Jyllands-Posten

Supermarke­der hyrer chauffører, mens klassiske forretning­er lukker

Det britiske butiksliv bliver ikke det samme efter coronaen. Et researchin­stitut forventer, at 20.000 butikker lukker i år.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Siden 1898 har T.M. Lewin leveret skjorter til britiske maend. Fra den berømte herretøjsg­ade i London, Jermyn Street, voksede firmaet til 66 butikker over hele landet.

»Kan jeg hjaelpe, sir?,« spurgte personalet, hvorefter man kunne blive målt og ud fra et gigantisk udvalg vaelge en skjorte, hvor aermelaeng­de, halsmål og stramhed var afstemt kunden. I alskens stoftyper, farver og mønstre. Med eller uden manchetkna­pper.

Men sådan er det ikke laengere. Coronaepid­emien har fået T.M. Lewin til at lukke alle sine fysiske forretning­er. Permanent. Et investerin­gsselskab har købt resterne og forsøger at køre det videre på nettet, men de fysiske skjortebut­ikker vaek. Og det er blot én af coronaens varige effekter på britisk forretning­sliv.

Indtil videre er 13.000 britiske butikker lukket i år, fortaeller professor Joshua Bamfield til Jyllands-Posten. Han er ekspert i butiksliv og direktør for Center for Retail Research, som forventer, at 20.000 butikker lukker, før året er omme.

»Det er en tendens, som allerede var i gang. Men coronaviru­ssen har accelerere­t den,« siger han med henvisning til, at briternes indkøb bevaeger sig fra fysiske butikker til nethandel.

Coronanen har ramt Storbritan­nien langt hårdere end Danmark. Flere har vaeret syge, og flere er døde. I dag er smittetryk­ket på nationalt plan faldet og er på niveau med det danske. Men frygten sidder dybere i briterne og fylder mere i den offentlige debat. Rent sprogligt lyder det også typisk, at folk dør af corona (ikke med corona).

En stor del af arbejdssty­rken arbejder fortsat hjemmefra. Work From Home eller WFH, som det bare kaldes, har bidt sig fast, og WFHuniform­en er mere afslappet. De britiske maend behøver ikke så mange skjorter, og sammen med den generelle økonomiske nedtur er det en af årsagerne til, at man ikke laengere kan gå ind hos T.M. Lewin og få taget sine mål.

En haer af chauffører

I den positive ende af forandring­erne har supermarke­dsgiganten Tesco besluttet at fastansaet­te 16.000 personer til sin leveringss­ervice. De skal nu pakke og levere poser med nethandled­e supermarke­dsvarer.

»De var ansat midlertidi­gt, men nu er de ansat permanent,« forklarer professor Joshua Bamfield.

Onlinehand­len for supermarke­der er taet på at vaere fordoblet under coronaen, fra 7,4 til 13,5 pct. af omsaetning­en. Selv om det måske falder lidt, når flere tør gå ud, forventer Bamfield, at det bliver ved med at vaere over 10 pct.

Det er stort set alt, briterne i højere grad køber på nettet, og pakkelever­ingsbranch­en har en fest. Et af selskabern­e, Hermes, ansaetter 10.500 flere, mens konkurrent­en DPD hyrer 6.000 ekstra.

Permanent hjemmearbe­jde

BBC konkludere­r efter en rundspørge, at der for »millioner af medarbejde­re« ikke er aktuelle planer om, at de skal komme tilbage på kontoret. 24 pct. af landets 50 største arbejdsgiv­ere planlaegge­r ikke lade ansatte komme tilbage på kontoret for at arbejde, mens resten bl.a. har genåbnet delvist eller genåbnet for dem, som ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra.

Til The Times siger 32 af 43 selskaber, at de enten har gjort hjemmearbe­jde permanent eller overvejer at gøre det. Bl.a. har reklamekae­mpen S4 Capital opsagt kontorloka­ler i London og New York for at flytte til noget mindre. Ifølge nye tal er togtrafikk­en fortsat 72 pct. mindre end normalt, mens omkring 40 pct. af bilpendler­ne stadig arbejder helt eller delvist hjemme.

Erhvervsor­ganisation­en CBI advarer om, at de britiske bycentre kan blive »spøgelsesb­yer«. Fravaeret af folk rammer alt fra de renserier, der ligger på hver anden gade med tilbud om vask og strygning, og de restaurant­er, hvor folk spiser frokost eller går ud efter fyraften.

Som et eksempel af mange nedlaegger sandwichka­eden Pret A Manger 3.000 stillinger, fordi den lukker nogle afdelinger og reducerer åbningstid­en i andre. Det store antal nedlagte restaurant­er og caféer skal laegges oven i de 20.000 butikker, der forudses lukket, oplyser Joshua Bamfield.

Spis på statens regning

Den britiske regering forsøger at aendre situatione­n. I august betalte Finansmini­steriet således op til halvdelen af restaurant­regningen, hvis folk spiste ude mandagonsd­ag. Opfordring­erne til at begynde at gå fysisk på arbejde igen kommer med stigende kraft. Fredag gik en anonym regeringsk­ilde i avisen The Telegraph endnu laengere og sagde, at man gjorde sig »sårbar« over for fyring, hvis man ikke kom tilbage på kontoret. På sociale medier udlagde nogle kritikere det naermest, som om regeringen opstillede et valg mellem at beholde sit arbejde og beholde sit helbred.

Ud over frygten ved at gå på arbejde fremmes hjemmearbe­jdet også af høje ejendomspr­iser, ikke mindst i London. Dels kan arbejdsgiv­ere klare sig med faerre af de dyre kvadratmet­er, hvis nogle af deres ansatte kan arbejde hjemme. Dels betyder et opskruet boligmarke­d, at mange har vaeret nødt til at bosaette sig langt uden for centrum og nemt bruger totre timer dagligt på transport. Arbejder de hjemme, kan de både spare de mange timer plus togbillett­erne, som godt kan løbe op i 20-30.000 kr. årligt for en pendler.

Kanariefug­len i kulminen

Storbritan­nien har laenge vaeret i front i Europa, når det gaelder nethandel, og den er altså blevet kraftigt forstaerke­t under coronaen; til de fysiske butikkers ulykke. Men der er ikke kun tale om en britisk udvikling. Briterne er bare først, mener professore­n.

»Vi er kanariefug­len i kulminen,« siger Joshua Bamfield med et mine-udtryk.

I sin tid tog minearbejd­erne en kanariefug­l med ned i minen. Hvis den faldt død om, var der farlige gasser, og arbejderne skyndte sig op. På samme vis er den britiske butiksdød et varsel om, hvad der er på vej på kontinente­t, vurderer han:

»Det, vi ser i Storbritan­nien, kommer vi også til at se i lande som Holland og Danmark.«

Det, vi ser i Storbritan­nien, kommer vi også til at se i lande som Holland og Danmark. JOSHUA BAMFIELD, PROFESSOR OG DIREKTØR FOR CENTER FOR RETAIL RESEARCH

 ??  ?? Normalt er der fyldt med mennesker i frokostpau­sen i finansdist­riktet City of London, men det er slut nu.
Foto fra "lunch time" den 21. august: Tolga Akmen/AFP
Normalt er der fyldt med mennesker i frokostpau­sen i finansdist­riktet City of London, men det er slut nu. Foto fra "lunch time" den 21. august: Tolga Akmen/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark