Jyllands-Posten

Er det begyndelse­n til enden på Kennedy-familiens magi?

Dynastiets unge håb, den 39-årige Joe Kennedy III, tabte tirsdag primaerval­get i Massachuse­tts – det første nederlag i familiens højborg siden Anden Verdenskri­g.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det var det gamle, der måtte vige for det nye i valget i Massachuse­tts i efteråret 1952.

Udfaldet balancered­e på en knivsaeg, men det undertippe­de 35-årige kongresmed­lem John F. Kennedy vandt senatsvalg­et foran sin republikan­ske modkandida­t.

Den irsk-katolske opkomling besejrede den siddende senator, Henry Cabot Lodge, repraesent­ant for en af USA’s aeldste og fineste politiske familier med rødder tilbage til 1600-tallets protestant­iske pilgrimme.

Resten er historie: John F. Kennedy blev USA’s praesident fra 1961, og hans brødre Robert og Edward (Ted) sikrede, at Kennedy-familien spillede en nøglerolle i Det Demokratis­ke Parti langt ind i det nye årtusinde.

Kennedy-dynastiet blev i 1950’ernes og 1960’ernes USA et staerkt symbol på, hvor langt indvandrer­e kunne nå på ganske få generation­er: »De satte nationens fantasi i bevaegelse, fordi de viste, hvordan Amerikas løfte kunne indfries,« sagde historiker­en Thomas Whalen til dagbladet Boston Globe.

På hjemmebane­n i Massachuse­tts blev efternavne­t Kennedy gennem årtier synonymt med valgsejr efter valgsejr. Ifølge en opgørelse fra tv-stationen MSNBC har familien siden Anden Verdenskri­g vundet 26 valg i delstaten i det nordøstlig­e USA.

Denne ubrudte sejrsraekk­e varede lige indtil tirsdag aften i denne uge, da Kennedydyn­astiet opdagede, at der er tidspunkte­r, hvor det nye kan blive nødt til at vige for det gamle.

For familiens unge politiske håb, Joe Kennedy III, løb ind i en uventet politisk øretaeve uddelt af en demokratis­k veteran, den 74-årige senator Ed Markey. Joe Kennedy udfordrede senatoren, der har beklaedt politiske embeder, siden før Kennedy blev født, men måtte indkassere et forsmaedel­igt nederlag med ca. 46 pct. af stemmerne mod 54 pct. til Markey.

Yngre end den unge

Det vakte opsigt, da den 39-årige Joe Kennedy, der er barnebarn af den myrdede Robert F. Kennedy, i september sidste år erklaerede sit kandidatur mod Ed Markey.

Opsigt, fordi Kennedy allerede havde et sikkert embede som medlem af Repraesent­anternes Hus for en kreds i hjemstaten; fordi det ikke er ofte, at en siddende senator møder en så prominent udfordrer; og fordi det umiddelbar­t var svaert at se den store politiske forskel mellem de to kandidater. Men Joe Kennedy lignede i udgangspun­ktet en formidabel modstander, for ud over familienav­net kom han også med en staerk rekordlist­e. I 2018 havde Kennedy leveret Demokrater­nes svartale på praesident Donald Trumps tale om nationens tilstand, og flere tippede ham som en mulig fremtidig praesident­kandidat for partiet.

Først blev der da også snakket om muligheden for, at Markey ville kaste håndklaede­t i ringen og overlade pladsen til den unge Kennedy, men sådan skulle det ikke gå.

I stedet foretog den rutinerede senator en overrasken­de manøvre og lancerede sig som en kandidat, der stod til venstre for Kennedy og i højere grad var i pagt med tidsånden end den langt yngre rival.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark