Jyllands-Posten

SAN MARINO I KARANTAENE

- Kilde: Udenrigsmi­nisteriet

Torsdag opdaterede Udenrigsmi­nisteriet sine rejsevejle­dninger.

San Marino blev her føjet til listen over lande, hvortil alle ikke-nødvendige rejser frarådes på grund af et for højt antal smittede. Tallene fra Statens Serum Institut viser, at smittetall­et for

San Marino er på 36,2 per 100.000 indbyggere.

Inden for EU/Schengenla­ndene og UK fraråder Udenrigsmi­nisteriet nu alle ikke-nødvendige rejser til Andorra, Belgien, Luxembourg, Malta, Rumaenien, Spanien, Monaco, Frankrig, Kroatien og San Marino på grund af smittetall­ene.

Desuden frarådes ikkenødven­dige rejser til Irland, Letland, Estland, Litauen, Island, Finland, Slovenien og Ungarn på grund af disse landes restriktio­ner over for indrejsend­e fra Danmark. at nå til enighed om ret meget.

»Der er 27 sundhedsst­yrelser og 27 ministre, der skal blive enige om sådan noget, så det er svaert, for de mener alle sammen, at de selv gør det på den rigtige måde. Der er lige så mange meninger, som der er lande, og nok også lidt flere. Derfor er diskussion­en indtil nu endt med, at det er et nationalt anliggende. Men jeg vil altså mene, at det godt kan koordinere­s mere og bedre, uden at det bliver en spaendetrø­je for de enkelte lande,« siger Thykier.

De danske rejsevejle­dninger blev torsdag opdateret, og eksempelvi­s forblev Frankrig i den orange kategori, hvortil unødvendig­e rejser frarådes. Som reglerne er nu, kan danskere altså ikke tage på skiferie i de franske alper til vinter.

Det kan tyskere derimod godt.

»Det siger jo sig selv, at det er helt uholdbart,« siger Lars Thykier.

Forskel på test

Samme indtryk fik man af landenes forskellig­e teststrate­gier, da Europa-Parlamente­t onsdag drøftede sagen med leder af sundhedsag­enturet ECDC, Andrea Ammon. Ammon oplyste, at antallet af ugentlige test per 100.000 indbyggere svinger mellem 173 og 6.000 i EU-landene.

Hun understreg­ede, at en harmoniser­ing af testproced­urer og frekvens er afgørende for at få bedre data om sygdommen. Hun opfordrede også til, at agenturet får lov til at udstede anbefaling­er – det kan kun landene i dag.

EU-Kommission­en har varslet et udspil »inden for få dage« om, hvordan landene kan ensrette og harmoniser­e deres praksis bedre.

»Det er åbenlyst vigtigt at give borgerne mere klare svar,« siger en talsmand for Kommission­en.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra udenrigsmi­nister Jeppe Kofod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark