Jyllands-Posten

Politisk svaervaegt­er vil opgive gasledning

En toneangive­nde tysk politiker kraever handling efter vished om forgiftnin­g af Putin-kritikeren Aleksej Navalnij.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Det er ikke nok, at Tysklands kansler, Angela Merkel, har udtalt sig usaedvanli­gt hårdt over for den russiske regering, efter at man i Berlin slog fast, at Ruslands vigtigste opposition­spolitiker, Aleksej Navalnij, »utvivlsomt« er blevet forgiftet, og at giften er den kemiske nervegift Novichok. Det er den samme gift, som i 2018 naer havde slået den tidligere dobbeltage­nt Sergueï Skripal og hans datter Yulia ihjel.

Nu er det på tide at handle, mener Norbert Röttgen, som er medlem af Angela Merkels borgerlige parti, CDU. Han er ikke blot formand for udenrigsud­valget i forbundsda­gen, men også kandidat til at blive partiets kanslerbud ved naeste valg. På Twitter skrev han torsdag sågar på engelsk for at sprede budskabet vidt og bredt:

»Rusland fører en umenneskel­ig og foragtelig politik. Efter forgiftnin­gen af Navalnij er diplomatis­ke ritualer ikke laengere nok. Vi har brug for et staerkt europaeisk svar, som Putin forstår: EU burde sammen beslutte at stoppe Nord Stream 2«

Støtte fra topdiploma­t

Bygningen af Nord Stream 2 sker i samarbejde mellem russiske Gazprom og en raekke europaeisk­e selskaber og har delt EU-medlemmern­e. Nogle mener, der er brug for den russiske gas – andre mener, ledningen gør Europa for afhaengig af Moskvas velvilje.

Også en af Tysklands diplomatis­ke svaervaegt­ere, direktøren for den prestigefu­lde sikkerheds­konference i München, Wolfgang Ischinger, bragte torsdag gasledning­en på bordet.

I en tv-udsendelse sagde han, at »hvis vi vil sende et tydeligt budskab til Moskva, må også forretning­sforbindel­serne på dagsordene­n. Det ville betyde, at man rent faktisk [...] ikke ville kunne holde Nord Stream 2 ude.«

Ischinger tilføjede dog straks, at gasledning­en naesten er faerdig, og at det ville vaere et »meget indviklet spørgsmål« at afbryde projektet.

Allerede i den forgangne uge kom Jürgen Hardt, udenrigsor­dfører for de to konservati­ve søsterpart­ier, CDU og CSU, i forbundsda­gen med en staerkt kritisk melding i forhold til Nord Stream 2:

»Nord Stream 2 var en fejl,« sagde Hardt til det europaeisk­e net-medie Politico.

Også partiet De Grønne, som sidder i opposition­en, mener, at Tyskland bør traekke sig fra Nord Stream 2.

Merkel står fast

Det er foreløbigt mere end usikkert, om Merkel vil bøje sig for presset. Da hun torsdag under en pressekonf­erence i Berlin blev spurgt om

Først efter det russiske svar vil Tyskland – sammen med EU- og Nato-partnere – drøfte en passende, faelles reaktion, sagde Merkel.

I den forgangne uge sagde kansleren, at Navalnij og Nord Stream 2 ikke har noget med hinanden at gøre. Så sent som tirsdag gav hun sin velsignels­e til faerdiggør­elsen af Nord Stream 2. Det skete, da hun besøgte sin valgkreds i delstaten Mecklenbur­gVorpommer­n i det gamle Østtysklan­d, hvor mange arbejdspla­dser afhaenger af gasledning­en.

Mange af hendes partifaell­er, som er taet på tysk erhvervsli­v, går varmt ind for ledningen. Det samme gaelder Tysklands socialdemo­krater, omend partiets ledelse opfordrer til at holde alle muligheder åbne i forhold til at reagere på forgiftnin­gen.

Talsmand for Kreml, Dmitry Peskov, sagde torsdag til nyhedsbure­auet Reuters:

»Der er ingen grund til at anklage den russiske stat. Vi vil ikke acceptere nogen form for anklager i denne henseende.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark