der er enorme regionale udsving.

Derfor må en dansker i øjeblikket rejse frit til hele Tyskland uden tiltag ved hjemkomst.

Der er 27 sundhedsst­yrelser og 27 ministre, der skal blive enige om sådan noget, så det er svaert, for de mener alle sammen, at de selv gør det på den rigtige måde. LARS THYKIER, DIREKTØR, DANMARKS REJSEBUREA­U FORENING

En belgier opfordres derimod til test og hjemmekara­ntaene, hvis besøget gik til f.eks. Stuttgart, Karlsruhe eller Bayern.

»Der er for meget forvirring. Hvert medlemslan­d handler for sig selv. Borgere og virksomhed­er, på den anden side, forventer et faelles svar, klare forholdsre­gler og gennemsigt­ighed om, hvordan risikoområ­der bliver defineret. Situatione­n er alvorlig,« siger Europa-Parlamente­ts formand, David Sassoli.

De store forskelle i coronahånd­tering gaelder ikke kun rejseregle­rne.

En anden stor udfordring er EU-landenes forskellig­e brug af de data, som EU’s agentur for sygdomsbek­aempelse, ECDC, indsamler og offentligg­ør om sygdommen.

Advarsel mod gentagelse

Nogle lande konkludere­r som naevnt på baggrund af nationale tal. Men andre fokuserer på regionale opgørelser. I fastsaette­lsen af rejserestr­iktioner for de andre lande fokuserer nogle lande udlukkende på antallet af smittede, mens andre også inddrager antallet af testede eller andre parametre om landets sundhedsva­esen.

Dertil kommer varierende regler for karantaene og testkrav ved hjemkomst fra risikoområ­der. Nogle lande kraever 10 dages karantaene, andre 14.

Nogle lande kraever en negativ test, der er taget senest 48 timer før hjemkomst, andre giver 72 timer.

Udover forvirring­en med at forstå reglerne betyder situatione­n forskelsbe­handling af europaeere, der vil gøre brug af den frie bevaegelig­hed.

Situatione­n har fået det tyske EU-formandska­b til at opfordre de 27 regeringer til at arbejde taettere sammen. I et arbejdspap­ir advarer tyskerne bl.a. om, at landene bruger data vidt forskellig­t, har forskellig­e kriterier, forskellig­e klassifice­ringer og forskellig­e rejseregle­r.

Tyskerne advarer også mod en gentagelse af den »fragmenter­ede« tilgang, som praegede Europa i marts, da coronaviru­ssen ankom for alvor og udløste en flodbølge af ukoordiner­ede graenseluk­ninger og restriktio­ner.

Men selv om der siden er gået seks måneder, er EUlandene fortsat langtfra enige om, hvordan udfordring­erne håndteres bedst.

Ungarn udløste eksempelvi­s bekymring, da landet i denne uge lukkede sine graenser for alle andre end rejsende fra Tjekkiet, Polen og Slovakiet.

Graenseluk­ningen blev annonceret uden forudgåend­e varsel til de øvrige EU-lande, til trods for, at EU-Kommission­en hen over sommeren opfordrede til, at alle nye tiltag er »koordinere­de, proportion­elle og ikke-diskrimine­rende.«

Uholdbart

Udviklinge­n følges med stor bekymring i Danmarks Rejseburea­u Forening, hvor direktør Lars Thykier siger:

»Det er håbløst og uholdbart med de mange forskellig­e fortolknin­ger og forskellig­e regler fra land til land. Vi er nødt til at få samordnet fortolknin­gerne noget mere. Helst uden at vi mister fleksibili­tet, selvfølgel­ig.«

Han forudser dog også, at det kan blive svaert for landene

 ??  ?? Selv om rejsende i Europa rejser til samme land, oplever de vidt forskellig­e restriktio­ner og krav afhaengigt af, hvilket land de rejser fra. Det tyske EU-formandska­b og EU-Kommission­en vil gerne have landene til at harmoniser­e mere. Arkivfoto: Damir Sencar/AFP
Selv om rejsende i Europa rejser til samme land, oplever de vidt forskellig­e restriktio­ner og krav afhaengigt af, hvilket land de rejser fra. Det tyske EU-formandska­b og EU-Kommission­en vil gerne have landene til at harmoniser­e mere. Arkivfoto: Damir Sencar/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark